OVO SU SRBI ZA KOJIMA INTERPOL GODINAMA TRAGA: Ubice, pedofili, okoreli kriminalci, narko bosovi... POTERA ZA 27 OSOBA!
Slobodanka Tošić, Foto: Printscreen

deo od 7.587 najtraženijih begunaca širom sveta

OVO SU SRBI ZA KOJIMA INTERPOL GODINAMA TRAGA: Ubice, pedofili, okoreli kriminalci, narko bosovi... POTERA ZA 27 OSOBA!

Crna Hronika -

Jedina žena sa srpskim državljanstvom je Slobodanka Tošić

Čak 27 lica koji imaju srpsko državljanstvo "smeši" se na crvenoj listi Interpolove poternice.

Oni su deo od 7.587 najtraženijih begunaca širom sveta. Uglavnom su muškarci, srednjih godina, premda među srpskim "ucenjenim glavama" ima i pripadnica lepšeg pola.

Mnogi od njih imaju srpsko i državljanstvo BiH.

Međutim, od tih 27 traženih, njih 9 ima isključivo srpsko državljanstvo.

Oni su traženi za najrazličitije zločine - od pedofilije do teških ubistava. Njih traže komšijske zemlje - uglavnom Crna Gora ili Bosna i Hercegovina, ali i Mađarska, evropske zemlje poput Kipra i Češke, a jednog narko bosa traži i Brazil.

BIH i Crna Gora traže nekoliko naših državljana. Ertana Mujovića (42) Bosna traži zbog krivičnih dela koja uključuju nedozvoljene polne radnje prema maloletnicima.

Mađarska traži Aleksandra Pjanića (45) zbog privrednog kriminala.

BiH traži i Sašu Dunovića (48) zbog zločina protiv čovečnosti.

On je bivši pripadnik Vojske Republike Srpske koji je optužen za zločine u Ključu.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dunović je, kao pripadnik 17. lake pešadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), zajedno s drugim vojnicima, policajcima i paravojnim formacijama, učestvovao u napadu na civile Bošnjake i Hrvate u Ključu.

Dunović je, kako je navedeno, s drugim vojnicima 1. juna 1992. godine ušao u selo Prhovo (općina Ključ) i učestvovao u proterivanju stanovništva iz kuća, kao i ubistvu najmanje tri civila.

Crna Gora traži Nemanju Ristića (48), kao organizatora kriminalne grupe/pokušaja terorizma. Na listi begunaca koje traži Crna Gora je i Predrag Bogićević (51) i to zbog istih krivičnih dela.

Za Bogićevićem i Milovanovićem se traga zbog sumnje da su učestvovali u organizaciji navodnog terorističkog napada na crnogorske državne institucije na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra 2016. godine.

Crnogorci su raspisali potragu i za Komnenom Čpajkom (54) zbog sunje na teška ubistva.

Komnen Čpajak, rodom iz Brodareva, koji je pre 15 godina u Budvi ubio Lazara Draškovića i Mladenku Janković. Čpajak, za kojim se traga zbog teškog ubistva, godinama se nalazi u bekstvu i on je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora. Pomenuti zločin dogodio se jula 2006. godine, a motiv dvostrukog ubistva bio je novac.

Interpol
foto: Printscreen Vijesti.me

Milana Lučića (34) traži Češka, kao pripadnika organizovane kriminalne grupe povezane s drogom ili nasiljem.

Godine 2017. odjeknula je vest da je među 16 uhapšenih u Češkoj, osumnjičenih da su u 11 superlaboratorija uzgajali marihuanu vrednu gotovo dva miliona evra i 13 Srba. Među njima je tada bio i Milan Lučić, koji je te godine stigao u Prag, a pod maskom sezonskih radnika fiktivnog preduzeća.

Međutim, izgleda da je Lučić izmakao pravdi, budući da ga zbog organizovanog kriminala Češka sada traži preko Interpola.

Zbog pljački je na listi Kipra četrdesetšestogodišnji Srbin Ivan Milovanović.

Milovanović, koji je označen kao pripadnik kriminalne grupe "Pink Panteri", sumnjiči se da je 10. septembra 2012. godine sa trojicom saučesnika upao u zlataru u Limasolu.

Pljačkaši su iz vitrine, za samo nekoliko minuta, ukrali nakit i satove u vrednosti od 950.000 evra. Prema pisanju medija, Milovanović je uhapšen 2016. godine u Nemačkoj, mada nije poznatno da li se još uvek nalazi u zatvoru, budući da njegova fotografija još uvek stoji na sajtu Interpola.

Pobegao iz zatvora sa debelim dosijeom

Zbog međunarodne trgovine drogom jednog Srbina traži Brazil - u pitanju je Slobodan Kostovski (67).

Slobodan Kostovski, rođeni Pazarac, je prema pisanju holandskih medija prošle godine pobegao sa odsustva zbog lečenja tokom izdražavanja robije u Brazilu. Tamo su ga osudili na 19 godina zbog krijumčarenja kokaina i za njim je Interpol raspisao "crvenu" poternicu.

Kostovski je, inače, odavno poznat evropskoj policiji. Zajedno sa Željkom Ražnatovićem Arkanom 1979. godine je kao član njegove banke učestvovao u dve uzastopne pljačke u Švedskoj.

Što se tiče žena, jedina dama na listi je Slobodanka Tošić, koja ima dvojno srpsko i bosansko državljanstvo i tražena je kao pripadnica kriminalne organizacije i ubistva.

Slobodanka Tošić osuđena je da je kao članica grupe Darka Eleza pomogla u pokušaju ubistva Đorđa Ždrala 2006. godine u naselju Vranješ u Lukavici kod Sarajeva.

Ova misica srpskoj javnosti postala je poznata 2008. godine kada je učestvovala u rijaliti programu "Survajver", a poslednje informacije o njoj objavljene su 2017. godine, od kada joj se gubi svaki trag.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track