TEROR NAD SRBIMA: Apelacioni sud potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina Zoranu Đokiću zbog navodnog ratnog zločina
Foto: Profimedia

osuđen na osnovu optužbi da je učestvovao u zlostavljanju i proterivanju Albanaca

TEROR NAD SRBIMA: Apelacioni sud potvrdio zatvorsku kaznu od 12 godina Zoranu Đokiću zbog navodnog ratnog zločina

Crna Hronika -

Apelacioni sud Kosova potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću iz Peći, kojeg je Osnovni sud u Prištini proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Đokić je presudom Osnovnog suda u Prištini osuđen na 12 godina zatvora 11. februara ove godine.

Proglašen je krivim za zločin "koji je sa kriminalnim grupama počinio protiv civilnog stanovništva, aprila i marta 1999. godine, u naseljima kod Solitera i Kristal u Peći".

Kako je rečeno na izricanju presude u februaru ove godine, Đokić je osuđen na osnovu optužbi da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju i proterivanju Albanaca iz svojih kuća.

Uhapšen je na prelazu Jarinje i u pritvoru je od 2. februara 2019. godine. U kaznu mu je uručanato i vreme provedeno u pritvoru, prenosi Koha.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem u kome se navodi da "odluka takozvanog Apelacionog suda u Prištini da potvrdi presudu Srbinu iz Peći Zoranu Đokiću, od 12 godina zatvora za navodni ratni zločin, pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini".

U saopštenju se navodi da je "o ovoj sramnoj presudi Đokićev branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, obavešten iz medija, te nije dobio pisanu odluku, što je nedopustivo".

"I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu. Đokićev advokat iskoristiće mogućnost vanrednog pravnog leka i podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca", piše u saopštenju Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dalje navodi da se "ovakvim drakonskim kaznama pokušava, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava".

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića", piše u saopštenju.

Kurir.rs/Kosovo.online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track