Najnovije vesti

SRAMNA PRESUDA SUDA U PRIŠTINI! ADVOKAT: Zoran Đokić je NEVIN! Osuđen na osnovu LAŽNIH IZJAVA dva nova svedoka!
Foto: Tomasz Zolnierek / Alamy / Alamy / Profimedia

Apelacioni sud u južnoj srpskoj pokrajini osudio Srbina

SRAMNA PRESUDA SUDA U PRIŠTINI! ADVOKAT: Zoran Đokić je NEVIN! Osuđen na osnovu LAŽNIH IZJAVA dva nova svedoka!

Crna Hronika
20:24h

Apelacioni sud u Prištini juče je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Đokić osudjen na 12 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu počinjenom 28. i 29. marta 1999. godine u pećkom naselju Kristal

Advokat Ljubomir Pantović izjavio je da je Zoran Đokić (49) iz Peći pravosnažno osuđen u Prištini na 12 godina zatvora bez ijednog dokaza da je počinio bilo kakav ratni zločin.

Apelacioni sud u Prištini juče je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Đokić osudjen na 12 godina zatvora zbog saizvršilaštva u ratnom zločinu počinjenom 28. i 29. marta 1999. godine u pećkom naselju Kristal.

Pantović je kazao da je Đokić osudjen na osnovu lažnih izjava pojedinih svedoka, te da su istraga i sudjenje sprovedeni mimo zakona.

"Svi izvedeni dokazi su jasno govorili da Đokić nije kriv", rekao je advokat.

Dodao je da će podneti Vrhovnom sudu Kosova Zahtev za zaštitu zakonitosti, i naglasio da "za Srbe nema pravde u kosovskom pravosudju". "Ishod svih suđenja Srbima optuženim za ratni zločin se unapred zna.

Kosovski političari svakodnevno ističu da je 1999. godine počinjen genocid nad Albancima i na taj način vrše pritisak na sudije da određuju drakonske kazne čak i bez dokaza. Političarima koji se pozivaju na genocid potrebno je što više osudjenih Srba", istakao je advokat. Pantović kaže da suđenje Đokiću nije bilo pravično i da presuda nije zasnovana na dokazima, a da su tužilaštvo i sud selektivno birali svedoke.

"Od 17 saslušanih svedoka, sud je izabrao samo osam čije su izjave odgovarale tužilaštvu. Sud, protivno zakonu, nije dozvolio da se devet svedoka, čije su izjave bile neutralne ili u korist Đokića, saslušaju na glavnom pretresu", kazao je advokat.

Naglasio je da nijedno sudjenje za ratni zločin nije pravično od kada su sudije Unmika i Euleksa napustile Kosovo i Metohiju i pravosudje preuzele lokalne sudije i tužioci. "Ključni svedok tužilaštva je rekao da Zoran Djokić nije učesnik zločina za koji je osudjen.

Međutim, kada su tužilac i advokati oštećenih videli da je optužnica protiv Đokića neosnovana, naknadno su, mimo rokova, za vreme glavnog pretresa, angažovali nove svedoke, što je bilo protivzakonito", kazao je Pantović. Dodao je, da je Đokić osuđen na osnovu lažnih izjava dva nova svedoka. "Ti svedoci nikada za ove 22 godine nikome nisu prijavili da su žrtve ratnih zločina, što je apsurdno.

Oni su na sudu otvoreno lagali protiv Zorana Djokića, tvrdeći da su žrtve zločina koji je navodno počinio moj klijent. Niko od svedoka tužilaštva, Djokića nije video u uniformi ili s oružjem", kazao je Pantović. Već skoro tri godine nalazi se u istražnom zatvoru u Podujevu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track