PRVI PUT U NOVOSADSKOM VIŠEM SUDU: Održano prvo ročište za uslovni otpust putem video-linka
Foto: Marina Lopičić

korona nam je izmenila mnogo toga

PRVI PUT U NOVOSADSKOM VIŠEM SUDU: Održano prvo ročište za uslovni otpust putem video-linka

Crna Hronika -

NOVI SAD - U Višem sudu u Novom Sadu održano je preko video linka prvo ročište za uslovni otpust, saopšteno je danas iz tog suda.

Kako je precizirano, juče je prvi put u tom sudu ročište za uslovni otpust održano preko video linka, odnosno putem video-konferencijske veze izmedju Višeg suda u Novom Sadu i Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

Ročištem je predsedavala sudija Biljana Delić, u sudnici Višeg suda u Novom Sadu koja je tehnički opremljena video konferencijskom vezom, a pored sudskog veća u sudnici bio je branilac osudjenog i zamenik Višeg javnog tužioca u Novom Sadu, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je, s druge strane, u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, u tehnički opremljenoj prostoriji za audio i video snimanje, bio osudjeni i realizator tretmana.

Predsednik Višeg suda u Novom Sadu Miroslav Alimpić objasnio je da Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici već oko dve godine ima praksu da ročišta za uslovni otpust organizuje preko video linka sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici i Višim sudom u Sremskoj Mitrovici, a sada i sa Višim sudom u Novom Sadu.

To je posebno značajno s obzirom da se najviše osudjenih po presudama Višeg suda u Novom Sadu nalazi na izdržavanju kazne zatvora upravo u toj ustanovi, kazao je Alimpić.

Prema njegovim rečima, osnovni značaj saslušanja putem video konferencijske veze je obezbedjenje komunikacije sa osudjenima i smanjivanje nepotrebnih troškova njihovog dovodjenja u sud, u situaciji kada prisustvo osudjenih nije obavezno.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja