PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Čeka se odgovor MUP o tome da li je bezbedno da Čume svedoči javno o kidnapovanju Novaka Stevanića
Foto: Nebojša Mandić, Privatna Arhiva

viši sud u beogradu

PRVA OTMICA ZEMUNSKOG KLANA: Čeka se odgovor MUP o tome da li je bezbedno da Čume svedoči javno o kidnapovanju Novaka Stevanića

Crna Hronika -

Suđenje dvojici policajaca i dvojici pripadnika zemunskog klana za razbojništvo nad porodicom Novaka Stevanića (22), koji je bio prva žrtva otmica zloglasne kriminalne grupe, odloženo je danas, jer je optuženi Goran Ristić dobio korona virus. Iz zatvora u Požarevcu u Palatu pravde, uz velike mere obezbeđenja doveden je optuženi Nikola Bajić.

U sudnici se, međutim, nije pojavio nekadašnji zamenik šefa Resora Državne bezbednosti, Milorad Bracanović, koji je bio pozvan da svedoči, kao ni Ljubiša Buha Čume. Sudija je navela da od MUP-a nije dobila odgovor o ugroženosti Buhe, pa da ga zbog toga nije ni pozvala.

Ljubiša Buha Čume
foto: Nikola Anđić

Podsetimo, prvi svedok saradnik u istoriji srpskog pravosuđa Ljubiša Buha Čume je ranije pred sudom izjavio da strahuje za svoju bezbednost i da zbog toga ne može da svedoči u postupku koji se vodi protiv optuženih za kidnapovanje studenta 1997, koji se nakon torture "zemunaca" ubio.

- Želim da svedočim , ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega - rekao je Buha tada u sudnici navodeći da su pojedini pripadnici zemunskog klana već odslužili kazne i izašli na slobodu.

Prema optužnici, Novak Stevanić otet je kada su ga "zemunci" predstavljajući se kao policajci oteli i držali u jednoj garaži sve dok nije priznao gde stoji novac i nakit njegovih roditelja. Kada su upali u stan, u kom su navodno pronađeni i otisci pokojnog vođe klana Dušana Spasojevića, i odneli zlato i oko 100.000 nemačkih maraka, mladića su pustili.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. januar, a u sudnici je i danas, kao i na svakom suđenju sedeo otac pokojnog Novaka, Zoran Stevanić.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track