Najnovije vesti

EKSPLOZIJA FABRIKE U LEŠTANIMA: Sumnja se na ljudski faktor, a sreća u nesreći je JEDNA STVAR
02:57

EKSPLOZIJA FABRIKE U LEŠTANIMA: Sumnja se na ljudski faktor, a sreća u nesreći je JEDNA STVAR

eksplozija

MOGLO DA BUDE I MNOGO VEĆE ZLO Jedna stvar sprečila da pola Leštana bude SRAVNJENO SA ZEMLJOM! Inspekcija zažmurila na jedno oko?!

Crna Hronika

Jedina sreća okolnost u eksploziji u fabrici raketa i raketnog gotiva "Edepro" u Leštanima jeste činjenica da se skladiše nalazilo na adekvatnoj lokaciji ispod brda i udaljeno od naselja!

Mira Zirojević, profesor Instituta za uporedno pravo, upozorava da eksplozija u fabrici raketa nažalost nije prva tragedija koja se dogodila u objektima namenske industrije.

Mira Zirojević
foto: Kurir televizija

- Zbog toga što nije prvi slučaj treba pomno videti zbog čega je sve to došlo. Opasnost uvek postoji kad pravite nešto što može što može da eksplodira. Ono što je dobro jeste da je fabrika napravljena na sigurnom mestu. Videli smo oštećenja na kućama, ali je moglo da bude gore - istakla je profesor Instituta za uporedno pravo Mina Zirojević u jutarnjem programu Kurir televizije.

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu Politika, smatra da je eksplozija u fabrici deo ljudskog faktora.

Bojan Biblija
foto: Kurir televizija

- Sa ubojitim sredstvima postoji osnovno pravilo. Ne može ništa da uđe u serijsku proizvodnju što nema 100 odsto siguran način čuvanja. U ovom slučaju je očigledno neka vrsta ljudskog faktora. Mislim da se često zanemaruje sistem kontrole. Inspekcije zažmure. Sada se pokazalo koliko može biti tragično. Moramo svi da se uozbiljimo i to pogotovo oni koji se bave tim poslom. Neka sami odrede pravila i ako treba više i da plate. To je sve obično zbog troškova. Zaposli se neko ko nije stručan, zažmuri se na jedno oko, a onda se desi ovo što se desi - naveo je Bilbija.

MEŠTANKA LEŠTANA: JOŠ SMO U STRAHU

Baka Danica, meštanka Leštana, rekla je za Kurir televiziju da je scena eksplozije bila strašna.

- To je bilo užas. Jako je udarilo. Svi smo istrčali napolje i na terase. Prvo smo čuli da je jako udarilo pa se onda pojavio dim! Bili smo svi u šoku - rekla je Danica.

Navodi da ju je eksplozija podsetila na bombardovanje.

MEŠTANKA LEŠTANA O EKSPLOZIJI FABRIKE: Mislili smo da je počelo bombardovanje
02:21

MEŠTANKA LEŠTANA O EKSPLOZIJI FABRIKE: Mislili smo da je počelo bombardovanje

- Podsetilo me je na bombardovanje. Tresao se zid u centru - navela je Danica.

Meštani su još u strahu.

- Plašim se za dalje. Nadam se da su sve sanirali i da neće ništa novo da se desi - nada se meštanka Leštana.

ŠTETA NA OBJEKTIMA SE SANIRA PREMA HITNOM POSTUPKU

Prema prvim procenama oštećeno je više od deset kuća tokom eksplozije fabrike u Leštanima. Pukom srećom niko od meštana nije povređen, a jedna žena, koja živi u kući koja je najviše oštećena, za dlaku je izbegla tragediju. Levi deo krova njene kuće je skoro sasvim srušen kad su kroz objekat protutnjale rakete.

SANIRANJE ŠTETE NA OBJEKTIMA U LEŠTANIMA: Oformljene komisije, obilaze 50 objekata posle eksplozije fabrike
03:24

SANIRANJE ŠTETE NA OBJEKTIMA U LEŠTANIMA: Oformljene komisije, obilaze 50 objekata posle eksplozije fabrike

- Prekjuče smo odmah reagovali. Nismo mogli da priđemo zbog obezbeđenja i sigurnosti. Oformili smo komisije i obilazimo kuće gde je dozvoljeno. Ima oko 50 objekata. Uglavnom su oštećeni krovovi. Imamo nekoliko privrednih objekata. Sanacija na kući koja je najviše oštećena je već počela zbog vremena i uslova. Fotografisano je sve i utvrđen je stepen oštećenja - rekao je Marinko Babić iz sektora za vanredne situacije GO Grocka za Kurir televiziju.

Prilikom eksplozije u fabrici raketnog goriva "Edepro" u Leštanima, podsetimo, poginulo je dvoje, a povređeno 16 zaposlenih. U trenutku eksplozije u magacinu površine 260 kvadrata nalazilo se 500 raketa sa 30 kilograma eksploziva. U fabrici je u tom momentu bilo oko 40 zaposlenih.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

(Kurir.rs)

Bonus video:

TRENUTAK KADA SE DOGODILA EKSPLOZIJA
00:16

TRENUTAK KADA SE DOGODILA EKSPLOZIJA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track