LJUBA ZEMUNAC VLADAO FRANKFURTOM PA TAMO UBIJEN: Arkan i Jokso pokorili Švedsku, a krvavi rat KAVČANA I ŠKALJARACA počeo u Španiji
Foto: Profimedia, Privatna Arhiva, screenshot

SVET PO NOGAMA KRIMINALACA IZ REGIONA

LJUBA ZEMUNAC VLADAO FRANKFURTOM PA TAMO UBIJEN: Arkan i Jokso pokorili Švedsku, a krvavi rat KAVČANA I ŠKALJARACA počeo u Španiji

Crna Hronika -

Dvojica srpskih državljanja osuđeni su u petak na zatvorsku kaznu nakon što je dokazano da su upali u 20 vila na teritoriji Sicilije u Italiji i tom prilikom pokrali zlato, novac, dragulje, kompjutere i oružje, a sumnjiče se da su delovali u organizovanoj kriminalnoj grupi.

Pa tako, "žestoki momci" iz regiona, po svemu sudeći i danas haraju svetom, iako su devetesete godine bile ključne u stvaranju krimi-imperija sa naših prostora u inostranstvu.

Devedesete od Švedske napravile prestonicu jugoslovenskog kriminala

I pre nego što su nastupile ozloglašene devedesete, kriminalci sa Zapadnog Balkana su stigli do vrha kriminalne hijerarhije u Švedskoj. Željko Ražnatović Arkan bio je jedan od najboljih primera koji je harao 70-ih i 80-ih godina, a bavio se pljačkama banaka i iznudama, piše "24sedam".

Nedugo posle toga, mafija iz bivše Jugoslavije preusmerila se na šverc cigareta, droge i oružja - a onda su nastupile devedesete.

Željko Ražnatović Arkan
foto: Screenshot youtube/Mladjen

Dragan Joksović Jokso, Arkanov prijatelj, bio je navodno vođa jugoslovenske mafije u Švedskoj. Pljačkao je zajedno sa njim, ali nije živeo u Arkanovoj senci. Brzo je stvorio ime i poslovao na svoj način, bio je poznat kao gangsterski kralj Stokholma.

Jokso je organizovao šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje, a radio je i kao obezbeđenje poznatim ličnostima. Kad je švedska princeza bila oteta, bezbednosne službe obratile su se navodno upravo Joksi da im pomogne preko svojih veza u podzemlju, a srećan završetak ove afere - oslobađanje nepovređene princeze, doneli su mu veliku popularnost u tabloidima, koji su ga zvali Veliki Jokso i Jokso Div.

Dragan Joksović Jokso
foto: Facebook

Joksu je u februaru 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala, dok je čekao u redu da uplati opkladu ubio dvadesetogodišnji Finac kog su unajmile suparničke bande. Nezvanične informacije su da je bilo po nalogu njegovog bivšeg sardanika Dragana Kovača.

Nakon par meseci, Kovač je upucan ispred stokholmskog restorana, a Joskovića je nasledio Ratko Đokić Kobra, koji je ubijen u maju 2003. godine. Njega je kasnije nasledio Milo Ševo s nadimkom Kum Stokholma.

"Ambasadori smrti"

Švedskom su i kasnije nastavili da vladaju ljudi iz srpskog podzemlja, te se pamti ubistvo kuma Zorana Uskokovića Skoleta u avgustu 2019. godine, Saše Todorovića Trte.

Zoran Uskoković Skole, Skole
foto: Privatna Arhiva

Trta je ubijen u u Stokholmu, a bio je jedan od poznatijih Srba u Švedskoj. Posle Skoletovog ubistva, preuzeo je njegove restorane u i tako je i počeo karijeru. Policija je tada navodila da je bio upetljan u mnoge kriminalne poslove zajedno sa svojim kumom. Kum mu je bio Milutin Ortodoks koji se i sam nekoliko puta našao na meti naoružanih napadača. Oni su zajedno i osnovali grupu u Švedskoj pod nazivom "Ambasadori smrti".

U Frankfurtu vladao - u Frankfurtu likvidiran

Ljubomir Magaš, poznat pod nadimkom Ljuba Zemunac, prvi put se odmetnuo u inostranstvo bežeći od policije i nakratko se sakrio u Austiji, a onda i u Italiji.

Magaš je vrlo brzo i tamo stvorio svoje "društvo" sa kojim je pljačkao italijanske i austrijske radnje i banke. Surovošću svojih oružanih napada zapao je policiji ovih zemalja za oko, pa je po kratkom postupku proteran u Nemačku, a tu tek počinje da piše svoju krimi istoriju.

Ljubomir Magaš
foto: Privatna arhiva

Magaš se nastanio u Frankfurtu, a prvo što je uradio je demolirao kafanu u kojoj je "bio zabranjen ulazak Srbima". Ubrzo nakon toga Ljuba je počeo da radi kao obezbeđenje u tamošnjim lokalima, ali nije zanemario ono zbog čega je došao.

Frankfurtska policija ga je nedugo posle toga evidentirala kao izvesnog Tomislava Spadijera, što mu nije bio jedini lažni identitet, koji predvodi grupu lica specijalizovanih za teške krađe, ali i za druga krivična dela. Zemunac je dugo izbegavao pravdu, kako u Nemačkoj, tako i u Srbiji, ali je do poslednjeg dana uspevao da održi imidž opasnog momka. Pljačke u kojima je učestvovao dugo su se prepričavale, a prema svedočenjima onih koji su sa njim boravili u Frankfurtu, okupio je najozbiljnije ljude oko sebe.

Ipak, u novembru 1986. godine, ispred zgrade suda u Frankfurtu, Goran Vuković zvani Majmun zapucao je na Magaša i tako označio njegov kraj.

Duja počeo - Joca Amsterdam osvojio Holandiju

Ljubinko Bećirović Duja, nekadašnji fudbaler Bežanije, slovio je osamdesetih godina za najvećeg balkanskog bosa u Amsterdamu. U to vreme su on i Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam imali više kafića i noćnih klubova u Amsterdamu.

Međutim, Duja je 1990. godine za neuspelu isporuku tražio ogromnu odštetu od glavnog holandskog bosa, a samo nekoliko meseci kasnije je likvidiran. Nakon Dujinog ubistva njihove poslove je u potpunosti preuzeo Joca.

Joca Amsterdam
foto: Privatna arhiva

Imena balkanskih kriminalaca u izveštajima holandske policije sve intezivnije se pojavljuju početkom devedestih godina, a Joca je ostao u samom vrhu

Zbog napada na policajca 1993. protiv njega je podignuta optužnica nakon čega je pobegao u Bugarsku. Na kraju je uhapšen i odslužio je kaznu. Poznato je da je Jocić najviše delovao po Evropi, a da mu je središte bilo u Holandiji.

On je aprila 2009. godine uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića. Sudilo mu se i on je za ovaj slučaj, za koji je u pritvoru proveo četiri godine, pravosnažno oslobođen optužbi, međutim, u međuvremenu je oživljen slučaj ubistva Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš, i njegove devojke u blizini sportskog centra “Olimp” 1995. godine.

Za ova dva ubistva dugogodišnju kaznu su odležala dvojica policajaca, a Jocić je na osnovu iskaza jednog svedoka osuđen na 15 godina zatvora, zbog čega se i danas nalazi u Zabeli.

Tajne klana "Amerika"

Klan "Amerika" bila je najmoćnija tajna organizacija devedesetih, a u nekim delovima Evrope i Amerike deluju i danas. Delovali su iz senke sve dok Zemunci nisu ojačali, pošto su postali bliski vlasti i onda su tek početkom 2000. godine "Amerikanci" počeli javno da se pominju.

Priča se da su obavljali atentate po spisku koji su dobijali od tajne službe. Na tom spisku su se navodno nalazili i ubijeni Voždovčani: Beli, Romeo, Majmun, Žuća...

klan Amerika
foto: Printscreen

Klan je bio sastavljen od profesionalnih ubica, uglavnom Crnogoraca obučavanih u Americi od strane mafije, a ovde dolaze nakon problema koje su imali u SAD. Navodno su bili povezani sa Arkanovim kumom Bombonom i sa Boškom Radonjićem, kumom irske mafije u Njujorku, koji je bio blizak kumu italijanske mafije Džonu Gotiju.

Na čelu klana jedno vreme bio je i Voja Amerikanac koji je u Americi radio za italijansku mafiju, a sredinom devedesetih dolazi u Srbiju i organizuje, ali i sam obavlja mnoge likvidacije.

Ovom klanu, iako nije dokazano, pripisuje se ubistvo ministra odbrane SRJ, u februaru 2000. godine, Pavla Bulatovića, ali i niz drugih likvidacija.

Na čelu ovog klana sada se nalazi Zoran Jakšić, koji izdržava zatvorsku kaznu u Peruu. Tamošnji mediji su pisali i da je Jakšić pokušao bekstvo iz tog zatvora tako što je unajmio ljude da za njega iskopaju tunel ispod peruanskog zatvora, ali plan nije uspeo.

Španija - nekima pružila sigurnu luku, nekima bila početak kraja

U Španiji je 2014. godine, krađom skoro 300 kilograma kokaina, započet rat između kotorskog podzemlja koje se već tada deli na "kavački" i "škaljarski" klan.

Ovaj rat izbio je zbog brojnih nesuglasica, najviše zbog neravnopravne raspodele novca, a krađa robe, u izvedbi Gorana Radomana, bila je samo kap koja je prelila čašu. Od tog trenutka ovaj sukob broji preko 50 žrtava.

Goran Radoman, Parking, Garaža
foto: Dragana Udovičić

Kotorani nisu mnogo poslovali u Španiji, a imali su ljude koji su pokrivali i taj deo Evrope. Ipak, za razliku od njih Zemunci su uspevali u nekoliko navrata da u ovoj zemlji pronađu svoja utočišta.

Naime, pripadnici "zemunskog" klana znali su često da borave i posluju u Španiji, a prema navodima pojedinih svedočenja ovde je počinjeno jedno od najbrutalnijih ubistava koje je, navodno, izvršio najhladnokrvniji ubica "zemunskog" klana - Sretko Kalinić.

Sretko Kalinić
foto: Printscreen Facebook

Kalinić je jednom prilikom ispričao da je svoju žrtvu Milana Jurišića Jureta ubio u Valensiji, da ga je bukvalno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične vrećice i bacio ih u reku. Međutim, pre ove njegove izjave Kalinić i Miloš Simović, koji je takođe kao pripadnik "zemunskog" klana boravio u Španiji, su svedočili da je ubistvo počinio vođa ovog klana Luka Bojović, a da je Sretko bio saučesnik, ali su ove tvrdnje brzo pobijene.

Luka Bojović je inače još od 2012. godine u zatvoru u Španiji, a osuđen je zbog falsifikovanja isprava - na tri godine, za zločinačko udruživanje - na pet, a za posedovanje oružja - na 10 godina zatvora - pa mu je ukupna kazna 18 godina.

Darko Šarić iz Južne Amerike prenosio "šećer i cement"

U akciji policije "Balkanski ratnik" pre skoro 12 godina zaplenjeno je preko dve tone kokaina koji je organizovana kriminalna grupa, na čelu sa Darkom Šarićem, pokušala da prošvercuje iz Južne Amerike u Evropu.

Prema optužnicama podignutim u Italiji, Argentini, Sloveniji i Srbiji droga koju su prenosili bila je smeštena u prekookeanskim brodovima koji su zvanično prevozili cement, šećer ili soju.

Darko Šarić
foto: Dado Đilas

Šarićevi poslovi kretali su uglavnom iz luke u Boki Kotorskoj čiji je vlasnik bio njegov saradnik Dragan Dudić zvani Fric, a gde su pristizali brodovi sa svih strana, iz Južne Amerike, Paname, Dominikanske Republike i Severne Koreje, donoseći robu za potrebe raznih "kompanija" uglavnom u Dudićevom vlasništvu. Jedino što je dokazano je da su brodovi koji su pristizali u ove luke imali čudne putanje, ali to je sve.

Ipak, u oktobru 2009. godine u Urugvaju je zaplenjeno famoznih oko 2000 kilograma kokaina, a navodi tužilaštva su da je upravo Dudić, koji je inače jedna od žrtava rata kotorskih klanova i ubijen je u Crnoj Gori 2010. godine, obezbedio finansijska sredstva za ovaj transport.

U novembru 2020. godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

(Kurir.rs/24sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track