ISPRAVKA Nema dokaza da je Ćuruvija nosio torbu s parama u trenutku ubistva
Foto: Printskrin / You Tube

ISPRAVKA Nema dokaza da je Ćuruvija nosio torbu s parama u trenutku ubistva

Crna Hronika -

NAPOMENA Kurir je 5.12.2021 godine preneo tekst pod nazivom MISTERIJA CRNE TORBE SLAVKA ĆURUVIJE: Nosio je u trenutku ubistva, u njoj je bilo 415.000 dolara!, ali je analizom sajta Raskrinkavanje.rs utvrđeno da iako priča o misterioznoj torbi koju je navodno nosio Ćuruvija kruži medijima godinama, za nju nema dokaza.

Odakle priča o misterioznoj torbi?

Na izricanju presude sudija Snežana Jovanović nije spominjala crnu torbu sa 415.000 evra koju je Ćuruvija navodno nosio, a i sami mediji konstatuju da o njoj nema ni reči ni u presudi donetoj u prethodnom postupku. Jedini svedok koji je tokom postupka ovo spominjao bio je Vladan Dinić, u to vreme novinar lista Svedok. On je pred sudom 2017. godine, ispričao da je 11. aprila 1999. godine, sreo ovog novinara nekoliko sati pre nego što će biti likvidiran. Ćuruvija je sa sobom navodno imao torbu koju mu je pokazao rekavši da u njoj ima 415.000 dolara kojima će isplatiti zaostale plate svojim bivšim novinarima. „On je tada bio u problemima, plenili su mu novine, štampao ih je u Crnoj Gori, dosta ljudi je otišlo iz Dnevnog telegrafa i zaposlili se ko je gde stigao, a deo njih je prešao u Svedok. Ćuruvija mi je tog dana rekao da kažem tim novinarima da večeras u 18 sati dođu kod njega da im isplati šest plata koje im duguje“, rekao je Dinić 2017. godine na suđenju.

Problem nestalog novca pomenula je i Zora Dobričanin Nikodinović, advokat osuđenih Milana Radonjića i Ratka Romića.

Kazala je da je sud nesumnjivo utvrdio preuzimanje novčane pomoći od Slavka Ćuruvije.

- Sud je rekao da je to utvrdio na osnovu iskaza svedoka. Prvo što sam pitala jeste: Da li znate danas ko je ubio Slavka Ćuruviju i ko je uzeo 415.000 dolara? Jedina moguća presuda je ovde oslobađajuća. Nemamo izvršioca, a glavni svedok Branka Prpa je rekla da to nisu Miki Kurak i Ratko Romić. Sud je rekao isto da nisu oni. Ako je ubica N. N. lice, onda je ovakav način podstrekivanja za nekog nepoznatog previše. Lepo sam rekla da je potrebno pratiti trag novca i da je tako moguće naći ubicu - rekla je Dobričanin Nikodinovićeva.

Ipak, Raskrinkavanje.rs navodi da dokaza o toj torbi zapravo nema.

"U optužnici se torba sa 415.000 dolara spominje samo kroz svedočenje Dinića. Na licu mesta nije pronađena, a takva informacija se ne spominje ni u dnevnicima DB-a, čiji su radnici pratili Ćuruviju i na dan likvidacije kada je on navodno tu torbu nosio sa sobom po gradu" - zaključuju u svojoj analizi.

ŠEFU DB OPET IZREČENO 30 GODINA ROBIJE

Zbog podstrekivanja na ubistvo Ćuruvije na po 30 godina zatvora ponovo su osuđeni tadašnji šef DB Radomir Marković i šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, dok su, kao saizvršioci u ubistvu, na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Ovo je druga prvostepena presuda, koja se izriče nakon što je prvu prošle godine ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, upravo zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj N. N. lica koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Ona od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Kurir.rs/Republika

Bonus video:

12:02

ĆURUVIJA NIJE MOGAO DA BUDE UBIJEN BEZ ZNANJA MILOŠEVIĆA: Smajlović nakon presude upozorava da zločin nije REŠEN DO KRAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track