PRITVOR ZA UHAPŠENE U AKCIJI "BREZOVICA": Bivši gradonačelnik Štrpca i još devetoro osumnjičenih OSTAJU IZA REŠETAKA 30 DANA
Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Akcija na KiM

PRITVOR ZA UHAPŠENE U AKCIJI "BREZOVICA": Bivši gradonačelnik Štrpca i još devetoro osumnjičenih OSTAJU IZA REŠETAKA 30 DANA

Crna Hronika -

.

Desetorici nedavno uhapšenih u akciji "Brezovica" u Štrpcu, Uroševcu i Prištini, među kojima je i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, danas je Osnovni sud u Uroševcu odredio jednomesečni pritvor, javljaju prištinski mediji

Kako javlja Koha, osim za Nikolića, pritvor je određen i za uhapšene D. R, D. M, H. B, S. M, R. B, R. H, B. I, S. S, i J. K, i oni se sumnjiče da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja, vršenje uticaja, primanja i davanja mita, ali i utaja poreza, prenosi portal kossev.info.

U zahtevu Tužilaštva stoji da postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Bratislav Nikolić od 2014. do oktobra 2018. godine, u Štrpcu, kao službeno lice - predsednik opštine Štrpce, primao novac i poklone direktno, kako bi postupao u suprotnosti sa svojim nadležnostima, a, kako je navedeno, reč je o "poslovima izdavanja građevinskih dozvola u Nacionalnom parku "Šara", u trećoj i drugoj zoni vikendice u Brezovici, čime se sumnja da je počinio krivično delo primanje mita", javlja kossev.info.

Bratislav Nikolić
Bratislav Nikolićfoto: Fonet

Nikolić je, kako smatra Tužilaštvo, zloupotrebio službenu dužnost, kako bi za sebe stekao materijalnu korist čime se takođe sumnja da je izvršio i krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a istovremeno protiv njega postoji i osnovana sumnja da je primao poklone u cilju vršenja neprimerenog uticaja na odlučivanje službenih lica za izdavanje građevinskih dozvola za isti sučaj, čime se, kako navodi Tužilaštvo, sumnja da je počinio i krivično delo vršenje uticaja.

Takođe, Nikolić se tereti da je 21. decembra 2021. godine tokom akcije policije u svojoj kući u Štrpcu posedovao oružje i na taj način je počinio i krivično deo neovlašćeno posedovanje oružja.

Trojica privedenih u istoj akciji D. R, D. M i H. B, terete se da su kao službena lica zloupotrebila službenu dužnost, kako bi sebi protivpravno pribavili imovinsku korist, na način da nisu preduzeli zakonske radnje za zaustavljanje nelegalne izgradnje vikendica u Nacionalnom parku "Šara". Prema tužilaštvu oni se terete da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, kao i delo primanje mita.

Napeto tokom akcije 'Brezovica'
Napeto tokom akcije "Brezovica" foto: TV Most

Za okrivljenog S. M. postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2016, kao službeno lice - direktor katastra u opštini Štrpce, zloupotrebio službenu dužnost radi sticanja imovinske koristi, čime se sumnja da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja. I za njega Tužilaštvo sumnja da je direktno primio novac i poklone, da bi postupio suprotno svojoj službenoj dužnosti u vezi sa pripremanjem dokumentacije za upis katastarskih parcela, čime se sumnja da je izvršio krivično delo primanje mita, a za njega se sumnja i da je u istom periodu kao direktor katastra u opštini Štrpce izvršio krivično delo vršenje uticaja. U policijskoj akciji kod njega je pronađeno i oružje.

R. F, priveden je zbog sumnje da je u periodu 2012-2018, kao službeno lice - načelnik Inspektorata u opštini Štrpce, direktno primao novac kako ne bi postupio u skladu sa svojim službenim dužnostima, čime se sumnja da je počinio krivično delo primanje mita. Time je, kako se navodi, zloupotrebio službenu dužnost u cilju sticanja imovinske koristi, čime je, sumnja se, počinio i krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

U akciji 'Brezovica' odneta i pojedina vozila
U akciji "Brezovica" odneta i pojedina vozilafoto: Facebook Printscreen/Klan Kosova

Za uhapšenog R. H. postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 službenom licu indirektno davao novac da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime se sumnja da je izvršio krivično delo davanje mita i krivično delo vršenje uticaja.

Uhapšenom u istoj akciji B. I, navodi se da postoji osnovana sumnja da je u periodu 2011-2018 godine direktno davao novac službenom licu da postupi suprotno službenoj dužnosti, čime bi izvršio krivično delo davanje mita, zatim vršenje uticaja, kao i krivično delo poreska utaja.

Za uhapšene S. S. i J. K, prema zahtevu Tužilaštva, postoji osnovana sumnja da su tokom 2016. godine u Štrpcu pomogli službenom licu u "izbegavanju otkrivanja krivičnih dela protiv službene korupcije i službene dužnosti", čime bi počinio krivično delo pružanje pomoći počiniocima nakon izvršenja krivičnih dela, prenosi kossev.info.

(Kurir.rs/ kossev.info)

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3833955/albanski-specijalci-upad-strpce-akcija-kosovska-policija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track