BALKANSKI EL ČAPO Šarić prvi put osuđen još kao maloletnik! Predao se posle višegodišnjeg skrivanja, tvrdio da mu je SVE NAMEŠTENO
Foto: Nemanja Nikolić, Dado Đilas

sada boravi u kućnom pritvoru

BALKANSKI EL ČAPO Šarić prvi put osuđen još kao maloletnik! Predao se posle višegodišnjeg skrivanja, tvrdio da mu je SVE NAMEŠTENO

Crna Hronika -

Darko Šarić je juče oko 18 stigao stigao u vilu nevenčane supruge Lane Popović na Dedinju, gde će boraviti u kućnom pritvoru, sa nanogicom, a ukidanje presuda i njegov izlazak iz zatvora posle sedam godina i devet meseci izazvao je veliku pažnju javnosti.

Darko Šarić, Lana Popović
foto: Dado Đilas, Zorana Jevtić

Šarić je rođen 21. oktobra 1970, a u mlađim danima je čak šest puta bio osuđivan presudama Opštinskog suda u Pljevljima zbog pet različitih krivičnih dela, ugrožavanje sigurnosti na radu iz nehata, uništenje aparata u rudnicima ili drugim građevinskim preduzećima, uništenje poslovnih i stambenih prostorija, proneveru i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Prvi put osuđivan još kao maloletnik a prvu kaznu od četiri godine zatvora dobio je 1994. godine.

Šarić je 2005. godine dobio državljanstvo Srbije, srpski pasoš i ličnu kartu, što je, prema najavama srpskih zvaničnika, predmet istrage.

Za Darka Šarića saznalo se 2007. godine, kada je u garaži na Novom Beogradu pronađeno 20 kilograma heroina. Da je grupa Darka Šarića osvojila tržište u Italiji otkriveno je 2008. godine nakon policijske akcije „Maja" kada je uhapšeni italijanski kriminalac pristao da sarađuje sa policijom i ispričao im o balkanskoj grupi koja prodaje kvalitetan kokain upakovan u šarene balone.

Šira javnost u regionu je za Šarića prvi put čula u oktobru 2009. godine, kada je urugvajska policija zaplenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", pod britanskom zastavom, u luci Santjago Vaskes, 25 kilometara zapadno od Montevidea. Tada su uhapšeni Urugvajac i Srbin, koji su pokušali da kokain sa jahte prebace na prekookeanski brod, čija je destinacija bila zapadna Evropa. Tovar je presretnut u okviru zajedničke akcije "Balkanski ratnik" američke agenicije DEA, srpske BIA i policije Urugvaja. Paralelno, beogradska policija uhapsila je pripadnike Šarićeve grupe koji su se zatekli u Srbiji.

„Balkanski El Čapo" - ovako je argentinski portal Infobae još 2014. godine opisao Darka Šarića. Osim po poređenju medija, Šarić i Gusman imaju dosta sličnosti koje pokazuju kako funkcioniše borba protiv narko kartela na planeti. Radno mesto obojice bila je Latinska Amerika, obojica su se skrivala godinama i za obojicu su se vezivali epiteti 'kralja narkotika'. Razlikuje ih težina optužnice, kazna i, naravno - svetski publicitet.

U januaru 2010. godine za Darkom Šarićem raspisana je međunarodna poternica.

Darko Šarić
foto: Dado Đilas

U februaru 2010. iz Uprave policije Crne Gore saopšteno je da je Šarić, koji je u Srbiji osumnjičen za šverc kokaina, ilegalno napustio teritoriju Crne Gore, nekoliko dana pre nego što je crnogorskom birou Interpola dostavljena međunarodna poternica.

Tužilaštvo za organizovani Srbije podiglo je 13. aprila 2010. optužnicu protiv Šarićeve grupe. Dan posle, tadašnji državni sekretar Ministarstva pravde, Slobodan Homen, izjavio je da je suština borbe protiv narko-klana Darka Šarića i ostalih kriminalnih grupa otkrivanje njihovih veza sa pojedinim državnim funkcionerima iz javnih preduzeća, kao i nosiocima državnih funkcija.

Specijalni tužilac Srbije Miljko Radisavljević podigao je 6. avgusta 2010. novu optužnicu protiv Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina. On je tada naveo i da je novac od droge uložen u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

U oktobru 2010. u Crnoj Gori je, na osnovu italijanske poternice, uhapšen rođeni brat Darka Šarića, Duško. Poternica ga tereti da je u Italiji bio organizator grupe koja je u u toj zemlji preprodavala kokain.

Krajem oktobra 2011. Specijalno tužilaštvo podiglo je petu po redu optužnicu protiv Šarića i njegovih najbližih saradnika.

Darko Šarić
foto: Dado Đilas

Devetog marta 2012. godine u Specijalnom sudu u Beogradu je fromalno počelo suđenje Šariću i njegovoj grupi zbog šverca više od dve tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu. Prema odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, veliki deo imovine privremeno im je zaplenjen po Zakonu o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom, kojom će državni organi upravljati do okončanja krivičnih postupaka koji su u toku protiv njih.

Šarić, koji se predao 18. marta 2014. godine posle više godina skrivanja, u više navrata je negirao krivicu za krijumčarenje kokaina i tvrdio da mu je ceo postupak i medijsku hajku montirao izvesni policijski general “Papaja”.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je ukupno pet optužnica protiv Darka Šarića, zbog trgovine narkoticima i zbog pranja novca. Šarić je tokom boravka u pritvoru, sve vreme bio sam u ćeliji. Osuđen je pred Specijalnim sudom u Beogradu 2018. godine na 15 godina zatvora zbog toga što je organizovao kriminalnu grupu koja je tokom 2008. i 2009. pokušala da prošvercuje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zapadnu Evropu.

Apelacioni sud
foto: Nebojša Mandić

Šarić i njegovi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, što je u zbiru svih kazni iznosilo oko 300 godina.

Tu presudu ukinuo je Vrhovni kasacioni sud. Sada Šarića očekuje suđenje pred većem Apelacionog suda.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:20

Šarić izašao iz pritvora: Darko prebačen u kućni pritvor gde će mu biti stavljena nanogica!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track