VELJA NEVOLJA OSTAJE BEZ IMOVINE: Mafiji u Srbiji oduzeta 4 broda i hoteli, a samo se vrednost zaplenjenih vozila MERI MILIONIMA
Foto: Stefan Stojanović MONDO

borba protiv kriminala

VELJA NEVOLJA OSTAJE BEZ IMOVINE: Mafiji u Srbiji oduzeta 4 broda i hoteli, a samo se vrednost zaplenjenih vozila MERI MILIONIMA

Crna Hronika -

Mafija gubi, a ostali dobijaju kad se imovina stečena ilegalnim poslovima stavi na raspolaganje društvu i državi.

Taj mehanizam u borbi protiv organizovanog kriminala Srbija primenjuje duže od decenije. Za to vreme u nadležnost Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stiglo je na stotine stanova, placeva, preduzeća... Deo imovine je vraćen u slučajevima kad su optuženi oslobođeni, a deo trajno oduzet.

Na spisak onih iz srpskog kriminalnog miljea, kojima bi uskoro imovina mogla na doboš, među poslednjima upisali su se pripadnici klana Veljka Belivuka. Na toj listi već su članovi zemunskog klana, Milorad Ulemek Legija, na desetine manje poznatih narkodilera, privredna mafija...

Do sada najvrednija oduzeta imovina bila je vlasništvo Darka Šarića i njegove porodice, ali i njegovih saradnika. Njome trenutno upravlja Direkcija, a da li će mu biti vraćena ili trajno oduzeta zavisi od ishoda suđenja za trgovinu narkoticima i pranje para koje Šarić čeka u kućnom pritvoru.

Velja Nevolja, Veljko Belivuk, Makro Miljković
foto: Nikola Anđić

- Ako su u pitanju kuće i placevi, gledamo da to izdamo i da se na adekvatan način plaćaju sve dažbine i obaveze i da se to s vremena na vreme renovira, da se ulaže u te objekte i da se ti objekti sačuvaju u približnoj vrednosti u kakvoj su i oduzeti, jer mi nikada ne znamo ako je privremeno oduzeto da li će ta imovina biti vraćena, a za slučaj vraćanja imovine gledamo da što manje sa budžeta platimo onima koji potražuju te stvari - kaže direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom Milan Stevović.

Šta je sve oduzeto

U nadležnosti Direkcije su četiri broda, isto toliko restorana, tri hotela, bife... Raspoložu sa više od stotinu hektara zemljišta i hiljadama kvadratnih metara stambenog prostora.

Predmeti čija vrednost ne prolazi čuvaju se u trezoru Narodne banke.

- Oduzimaju se raznorazne vrednosti počev od nakita, novčića iz doba Rimskog carstva, imamo impozantnu galeriju slika od 27 umetničkih dela koja su oduzeta od počinilaca krivičnih dela, do naravno zlatnih poluga, koje smo izlivali - naglašava Stevović.

Drugi predmeti se prema Zakonu o oduzimanju prodaju, a vlasniku ukoliko ne bude osuđen protivvrednost se vraća u novcu.

Više od 200 automobila u jednom od magacina

Direktor Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom ističe da se u jednom od magacina nalazi oko 200 automobila čija se vrednost meri milionima.

- Najskuplji se čuvaju u posebnoj prostoriji, a među njima je i "ferari" koji je u trenutku oduzimanja vredeo 350.000 evra - kaže Milan Stevović.

Prema njegovim rečima, vrlo retko se prodaju automobili, pogotovu oni koji su privremeno oduzeti.

- Nemamo ni pravo to da radimo, ali vozila propadaju pa propadaju pa smo videli da je bolje da dajemo određenim institucijama i državnim organima kojima je to potrebno - ističe direktor Direkcije.

Ideja sudije Falkonea

Ideja o oduzimanju imovine kao oblika borbe protiv organizovanog kriminala osmišljena je u Italiji. Čuveni sudija Đovani Falkone zaključio je da kriminalne grupe funkcionišu kao svojevrsna preduzeća.

Zato, kako je rekao Falkone, ukoliko im oduzmete imovinu, takvo "preduzeće" će se samo urušiti.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track