LAGANO, KAO DA NIJE TVOJ POSAO, METAK U GLAVU I PUN GAS: Ubica dobio upustva za atentat na Belivuka, sud tvrdi da NEMA DOKAZA!
Foto: Zorana Jevtić, EPA

obustavljen postupak u crnoj gori

LAGANO, KAO DA NIJE TVOJ POSAO, METAK U GLAVU I PUN GAS: Ubica dobio upustva za atentat na Belivuka, sud tvrdi da NEMA DOKAZA!

Crna Hronika -

Pripadnici kriminalne grupe, bliske škaljarskom klanu, za koje se sumnjalo da su planirala da 22. januara prošle godine na Aerodromu Tivat ubiju vođe zloglasnog beogradskog ogranka kavačkog klana, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, navodno su razmenjivali poruke sa striktnim uputstvima koja su data ubici.

Međutim, podgorički Viši sud, juče je odlučio da se navodnim atentatorima ne sudi, jer nema dokaza da su planirali da ubiju Belivuka i Miljkovića. Na ovu odluku suda, tužilaštvo ima pravo žalbe.

Podsetimo, crnogorksi mediji u januaru prošle godine objavili su da je policija razotrkila zaveru i uhapsila osobe koje su za 800.000 evra planirale da na aerodromu, kada se Belivuk i Miljković budu ukrcavali u avion za Beograd, izazovu krvoproliće. U optužnici, koja nije prošla proveru suda, prema pisanju crnogorskih medija, navodilo se da je za ubistvo angažovan čovek koji je postao svedok-saradnik tužilaštva pod kodnim imenom Kamenko Kuč.

Jedan od ključnih dokaza, koji sud nije prihvatio, bila je navodno presretnuta prepiska između Kuča i Janka Vukadinovića, za kog tužilaštvo tvrdi da je likvidaciju organizovao iz zatvora Spuž.

Radoje Zvicer, Marko Miljković, Veljko Belivuk, Slobodan Kašćelan
foto: Privatna arhiva, MUP Srbije, youtube/Vijesti Online, ATA images/Antonio Ahel

- Ti lagano, kao da nije tvoj posao, na 5-6 metara, pa onda u dva skoka mu prideš, metak u glavu i puni sprint na auto, pun gas... Tu niko neć imati vremena od trenutka pucanja dok istrciš napolje da potegne pištolj. Obavezno pancir obuci, pa i njega zapali - piše navodno u poruci, koju je Janko Vukadinović, koji je bio označen kao nalogodavac poslao svedoku saradniku Kamenku Kuču.

Kako tužilaštvo tvrdi u spisima, oni su na automobilu marke "opel Zafira" postavili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro se uputili prema Aerodromu Tivat. Tada ih je presrela policija. Kamenko Kuč je u svom iskazu pred tužiocem naveo da je plan grupe Vukadinovića prvo bio da ubiju vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana, i to kada krene u Viši sud na zakazano suđenje. Međutim, kada su saznali da je ročište odloženo, navodno su prešli na drugi plan, a to je ubistvo dvojice Beograđanina.

Međutim, na ročištu za kontrolu optužnice odbrana je tvrdila da nikako ne može biti reči o pokušaju ubistva prilikom čekiranja karata, jer su osumnjičeni uhapšeni daleko od Aerodroma i to pre dana kada su Belivuk i Miljković planirali da se vrate u Beograd.

Belivuk i Miljković, podsetimo, u to vreme boravili su u Kotoru kao gosti Radoja Zvicera. Policija ih je, posle hapšenja grupe saslušala i navodno su izjavili da su u Crnu Goru došli na babine kod vođe kavačko klana. Njihov povratak, koji je planiran za 22. januar, tada je pomeren, pa su se u Srbiju vratili 30. januara.

Prilikom dokaska u Srbiju, na Aerodromu Nikola Tesla, podsetimo, policija ih je zadržala nekoliko sati i obavila sa njima informativni razgovor, a samo nekoliko dana kasnije, 4. februara uhapšeni su ponovo i od tada su u pritvoru.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track