VEHABIJE I RANIJE SPREMALE KRVOPROLIĆE U BEOGRADU Teroristički napad sprečen i 2014. godine, meta bili mostovi i tržni centri
Foto: MUP RS

EFIKASAN RAD POLICIJE I tužilaštva

VEHABIJE I RANIJE SPREMALE KRVOPROLIĆE U BEOGRADU Teroristički napad sprečen i 2014. godine, meta bili mostovi i tržni centri

Crna Hronika -

Danas je u Beogradu zbog podsticanja istomišljenika na izazivanje terorističkih napada uhapšen Igor D. koji je pre nekoliko godina planirao teroristički napad kamionom u Knez Mihailovoj ulici u srpskoj prestonici, zbog čega je već robijao.

Njemu je posle saslušanja, na predlog Tužilaštvo za organizovani kriminal, određen pritvor do 30 dana i protiv njega je, kako je potvrđeno, pokrenuta i istraga zbog sumnje da je javno podsticao na izvršenje terorističkih dela.

Sličan teroristički napad koji je ranije pripremao Igor D. sprečen je i 2014. godine. Tužilaštvo i policija su i pre skoro osam godina sprečili terorističke napade koje je navodno pripremala grupa vehabija bliskih organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile za terorističke.

Teroristi Islamske države
Teroristi Islamske državefoto: Profimedia

Kako se sumnjalo, oni su vrbovali istomišljenike, prikupljali novac, slali ih u logore za obuku terorista u Siriju i planirali da napadnu tržne centre i mostove u Beogradu.

- Na teret im je stavljano i da su pozivali na samoubilačke akcije u Sandžaku, Beogradu i Rimu. Svi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora - kaže sagovornik Kurira.

Tokom suđenja grupi vehabija koja je bila uhapšena 2014, kao dokaz su izvedene poruke s Fejsbuk profila koji je jedan od optuženih vodio pod pseudonimom Abdulah Abdulah Abdulah.

UKP, policija
foto: MUP Printscreen

U nekim od objavljenih statusa pisalo je: "Prostor se širi, toplo sunce sja, evo šerijata do Beograda", "Srbija će dobiti status republike u Islamskoj državi Balkana, inšalah", "Deset metaka za slobodu Sandžaka, devet za izdajnike, jedan za okupatore".

Te poruke i niz drugih sadržaja kojima se propagira terorizam, kao i fotografije i video-snimci sa ratišta, po oceni suda, bili su dovoljni da ta grupa bude osuđena.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track