CARINICI SPREČILI KRIJUMČARENJE DELOVA SKUPOCENOG PORŠEA: Mladi Bosanac PAO na prvoj turi! Skoro da je mogao da sklopi ceo auto
Foto: Carina Srbije

40 komada

CARINICI SPREČILI KRIJUMČARENJE DELOVA SKUPOCENOG PORŠEA: Mladi Bosanac PAO na prvoj turi! Skoro da je mogao da sklopi ceo auto

Crna Hronika -

Carinici su juče na izlazu prelaza Sremska Rača osujetili pokušaj krijumčarenja 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 ''Mansory'', skrivenih u tovaru prijavljene robe.

Neobičan slučaj krijumčarenja otkriven je kada je na izlaznu stranu prelaza pristigao kamion bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 21-godišnji državljanin BiH.

delovi, porše, delovi poršea
foto: Carina Srbije

Mladi vozač, kome je ovo bila prva vožnja za prevozničku firmu iz BiH, predao je dokumentaciju za tovar i na pitanje carinika rekao da prevozi zbirnu pošiljku koju je preuzeo u Beogradu i Sremskoj Mitrovici.

Pregledom dokumentacije videlo se da kamion prevozi više vrsta regularno prijavljene robe (kožne đonove, komponente za pekarsku industriju, mašinu za obradu podataka itd.).

delovi, porše, delovi poršea
foto: Carina Srbije

Međutim, kada su carinici odlučili da pogledaju tovarni prostor, odmah su primetili nove automobilske gume sa felnama poznatih obeležja kojih nije bilo u dokumentaciji.

Zbog toga je kamion sproveden do carinske ispostave Sremska Mitrovica radi detaljne kontrole, gde je potvrđeno da se u kartonskim i drvenim kutijama u tovaru nalazi mnoštvo neprijavljene robe za koju nije postajala nikakva prateća dokumentacija.

delovi, porše, delovi poršea
foto: Carina Srbije

Pregledom je utvrđeno da se u tovaru nalazi ceo komplet novih guma i felni za Mercedes G klase. Reč je o gumama marke ''Continetal'', ali i felnama marke ''Brabus'' čija cena po komadu, ukoliko je reč o originalu, dostiže iznos od 12.000 evra, dok se cena kopija kreće oko 5.000 evra po setu.

Na iznenađenje carinika, ali i samog vozača, u tovaru se našlo i čak 40 delova karoserije za specijalnu verziju Poršea Panamera 971 ''Mansory'', i to branici, krila, hauba, spojleri, difuzori i brojni drugi delovi. Slikovitije rečeno, nedostaju samo šasija i motor kako bi mogao da se kompletira ceo auto.

delovi, porše, delovi poršea
foto: Carina Srbije

Delove o kojima je reč izrađuje poznata kuća ''Mansory'' koja za Porše radi na poboljšanju performansi vozila, pa su modeli sa takvim delovima znatno skuplji od standardnih. Samim tim ugradnja ovakvih delova može višestruko da poveća vrednost automobila, pa je pretpostavka da je to bio motiv za krijumčarenje.

U tovaru je pored delova za Porše Panameru 971 ''Mansory'' i Mercedes G klase, otkrivena i prednja maska za Mercedes GLE, kao i nekoliko ksenonskih farova, sijalica i balasta za ksenonske sijalice za Golf 7 Plus.

Kako je reč o stranom državljaninu, prekršajni postupak je sproveden po hitnoj proceduri, a pravosnažnom presudom Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici naloženo je da prekršilac plati novčanu kaznu, a propisana je i zaštitna mera trajnog oduzimanja krijumčarene robe.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track