00:27

DARKO ŠARIĆ STIGAO U SPECIJALNI SUD, OVAKO SADA IZGLEDA

kurir na licu mesta! ZAVRŠEN 1. DAN SUĐENJA, NASTAVAK SUTRA

ŠARIĆ IZAŠAO IZ SPECIJALNOG SUDA: Jutros ušao gotovo neopaženo, sportski obučen! Ličnu i telefon ostavio na ulazu (FOTO, KURIR TV)

Crna Hronika -

Šarić je od decembra prošle godine u kućnom pritvoru sa nanogicom

BEOGRAD - Darko Šarić, koji je u pritvoru od marta 2014. kada se predao srpskom pravosuđu, danas se prvi put posle dugo vremena pojavio u javnosti.

SKINUO MASKU ISPRED SUDNICE, OVAKO DARKO ŠARIĆ SADA IZGLEDA: Izbliza ga niste videli godinama (FOTO)

Prvi dan suđenja Darku Šariću pred Apelacionim sudom u Beogradu završen je nešto malo pre podneva pošto su se zamenik tužioca i advokati odbrane izjasnili da ostaju pri žalbama na prvostepenu presudu koje su ranije dostavili. Svi optuženi su prethodno, negirali krivicu.

Branioci su zatražili da se iz predmeta izdvoje prisluškivani telefonski razgovori i drugi dokazi za koje tvrde da su nezakonito pribavljeni, dok je zamenik tužioca za organizovani kriminal odbacio ove navode advokata, tvrdeći da je svaki dokaz u predmetu zakonit.

1 / 15 Foto: Nemanja Nikolić

Advokat Dejan Lazarević, zatražio je od suda da se pre svega izjasni o iskazima svedoka saradnika, za koje tvrdi da ih je sud prihvatio iako nisu govorili istinu i naveo da je "krajnje vreme da se zauzme stav o tome, jer stižu novi postupci". Lazarević, koji je inače i branilac Veljka Beliuvka i Marka MIljkovića, najverovatnije je aludirao na taj predmet koji bi trebalo da pred Specijalnim sudom počne 8. marta.

Gotovo neopažen jutros ušao u sud

On je bez pompe, sportski obučen, gotovo neprimetno i neopažen jutros ušao u zgradu suda u Ustaničkoj gde je na samom ulazu ostavio dokumenta i telefon, te produžio do sudnice.

- Svedoci saradnici govore različito, ili jedan od njih laže ili obojica lažu, i to prolazi pred sudom. Evo stižu nam novi predmeti,mora da se zauzme stav, jer ako su u ovom predmetu mogli da govore različito i da to prolazi, zašto ne bi moglo isto i u drugom - obratio se Lazarević sudskom veću.

Podsetimo, u postupku protiv Šarića, svedočila su trojica svedoka-saradnika, dok su u postupku protiv Belivuka dvojica okrivljenih sklopila sa tužilaštvo sporazum o svedočenju. Nastavak suđenja pred Apelacionim sudom, zakazan je za sutra.

Darko Šarić, Specijalni Sud
foto: Nemanja Nikolić

Šta se sve danas dešavalo u sudnici

Inače, suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima za šverc kokaina, koje je danas trebalo da počne pred Apelacionim sudom u Beogradu, prekinuto je jer zbog zdravstvenog stanja izostalo nekoliko advokata. Sudsko veće odlučilo je da napravi pauzu od 10 minuta, kako bi odlučili da li će se suđenje odložiti ili nastaviti.

Posle pauze, veće Apelacionog suda je odlučilo da postupak protiv dvojice okrivljenih čiji branioci nisu danas došli u sud, postupak razdvoji i da suđenje Šariću i ostalima bude održano. Sudija izvestilac počeo je sa izlaganjem.

Šarić: Nisam imao fer suđenje, tužilac me ništa nije pitao osam godina

Darko Šarić, danas se nakratko obratio veću Apelacionog suda, koje treba da donese konačnu odluku o postupku koji se protiv njega vodi zbog šverca kokaina. On je negirao krivicu i zatražio od suda da proveri dokaze i pozove svedoke na koje se tužilaštvo poziva.

- Ostajem pri svojoj odbrani, kako sam se čitavo vreme branio, nisam kriv. Hvala vam što otvarate glavni pretres. Tužilac priča o zamolnicama iz inostranstva i o svemu, voleo bih da vi njega pitate, pošto on mene već osam godina ništa ne pita, da vam pokaže te zamolnice. Nismo imali korektno suđenje, možete da zamislite kakvo nam je suđenje bilo kada sudija nešto kaže, a onda kaže da nije rekao.

Veća su se menjala, ali se samo sudija Siniša Petrović pitao, ućutkivao je druge članove veća da ništa ne pitaju svedoke saradnike - obratio se danas Šarić veću Apelacionog suda.

1 / 16 Foto: Nemanja Nikolić

U sud su došla trojica Šarićevih advokata, Radoslav Baćović, Dejan Lazarević i Danilo Šarić, ali se nisu pojavili branioci drugih okrivljenih, Marko Kljajević i MIljana Perendija. Šarić je, podsetimo, duže od sedam godina bio u pritvoru i danas se prvi put pojavio u javnosti od kako se 2014. predao srpskom pravosuđu.

Za danas, poslednji dan februara, Apelacioni sud u Beogradu zakazao je otvaranje glavnog pretresa u postupku koji se protiv njega i ostalih optuženih vodi zbog šverca kokaina. Inače, Šarić je od decembra prošle godine u kućnom pritvoru sa nanogicom.

- Glavni pretres koji je Apelacioni sud u Beogradu zakazao posle ukidanja presude kojom je Šarić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina, trebalo bi da traje od 28. februara do 11. marta - potvrdio je sagovornik Kurira. Podsetimo, presudu je ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio njeno ponovno razmatranje.

- Apelacioni sud će posle održanog pretresa morati da donese konačnu odluku - dodaje sagovornik Kurira.

On podseća da je ovaj sud u međuvremenu, procenio da su ispunjeni uslovi da Šarić posle sedam godina i devet meseci u pritvoru, nastavak postupka prati iz kućnog pritvora.

- S obzirom na to da dolazi iz kućnog pritvora, kao i svi drugi pritvorenici koji imaju nanogicu, neće doći u pratnji straže, već sam. Za izlazak iz pritvora i dolazak u sudnicu, sud će mu izdati posebno odobrenje da napusti prostorije u kojima boravi - objašnjava sagovornik Kurira proceduru koju će Pljevljak morati da ispoštuje.

00:27

DARKO ŠARIĆ STIGAO U SPECIJALNI SUD, OVAKO SADA IZGLEDA

Prema njegovim rečima, kao i većina drugih pritvorenika, Darko Šarić ima pravo da svaki dan na sat vremena napusti prostorije u kojima boravi, odnosno da izađe u šetnju.

- Tokom boravka u pritvoru, bio je pod posebnim merama i sam u ćeliji. Nije bio u samici, ali nije imao cimere - dodaje sagovornik Kurira. Inače, ukinutom presudom, koju će od ponedeljka da razmatra veće Apelacionog suda, Šarić je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je navodno prošvercovala preko 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Kurir.rs/J.S.

Bonus video:

00:20

Šarić izašao iz pritvora: Darko prebačen u kućni pritvor gde će mu biti stavljena nanogica!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja