EKOLOŠKI KPZ U SREMSKOJ MITROVICI: Umesto mazuta od sada biorazgradivi otpad postaje sirovina za grejanje
Foto: UIKS

smanjuju zagađenje

EKOLOŠKI KPZ U SREMSKOJ MITROVICI: Umesto mazuta od sada biorazgradivi otpad postaje sirovina za grejanje

Crna Hronika -

Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici postao je prva ustanova Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) koja je potpisala ugovor o javno privatnom partnerstvu kojim se obezbeđuje tehnološki napredan i za životnu sredinu bezbedniji sistem centralnog grejanja.

Sremska Mitrovica
foto: UIKS

Direktor Uprave Dejan Carević ocenio je da javno privatno partnerstvo donosi višestruku korist za zavod i privatnu kompaniju koja je zamenila staru, dotrajalu instalaciju i obavezala se da narednih 15 godina održava celokupan sistem grejanja.

- Umesto mazuta koji zagađuje životnu sredinu, iz našeg drvnog pogona će se koristiti bio razgradivi otpad koji sada postaje sirovina za grejanje - ukazao je Carević.

On je ukazao da nije bilo dileme oko uspostavljanja modela javno privatnog partnerstva jer na ovaj način država štedi ogroman novac.

Sremska Mitrovica
foto: UIKS

- Zavod nije imao nikakav finansijski teret - zaokružili smo proizvodnju u drvnom pogonu koji sada ima još veći značaj, a dobili smo kvalitetno, stabilno i za okolinu bezbednije grejanje - rekao je Carević.

On je naveo da će posle 15 godina od potpisivanja ugovora KPZ u Sremskoj Mitrovici od privatne kompanije preuzeti održavanje centralnog grejanja.

- Posebno je važno što će osuđena lica u modernoj kotlarnici proći obuku za upravljanje zahtevnim procesima što im otvara nove mogućnosti za rad po isteku kazne - naglasio je Carević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track