MAFIJAŠKI ZAVET GARANTUJE VOĐI ODANOST: Kriminolog otkrio zbog čega su Belivukovi vojnici morali da puste krv!
Foto: screenshot

klan

MAFIJAŠKI ZAVET GARANTUJE VOĐI ODANOST: Kriminolog otkrio zbog čega su Belivukovi vojnici morali da puste krv!

Crna Hronika -

Svedok-saradnik Bojan Hrvatin opisao je kako je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića funkcionisao i otkrio da su brutalno ubili pet žrtava u kući strave u Ritopeku. Rekao je, navodno, i da su pojedini članovi grupe imali tajni zavet, a kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava šta to zapravo znači.

U kuću strave u Ritopeku išli su samo "odabrani", a svedok-saradnik je u tužilaštvu objasnio na koji način su se pripadnici klana zavetovali i na koji način su organizatori grupe zadobijali poverenje vojnika. Hrvatin je objasnio da pre nego što je počinio krivično delo, morao je da se "okrvi" sa osatlim pripadnicima klana.

neki od optuženih saradnika veljka belivuka i marka miljkovića
neki od optuženih saradnika veljka belivuka i marka miljkovićafoto: Shutterstock

- Objasnio je: "Bez toga nema tu nekog poverenja, to je jednostavno tako na ulici. Možemo mi da se "braćamo", i ovako i onako, ali da bi se došlo do najozbiljnijih priča, dok se čovek, u navijačkom smislu ne pobije, dok nemamo tri, četiri tuče zajedno, nema tu poverenja. Dok se ne okrvimo ili dok ne ubijemo nekoga, nema tu poverenja" - navodi se u optužnici protiv klana, napisanoj na 322 strane.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je zavetovanje pripadnika klana poznati recept mafijaša.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Kurir

- Zavet među pripadnicima klana je opšte poznat među mafijaškim krugovim širom sveta. Što je kriminalna grupa ozbiljnija i bavi se opasnijim poslovima, zbog kojih se lako gubi glava, to je zavet ili to neko obećanje krupnije - kaže za Kurir Radovanović i dodaje:

- Što je klan masovniji to se vođa više boji da ga neko ne izda, jer ima različitih karaktera i nikad nije siguran da li će ga neko izdati i prodati za nešto. Vođa je uvek obazriv i zavetovanjem ima sigurnost, a za pripadnike klana to je uvek mač na vratu.

Naš sagovornik objašnjava i da je zavetovanje predstavlja odanost vođi.

- To što su se zavetovali znači da su odani, lojalni vođi i to je potvrda da se slažu sa svim što klan radi. Oni odobravaju sve i jedni drugima čuvaju leđa. Takvi ljudi su potrebni vođi - kaže kriminolog i dodaje da posebnu težinu imaju reči svedoka-saradnika, koji je otkrio sve o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

žrtve belivukovog klana
žrtve belivukovog klana foto: MUP RS, Nestali Srbija

Bojan Hrvatin, podsetimo, uhapšen je nekoliko meseci posle ostalih pripadnika grupe i pristao je na saradnju sa tužilaštvom. On je detaljno opisao ubistva Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića i Milana Ljepoje. Na osnovu sporazuma o priznanju sa tužilaštvom, trebalo bi da bude osuđen na 15 godina zatvora.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:40:22

USIJANJE 16.10.2021 DOBRIČANIN, RADULOVIĆ I OBRADOVIĆ: USPON I PAD DIJANE HRKALOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track