BOLESNI ZAVET! MORALI DA SE OKRVE DA BI UŠLI U KLANICU U RITOPEKU! U Veljin klan primani samo odabrani, spremni i da ubiju!
Foto: Kurir

užas

BOLESNI ZAVET! MORALI DA SE OKRVE DA BI UŠLI U KLANICU U RITOPEKU! U Veljin klan primani samo odabrani, spremni i da ubiju!

Crna Hronika -

Svedok-saradnik, Bojan Hrvatin, otkrio bizarne detalje o tome kako su Velja Nevolja i Marko Miljković sticali poverenje u svoje vojnike

Veljko Belivuk i Marko Miljković, vođe zloglasnog klana koji je tokom 2020. sejao smrt, lično su učestvovali u gotovo svim egzekucijama, a pored njih, prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, u krvavim zločinima učestvovalo je još 11 njihovih najbližih saradnika. Prema navodima našeg izvora, u kuću u Ritopeku, koju su članovi kriminalne grupe među sobom nazivali "klanica", išli su samo "odabrani".

Optužnica

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Klan Belivuk, Suđenje Belivuk, GIF, gif
foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković

- Nameće se zaključak da Belivuk i Miljković nisu verovali baš svakom od članova grupe i da su u kuću u Ritopeku išli samo ljudi od njihovog najvećeg poverenja. Poverenje se zadobijalo takozvanim zavetovanjem - kaže izvor i objašnjava da je o bizarnom zavetovanju u tužilaštvu govorio svedok-saradnik.

- To je objasnio okrivljeni svedok Bojan Hrvatin, rečima da je pre izvršenja krivičnog dela u kom je učestvovao morao prvo da se "okrvi" sa ostalim pripadnicima grupe! Objasnio je: "Bez toga nema tu nekog poverenja, to je jednostavno tako na ulici. Možemo mi da se "braćamo", i ovako i onako, ali da bi se došlo do najozbiljnijih priča, dok se čovek, u navijačkom smislu ne pobije, dok nemamo tri, četiri tuče zajedno, nema tu poverenja. Dok se ne okrvimo ili dok ne ubijemo nekoga, nema poverenja" - navodi se u optužnici protiv klana, napisanoj na 322 strane.

kuća strave u Ritopeku
kuća strave u Ritopekufoto: Ana Paunković, Zorana Jevtić

Bojan Hrvatin, podsetimo, uhapšen je nekoliko meseci posle ostalih pripadnika grupe i pristao je na saradnju s tužilaštvom. On je detaljno opisao ubistva Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića, Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića i Milana Ljepoje. Na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, trebalo bi da bude osuđen na 15 godina zatvora. U optužnici protiv klana nabrojana su imena onih članova grupe koji su uspeli da zadobiju poverenje vođa.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Zdravko Radojević, Aleksandar Gligorijević Puki, Lazar Vukićević, Milan Ljepoja, Goran Mitić, Goran Veličković Goksi, Goran Mihajlović
foto: MUP RS, Nestali Srbija

Prostor za mučenje

- Srđan Lalić, braća Miloš i Marko Budimir, Vlade Draganić, Nebojša Janković, Bojan Hrvatin, Nemanja Đurić, Nikola Spasojević, Dejan Tešić, Marko Andrić i Nemanja Lakićević, zajedno sa organizatorima, pratili su, javlljali kretanje, namamljivali oštećene, pa ih otimali, mučili i ispitivali kako bi iznudili informacije koje su ih interesovale, i na kraju ubijali one koje su kao mete označavali Belivuk i Miljković, i to u kući u Ritopeku, koja je u nastavku garaže imala skriveni prostor namenjen isključivo mučenju i ubistvima, koju su među sobom zvali "klanica", u kojoj su instalirali industrijsku mašinu za mlevenje mesa kojom su mleli tela ubijenih. U tom prostoru su prekrivali pod i zidove najlonom, čistili hemisjkim sredstvima, a sve radi ukljanjanja tragova ubistava - navodi se u dokumentu tužilaštva.

Kriminolog

To je poznat recept mafijaša

Krimonolog Dobrivoje Radovanić za Kurir kaže da je "zavetovanje" pripadnika klana poznati recept mafijaša.

- Zavet među pripadnicima klana je opšte poznat među mafijaškim krugovim širom sveta. Što je kriminalna grupa ozbiljnija i bavi se opasnijim poslovima, zbog kojih se lako gubi glava, to je zavet ili to neko obećanje krupnije - kaže Radovanović:

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Kurir

- Što je klan masovniji to se vođa više boji da ga neko ne izda, jer ima različitih karaktera i nikad nije siguran da li će ga neko prodati za nešto. Vođa je uvek obazriv i zavetovanjem ima sigurnost, a za pripadnike klana to je uvek mač koji stoji svakom od njih na vratu.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track