06:41

AKO ISPLIVA LEŠ, OVAKO ĆE UTVRDITI NJEGOV IDENTITET! Stručnjak detaljno objasnio proces prepoznavanja osobe: JEDNO JE NAJVAŽNIJE

istraga

AKO ISPLIVA LEŠ, OVAKO ĆE UTVRDITI NJEGOV IDENTITET! Stručnjak detaljno objasnio proces prepoznavanja osobe: JEDNO JE NAJVAŽNIJE

Crna Hronika -

Jelena Stošić, načelnica Odaljenja za DNK veštačenja istakla je da nije ni lako ni jednostavno doći do rezultata.

- Baza DNK profila u Ministarsrtvu unutrašnjih poslova stvara se u skladu sa Zakonom o nacionalnom DNK registru. Prvo se izda naredba da se uradi neki DNK profil, onda mi radimo analizu, pa kad utvrdimo taj DNK profil, mi ga pohranjujemo u bazu - kaže Jelena Stošić, načelnik Odeljenja za DNK veštačenja.

Ona je navela da se DNK rezultati ne dobijaju tako lako i brzo kao na filmovima.

- Nije tako brzo, nije tako lako, na izradu se čeka i po nekoliko dana, a to sve zavisi od tragova koje dolaze sa lica mesta. Kada dobijamo biološke tragove sa lica mesta, oni mogu biti izloženi različitim uslovima i faktorima i nikada ne znamo da li je on degradiran, tako da oni zahtevaju posebnu pripremu prilikom analize i poseban tretman, tako da nam treba i nekoliko dana da dobijemo rezultat - kaže Stošić.

Da bi se utvrdio identitet nekog lica, najbolje je da se uzroci uzimaju od roditelja direktno.

Jelena Stošić
foto: Kurir televizija

- Kada treba da utvrdimo identitet nekog lica, kada dobijemo leš, lekar izuzme deo kosti iz koga se utvrđuje DNK profil. Mi moramo da imamo nesporni uzorak najbližeg srodnika tog lica, najbolje bi bilo dete ili roditelj kako bismo utvrdili njegov identitet. Dakle, najbolje bi bilo da se pretpostavlja ko bi to mogao biti. Mi svakoga dana radimo različite slučajeve za razna krivična dela. Svakoga dana imamo poklapanja sa lica mesta sa nekim osumnjičenim licima - ističe načelnica.

Ako je leš izvađen iz vode, a kosti su očuvane, lako se može utvrditi identitet osobe.

- Svakako je jako teško dobiti DNK profile iz spaljenih predmeta, ako su neki delovi ugljenisani nema pogodnog materijala da se izdvoji DNK. Najvažnije je da oni koji rade forenzičku obradu što bolje obave svoj posao, tako da DNK može da se čuva i po nekoliko godina - navodi Jelena Stošić i dodaje:

- Ako se leš nalazi u vodi i ako su kosti dobro očuvane može da se dobije DNK profil veoma uspešno. Mi smo uspevali da dobijemo DNK profile iz leševa izvađenih iz vode. Imamo savremenu opremu, na svetskom nivou i pratimo sve evropske i svetske tokove da bismo dobili najbolje rezultate - navela je načelnica Jelena Stošić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track