NEBOJŠI JE PRIŠAO SA OSMEHOM I U NJEGA ISPALIO ŠEST HITACA: Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora!
Foto: Profimedia

apelacioni sud

NEBOJŠI JE PRIŠAO SA OSMEHOM I U NJEGA ISPALIO ŠEST HITACA: Čaba Der osuđen na 40 godina zatvora!

Crna Hronika -

Plaćeni ubica Čaba Der pravosnažno je osuđen na kaznu od 40 godina zatvora zbog toga što je 5. januara 2019., na trotoaru ispred ulaza u stambenu zgradu na Banovom brdu ubio Nebojšu Markovića. Alanu Cigleru, koji je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pomaganja ubici poznatom i po nadimku Nasmejani ubica, presuda je ukinuta i odlukom Apelacionog suda, njemu će se ponovo suditi.

Nebojša Marković
foto: Privatna arhiva

- Po nalaženju Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio na osnovu dokaza izvedenih na glavnom pretresu da je Čaba Der izvršio teško ubistvo . U konkretnom slučaju ostvarena su sva obeležja podmuklosti, kao kvalifikatorne okolnosti krivičnog dela teško ubistvo imajući u vidu prikriveno, potajno i lukavo postupanje okrivljenog, činjenicu da je auto ranije parkirao u ulici u kojoj je živeo oštećeni i to na mestu koje nije pokriveno kamerama, da je čekao na ulici, a zatim da ulazi u auto, pa zatim čeka i osmatra kada će oštećeni izaći iz kuće, pri tom je obezbedio i da ga neko vozi, te da je sve pripremio i faktički spremio zasedu oštećenom, da kad oštećeni izađe iz kuće izvrši krivično delo i pri tome je odabrao takav lukav način izvršenja krivičnog dela kojim će oštećenog lišiti života onda kad se on tome ne nada, kada ne može da se brani i samim tim da onemogući izvršenje krivičnog dela, te koristeći bespomoćnost i bezazlenost oštećenog koji ni ne očekuje napad, kojom prilikom mu je prišao sa osmehom, izvadio pištolj i pucao u oštećenog, koji je stajao kod gepeka vozila sa sklopljenim dečijim kolicima, spremajući se za put sa porodicom, koga pritom ne poznaje. Iz izvedenih dokaza istovremeno proizlazi da oštećeni ne samo da nije očekivao napad, već da nije imao ni razloga da ga očekuje - navodi se u obrazloženju odluke Apelacionog suda.

U odnosu na Čabu Dera, Apelacioni sud je ukinuo samo deo odluke kojom je on bio oslobođen dužnosti da naknadi troškove krivičnog postupka. Podsetimo, prvostepeni sud je utvrdio da su Cigler kobnog jutra, dovezao Čabu Dera do zgrade u kojoj je Nebojša Marković živeo.

Čaba Der
foto: Kurir

Pisao pismo Nebojšu nisam ubio greškom Iako se spekulisalo da je Der greškom ubio Nebojšu Markovića, umesto njegovog šuraka Aleksandra Šarca koji je živeo u istoj zgradi, Čaba Der je u pismu koje je dostavio Višem sudu u Beogradu naveo da to nije tačno i da je Markovića ubio zato što je "znao da on učestvuje u pripremi njegove likvidacije". Inače, Šarac je bio poznat u kriminalnim krugovima i ubijen je pre dve godine u Tržnom centru Ušće. Inače, njegovo ime pominje se i u istrazi protiv klana Belivuk, koji je pripremao njegovu likvidaciju.

- Kada je Der uočio da je oštećeni izašao iz svoje kuće rekao je Cigleru da je oštećeni izašao i da okrene vozilo uz ulicu prema oštećenom, što je ovaj i učinio, prošao pored oštećenog i zaustavio vozilo na kolovozu pet do šest metara od mesta gde se nalazio oštećeni sa uključenim motorom, a zatim je sa mesta suvozača iz vozila izašao, izvadio pištolj iz crne torbe koju je nosio, prišao oštećenom i sa rastojanja manjeg od oko osamdeset centimetra u oštećenog ukupno ispalio šest projektila, pri čemu su četiri projektila pogodila oštećenog i usmrtili ga - utvrdio je Viši sud u Beogradu u prvostepenoj presudi. Pošto je ubio Markovića, Der se vratio u "punto" za čijim je volanom bio Cigler i obratio mu se rečima „Vozi, upucao sam ga!" Der je, podsetimo, nekoliko meseci kasnije uhapšen u jednom hotelu u Pragu, najverovatnije dok je spremao novu likvidaciju. Izručen je Mađarskoj i u Budimpešti je osuđe na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva koja je počinio.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track