SMANJENA KAZNA POLICAJKI I KUMI UBIJENOG KAVČANINA: Marija od šoka pištolj odnela u kontejner
Foto: Marina Lopičić

apelacioni sud

SMANJENA KAZNA POLICAJKI I KUMI UBIJENOG KAVČANINA: Marija od šoka pištolj odnela u kontejner

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je na šest meseci kućnog zatvora kaznu policajki Mariji Nikolić, koja je odlukom Višeg suda bila kažnjena sa godinu dana kućnog zatvora zbog izvršenja krivičnog dela nedozvoljeno nošenja pištolja, koji joj je oduzet. Podsetimo, Marija Nikolić, inače kuma navodnog pripadnika "kavačkog klana" Davorina Baltića, bila je sa njim u automobilu kada je ubijen 1. januara 2018., ispred kuće na Vračaru. U pucnjavi nije povređena, ali je posle ubistva Baltića navodno iz automobila uzela njegov pištolj, neovlašćeno ga odnela do susedne ulice i bacila u kontejner. Međutim, kada su njene kolege stigle na lice mesta, sama im je priznala da je bacila oružje.

- Nisam kriva. Nisam imala nameru da počinim krivično delo koje mi se stavlja na teret. Situacija je bila takva kakva je. Bilo mi je žao i tada i sada - rekla je kratko policajka ranije tokom iznošenja odbrane.

Apelacioni sud u Beogradu, u obrazloženju odluke kojom je policajki prepolovio kaznu, naveo je da je imao u vidu da je Marija Nikolić pištolj bacila posle potpuno iznenadnog napada i pucnjave u kojoj je život izgubio njen kum.

Davorin Baltić
foto: Printscreen, Privatna Arhiva

- Tom prilikom je njena vitalna egzistencija bila ozbiljno ugrožena, shodno čemu je sud i stava da je izvršeno krivično delo u najvećoj meri posledica upravo opisanog događaja koji je prethodio kritičnom događaju, odnosno stanju šoka, emocionalne napetosti i afekta, straha visokog intenziteta koji se usled navedenog događaja razvio kod okrivljene. Takođe, sud je cenio da postupanjem okrivljene nisu izazvane nikakve nenadoknadive posledice, s obzirom na razloge iz kojih je okrivljena pištolj uopšte i uzela, a zatim i neovlašćeno nosila. Sud je pritom imao u vidu i držanje okrivljene nakon izvršenog krivičnog dela, tačnije činjenicu da je ista na sopstvenu inicijativu obavestila načelnika PS Vračar u tome da je uzela pištolj pok. Davorina Baltića i neovlašćeno ga potom nosila do Ulice Stojana Protića, da bi zatim i sprovela policijske službenike do mesta na kome je odbacila predmetni pištolj - navodi se u odluci suda.

Od olakšavajućih okolnosti sud je, kako se dodaje u saopštenju, cenio i činjenicu da je reč o mladoj osobi, do sada neosuđivanoj, zatim njeno korektno držanje tokom celog krivičnog postupka, kroz odbranu izneto priznanje da je pištolj nosila, čime je u svakom slučaju doprinela bržem i efikasnijem rešavanju ove krivično-pravne stvari, dok otežavajućih okolnosti na strani okrivljene nije bilo.

Davorin Baltić
foto: Printscreen

- Međutim, Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud napred navedenim olakšavajućim okolnostima dao manji značaj od onog koji one stvarno imaju zbog čega je, upravo dajući adekvatan značaj istima, a u odsustvu otežavajućih okolnosti, prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni i okrivljenu osudio na kaznu kućnog zatvora u trajnju od 6 meseci nalazeći da će se istom u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track