BIVŠI INSPEKTOR SBPOK NEGIRAO KRIVICU Stolić: Nikada nisam bio član grupe Belivuka i Miljkovića, borio sam se PROTIV NJIH
Foto: Zorana Jevtić

Specijalni sud

BIVŠI INSPEKTOR SBPOK NEGIRAO KRIVICU Stolić: Nikada nisam bio član grupe Belivuka i Miljkovića, borio sam se PROTIV NJIH

Crna Hronika -

Božidar Stolić, bivši inspektor SBPOK-a koji se sumjiči da je zloupotrebio položaj i odavao službene tajne klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da ne priznaje izvršenje krivičnog dela i da nikada nije bio član kriminalne gupe, tvrdeći da se on borio protiv kriminala.

- Nikada nisam bio član kriminalne grupe, a kamoli grupe koju su predvodili Belivuk i Miljković, jedini kontakt sam sa njima imao u službenim prostorijama. Ne znam kako su mogli da napišu u optužnici da sam bio pripadnik grupe, kada sam se borio protiv njih - rekao je Stolić.

On je ispričao iznoseći odbranu da je Beranca Filipa Golubovića kom je prema optužnici odavao informacije o potragama za određene osobe kao i detalje iz istrage, koje je on prenosio nepoznatoj osobi, upoznao kada ga je hapsio 2019.

- Golubović je tada izrazio želju da postane saradnik - rekao je Stolić, navodeći da je iz tog razloga nastavio da održava kontakte sa njim i kada je izašao iz pritvora.

Filip Golubović, Specijalni Sud
foto: Zorana Jevtić

On je potvrdio da je provereavao određene ljude, jer je kao policijski inspektor imao razlog za to. Potvrdio je da je provere vršio i za iznesnu Jelicu Milošević.

- Postojala je informacija da se druži sa Tijanom Ajfon i Mili Oro, i da možda posećuje te Beliuvukove žurke - rekao je Stolić. Golubović je inače danas u Specijalni sud doveden iz zatvora u Pančevu, u koji je u međuvremenu otišao na izdržavanje kazne.

Prema navodima optužnice Beranac Filip Golubović i Stolić upoznali su se kada je Stolić kao inspektor prikupljao informacije o nestanku Gorana Mihajlovića, za čije je ubistvo pre nekoliko meseci osumnjičen Belivukov klan. Kao inspektor, kako se navodi, otišao je da razgovara sa Golubovićem, koji je u to vreme bio u pritvoru Centralnog zatvora. Kada je Golubović izašao na slobodu, kako se navodi, navodno su se ponovo sreli i počeli da "sarađuju".

Stolić mu je, kako se navodi u optužnici, za novac proveravao u bazi podataka MUP-a ljude za koje je Beranac želeo da zna da li je za njima raspisana potraga. Osim toga,kako se sumnja, Goluboviću je dostaljao i informacije iz istrage o Belivukovom klanu, jer je kao policajac učestvovao u ispitivanju Beliuvka i Miljkovića i jedan je od prvih inspektora koji je ušao u zloglasnu kuću u Ritopeku u kom su pripadnici kriminalne grupe mučili, ubijali i mleli ljude.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Stefan Stojanović MONDO

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je utvrđeno prisustvo krvi, kao i da policija poseduje dokaze, DNK tragove, kjima se potvrđuje da su u kući bili Milan Ljepoja, Zdravko Radojević i Goran Veličković, za čija je ubistva klan kasnije osumnjičen. Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića, Golubović je prosleđivao N. N. osobi, koja mu je rekla da će ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal.

Stolić je,navodno, posle hapšenja Belivuka Goluboviću javio da se on "dobro drži i da ništa ne priča".

Jedan od ključnih dokaza protiv inspektora, koji je tužilaštvo predložilo je rokovnik koji je policija pronašla i zaplenila prilikom hapšenja bivšeg inspektora.

Tražio da postupak bude zatvoren za javnost

Božidar Stolić zatražio je danas pred početak suđenja da postupak bude zatvoren za javnost, ali je sudsko veće Specijalnog suda taj zahtev odbilo.

- Predlažemo da se javnost isključi sa glavnog pretresa, jer će moj klijent iznositi stvari koje su službena tajna. Radio je na takvom mestu, gde je u obavezi čuvanja tajne. Prelažem ili da se oslobodi čuvanja tajne ili da se isključi javnost - rekao je pred početak današnjeg suđenja na kom bi Stolić trebalo da iznese odbranu njegov advokat Branislav Bogdanović.

Zamenik tužioca Saša Ivanić usprotivio se ovakvom predlogu odbrane.

- Protivim se, ne postoji zakonski osnov da se javnost isključi. Možemo da nagađamo šta će okrivljeni da govori - rekao je Ivanić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track