01:57

SIGURNOST NA PRVOM MESTU: Evo kako bezbedno rukovati oružjem

incidenti u novom sadu i beogradu

OPASNO! ZA 4 DANA DVOJE POVREĐENO DIJABOLAMA: Vazdušne puške su potpuno legalne, ali se mogu koristiti samo pod ovim uslovima!

Crna Hronika -

Radmila J. (74) ranjena je sinoć na Novom Beogradu iz vazdušne puške, a pre samo četiri dana u Novom Sadu je povređena devojčica (16), kada ju je pogodila dijabola iz iste vrste oružja.

Duško Ilić, generalni sekretar Nacionalne asocijacije za oružje Srbije, objašnjava za Kurir koliko su vazdušne puške i pištolji opasni.

- Vazdušnim oružjem ne smeju se gađati ptice niti životinje, kao ni ljudi, reč je o oružju koje je namenjeno sportskom streljaštvu. Iz njega može pucati čak i dete, ali uz nadzor roditelja, staratelja, instruktora ili trenera. Vazdušno oružje može se koristiti na strelištu, ali i izvan njega u bezbednim uslovima, u nekom zaklonu, gde će dijabola pogoditi breg ili zid - počinje priču Ilić:

08:13

Za 4 dana dvoje povređeno dijabolama iz vazdušne puške

- Nije mi poznato da je neko nekada ubijen iz vazdušnog oružja, ali to je u teoriji moguće, naročito kod puški veće snage i sa krupnijom municijom. Vazdušno oružje može ozbiljno da povredi, ako na primer nekoga upucate u oko ili iz male blizine, ali u principu uglavnom nanosi lakše povrede, jer dijabola uđe svega nekoliko milimetara pod kožu - navodi naš sagovornik. Ilić naglašava da postoje dve vrste vazdušnih pušaka.

- Prva kategorija, takozvana C, podrazumeva slobodnu nabavku uz ličnu kartu i obavezu prijavljivanja MUP u roku od 8 dana. Prodavac izdaje račun, a osoba koja je kupila mora biti punoletna, javlja se MUP i dobija potvrdu. Ta osoba je odgovorna za oružje i ona ga može prodati, ali samo uz potvrdu. Ove puške imaju brzinu veću od 200 metara u sekundi, većeg su kalibra - 5.5 milimetara i više, a moraju da imaju i silu zrna veću od 10.5 džula - priča Ilić:

- Druga, D kategorija, je oružje koje se nabavlja bez odobrenja i prijave, to su puške i pištolji kalibra 4.5 milimetara, ali se u Srbiji i one prodaju samo punoletnima. Problem je što se kod nas ove puške mogu kupiti na pijaci, buvljaku, internetu, za razliku od većih pušaka koje se prodaju samo u legalnim prodavnicama i koje su prošle kontrolu.

Vrtoglave cene

Duško Ilić objašnjava da pojedine vazdušne puške mogu dostići cenu od nekoliko hiljada evra.

- Postoje modeli sa optičkim nišanom koji izgledaju kao snajperi, uz njih se dobijaju boce sa vazduhom - navodi Ilić.

Naš sagovornik ističe da je nelegalno držanje vazdušnog oružja prekršaj.

- To oružje se oduzima i plaća se novčana kazna, ako se utvrdi da neko ima vazdušnu pušku C kategorije bez dozvole. Prilikom pucanja iz tog oružja, uglavnom se podnose krivične prijave za izazivanje opšte opasnosti, a ako je neko povređen, onda se može podneti i krivična prijava za nanošenje teških telesnih povreda. U slučaju da su povrede lake, ali je osoba namerno ciljana, to se uzima kao otežavajuća okolnost, jer je povreda naneta opasnim predmetom.

Naš sagovornik dodaje da je neophodna edukacija najmlađih u cilju prevencije ovakvih događaja.

- Škole su ranije imale streljaške sekcije, a to se i sada stidljivo vraća. Ipak, obzirom na to koliko je oružja prodato u našoj zemlji, smatramo da ima malo ovakvih incidenata.

Kurir.rs

Bonus video:

00:32

STAFORD IZUJEDAO DETE PO LICU: Sa dubokim povredama hitno poslato za Niš, potraga za odbeglim psom još traje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track