PROIZVODE MARIHUANU PO KUĆAMA: Dileri angažuju bake i deke za pomoć u ileglnom biznisu, a padaju zbog ove stvari!
Foto: MUP Srbije

Improvizovane LABORATORIJE ŠIROM SRBIJE

PROIZVODE MARIHUANU PO KUĆAMA: Dileri angažuju bake i deke za pomoć u ileglnom biznisu, a padaju zbog ove stvari!

Crna Hronika -

Kriminolozi upozoravaju da u Srbiji sve više dilera uzgaja indijsku konoplju u veštačkim uslovima, a za instaliranje laboratorije potrebna su minimalna ulaganja

Istražitelji gotovo skakodnevno pronalaze improvizovane laboratorije marihuane, koje dileri širom Srbije gaje u svojim stanovima, kućama, ali i na porodičnim imanjima, a kao svoje "pomagače" neretko angažuju i svoje bake i deke, koji imaju zadatak da nadgledaju rast i da zalivaju ovu zabranjenu biljku!

Ovakve ilegalne laboratorije za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, kako objašnjavaju sagovornici Kurira, dilerima ne mogu da donesu veliku zaradu, a ovako proizvedene narkotike uglavnom koriste za plasiranje na ulično tržište ili za sopstvenu upotrebu. "Travu" često gaje po kupatilima, podrumima, šupama i tavanima.

ilegalna laboratorija
ilegalna laboratorijafoto: MUP Srbije

Tegle i lampe

Ono što je, prema rečima naših sagovornika, dilerima potrebno za gajenje "trave" kod kuće jesu saksije, tegle, šatori, UV lampe, ventilatori i vagica za precizno merenje. Kriminolog Dobrivoje Radovanović objašnjava da "uzgajivačima" ova vrsta droge najisplativija.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović
Kriminolog Dobrivoje Radovanovićfoto: Kurir

- Za laboratoriju marihuane u kućnim uslovima zaista je potrebno malo novca, a zarada na ulici je solidna. Dileri često u saksijama, teglama i tim nekim šatorima uzgajaju marihuanu, a da se ne bi osetio njen miris stavljaju razne arome, pa čak i brašno kako bi droga izgubila svoj miris - kaže Radovanović i dodaje da je marihuana koja se meša sa brašnom "prljava droga".

Ilegalna laboratorija
foto: MUP Srbije

- Marihuna koja se meša sa brašnom i određenim aromama kako bi se prikrilo šta zapravo gaje u saksijama, izgubi svoj prvobitni ukus - kaže naš sagovornik: - Laboratoriju je lako osmisliti i zbog toga ih u praksi imamo sve više. Takođe, ono što je veoma zanimljivo jeste i da dileri odu korak dalje i marihuanu uzgajaju na porodičnim imanjima kod baba i deka.

Sagovornik napominje i da je angažovanje starijih članova porodice za ovaj "biznis", nažalost, dobra kamuflaža.

- Često na imanjima i njivama među kukuruzom ili pšenicom zasade indijsku konoplju, koju je u takvim uslovima teško "provaliti". Takođe, znaju i da zasade marihuanu i u nekom grmu ili udaljenom mestu na imanju koje nije svima na oku - kaže Radovanović i dodaje da iz toga razloga imamo najstarije sugrađane koju su hapšeni zbog narkotika.

Ilegalna laboratorija
foto: MUP Srbije

Policijski dronovi

Kriminolog Andrej Kubiček rekao je da policija može i na osnovu računa za struju da otkrije kućne laboratorije.

- Za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, koriste se UV lampe, koje troše mnogo struje. Samim tim, ako je račun za struju u nekom malom stanu ili kući enorman, to je jedan od znakova da se tu nešto proizvodi - kaže Kubiček i objašnjava da ako se vlasnik stana ili objekat i ranije dovodio u vezu sa narkoticima ili kriminalom, lako se zaključi šta se dešava iza zatvorenih vrata.

kriminolog andrej kubiček
kriminolog andrej kubičekfoto: Kurir

- Policija takođe, ukoliko ima neka saznanja da se u nekoj kući proizvode nedozvoljene supstance, može dronom da vidi kolika je plantaža unutra i šta se sve zapravo zbiva.

Prioritet

Borba protiv narko-dilera

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u januaru posetio jednu od lokacija na kojoj je pronađena ilegalna laboratorija, tada je naglasio da je svaka zaplena narkotika i otkrivanje ilegalnih laboratorija velika pobeda, jer na taj način sprečavamo proizvodnju droge i spasavamo živote.

aleksandar vulin
aleksandar vulinfoto: Kurir televizija

- Jedan od glavnih prioriteta našeg rada je borba protiv narko-dilera. Naš zadatak je da uhapsimo i najsitnijeg dilera koji prodaje gram droge, ali i da delujemo operativno i fokusiramo se na otkrivanje ilegalnih laboratorija, jer je na nama da učinimo sve da droga koja se proizvodi na teritoriji naše zemlje, ali i ona koja se uveze, nikad ne stigne na naše ulice - rekao je ranije ministar.

HRONOLOGIJA

x 5. april 2022 - U stanu u Beogradu pronađena ilegalnu laboratorija za uzgoj marihuane, uhapšen je A. V. (41), a zaplenjeno oko pola kilograma marihuane

x 9. februar 2022 - D. P. (52) iz Subotice uhapšen pošto je policija pronašla improvizovanu laboratoriju i saksije sa 39 stabljika marihuane

x 27. januar 2022 - N. D. (59) iz Beograda uhapšen zbog improvizovane laboratorije marihuane koju je imao u kući i pomoćnom objektu u okolinu Žabara, nađene saksije sa 102 stabljike

x 20. januar 2022 - Uhapšeno sedam osoba u mestu Mramor kod Niša zbog improvizovane laboratorije u stanu, gde je policija zaplenila 1.220 biljaka kanabisa u sirovom stanju, kao i 10,5 kilograma marihuane

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja