Sutra nastavak suđenja Draganu Tomiću

Slučarj Kolubara

Sutra nastavak suđenja Draganu Tomiću

Crna Hronika -
Tomić je na početku suđenja za "malu Kolubaru" u junu negirao sve navode optužnice Višeg tužilaštva u Beogradu od 24. januara 2012.

BEOGRAD - Suđenje bivšem direktoru rudarskog basena "Kolubara" Draganu Tomiću i petorici njegovih saradnika po optužnici Višeg tužilaštva u Beogradu zbog malverzacija sa gvožđem kojima je to preduzeće oštećeno za 58,8 miliona dinara nastavlja se sutra.

Tomić će u Palatu pravde, pred Viši sud u Beogradu biti priveden iz pritvora Okružnog zatvora u kojem je od hapšenja 2. oktobra prošle godine.

U postupku koji se protiv Tomića vodi pred Specijalnim sudom, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 3. aprila optužnicu kojom ga sa još 27 okrivljenih tereti za zloupotebu službenog položaja povodom zakupa mehanizacije od više privatnih preduzeća za potrebe "Kolubare" kojima je oštetio to preduzeće za 938 miliona dinara, odnosno oko 8,4 miliona evra.

Suđenje po toj optužnici još nije zakazano.

Tomić je na početku suđenja za "malu Kolubaru" u junu negirao sve navode optužnice Višeg tužilaštva u Beogradu od 24. januara 2012.

On je ustvrdio da su oni žrtve medijske hajke pod nazivom "Prevara veka", odnosno "Afera Kolubara" sa ciljem da se Demokratska stranka Srbije, čiji je član, uništi i predstavi kao kriminalno udruženje.

Tomić je rekao i da on ugovore zbog kojih se tereti u tom slučaju nije detaljno proučavao, jer se kao generalni direktor udubljivao samo u ugovore koji su bili od strateškog značaja za "Kolubaru", kao i da se cenama sekundarnih sirovina bavila komercijalna služba preduzeća, a ne on kao generalni direktor.

Osim njega, optužnicom Višeg tužilaštva terete se pomoćnik direktora za komercijalne poslove Milivoje Ristić (55), zamenik direktora i direktor od 2008 Vladan Jovičić (50), pomoćnik direktora za komercijalne poslove Radisav Ranković (59), zamenik direktora Kolubare Milovan Obradović (51) i direktor preduzeća "Inos sirovine Lazarevac", koje je do 2009. bilo društveno, Milovan Radisavljević.

Svi su optuženi da su izvšili krivično delo zloupotreba službenog položaja od juna 2004. do decembra 2008. za koje im preti kazna do 12 godina zatvora.

Tomić, Vladan Jovičić i Radisav Ranković optuženi su i u slučaju pred Specijalnim sudom.

U optužnici se navodi da je direktor "Inos sirovine" koristio prijateljstvo sa Tomićem, Jovičićem i Obradovićem i ugovarao za kupovinu gvožđa niže cene od tržišnih, pa je tako "Kolubara" oštećena za 58.832.390 dinara.

Rukovodioci "Kolubare" se terete i da nisu preduzimali nikakve mere prema "Inos sirovinama" zbog neplaćenog duga za gvožđe.

Ristić je 17. jula 2004. potpisao ugovor sa Radisavljevićem za kupovinu 1.511.982 kilograma gvožđa po ceni od pet dinara, iako je tada cena bila 12 dinara po kilogramu.

Sledeći ugovor 2. marta 2005. potpisali su Tomić i Radisavljević za kupovinu 857.654 kilograma gvožđa, koje je plaćeno šest dinara, iako je cena bila 12 dinara po kilogramu, navodi se u optužnici.

Oni su potpisali i aneks ugovora 29. marta 2006. o kupovini 1.321.755 kilograma po ceni od šest dinara po kilogramu, iako je tada tržišno cena bila 15 dinara.

Tomić i Radisavljević su sledeći ugovor, prema navodima optužnice, potpisali 19. januara 2007. o kupovini 424.840 kilograma po ceni od devet dinara, iako je prava cena bila 16 dinara.

Ugovor od 8. marta 2007. potpisuju Obradović i Radisavljević o kupovini 1.004.892 kilograma gvožđa po ceni od šest dinara po kilogramu, iako je tržišna cena bila 16 dinara.

Poslednji sporni ugovor, prema navodima optužnice, potpisali su Radisavljević i u ime Kolubare Jovičić i Ranković.

Tim ugovorom prodato je 762.146 kilograma gvožđa po ceni od šest dinara, iako je tržišna cena bila 20 dinara.

Za Radisavljevića se navodi da je sa računa "Inos sirovina" podigao 43.995.978 dinara, od čega je 35.340.000 dinara podigao bez ikakve osnove i zadržao za sebe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track