Najnovije vesti

OPASNI ISLAMSKI TERORISTA SA KOSOVA I METOHIJE: Sud u Njujorku Mirsada Kandića proglasio krivim PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA
Foto: Shutterstock

isis

OPASNI ISLAMSKI TERORISTA SA KOSOVA I METOHIJE: Sud u Njujorku Mirsada Kandića proglasio krivim PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA

Crna Hronika

Visokopozicionirani član militantne organizacije takozvane Islamske države, Mirsad Kandić proglašen je krivim na sudu u Njujorku za pružanje materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, uključujući dve tačke optužnice u vezi sa smrću dve osobe.

Kandiću, uhapšenom u Sarajevu 2017. godine i izručenom u Sjedinjene Američke Države (SAD), preti doživotna robija jer je postao član "Islamske države", regrutovao druge borce za ovu grupu i nabavljao oružje, opremu i obaveštajne podatke.

Federalna porota Suda u Bruklinu, nakon tronedeljnog suđenja pred američkim okružnim sudijom Nikolasom G. Garaufisom, proglasila je Kandića krivim na osnovu dokumenata i dokaza prezentovanih na suđenju.

Kandić (40), poreklom iz Peći na Kosovu, imao je trajnu dozvolu boravka u SAD, gde je živeo pre nego se pridružio Islamskoj državi.

Mirsad Kandić
foto: Printscreen/ Youtube

Uhapšen je u Sarajevu u augustu 2017. pod lažnim imenom Edin Radončić.

Prema sigurnosnim agencijama, u BiH je ušao avionom s ukrajinskim pasošem na ime Ivan Popović i šest meseci je živeo u sarajevskom naselju Grbavica.

Kad su ga, nakon nekoliko meseci potrage, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH locirali u iznajmljenom stanu, Kandić je kod sebe imao dva lažna kosovska pasoša od čega je jedan izdat na ime Edin Radončić, tri bankovne kartice na različita imena, kao i SIM kartice koje je koristio za komunikaciju sa svojim saradnicima.

Nakon izručenja u SAD, na osnovu poternice, Kandić je od jeseni 2017. bio u pritvoru. Suđenje je počelo 4. maja 2022.

Sud je utvrdio da je Kandić bio visokorangirani član "Islamske države", strane terorističke organizacije.

Imao je višestruke odgovornosti unutar globalne terorističke organizacije, uključujući regrutovanje stranih boraca, trgovinu stranim borcima sa Zapada preko Turske i u Siriju, te dobijanje oružja, vojne opreme, karata, novca i lažnih identifikacija za militante.

U izvršavanju ovih odgovornosti, optuženik je radio direktno s emirima "Islamske države" i zapovednicima, uključujući Bajru Ikanovića, bh. državljanina, koji je zapovedao kampom za obuku u Siriji, počevši od ili oko 2014. godine.

Ikanović je, zauzvrat, izvestio Omara Šišanija, tadašnjeg vrhovnog vojnog zapovednika za Islamsku državu, i ključnog savetnika Abu Bakra al-Bagdadija, koji je u to vrijeme bio vođa i samoproglašeni kalif Islamske države, saopšteno je iz Suda.

Prema iskazima 36 svedoka i dokazima izvučenim sa šest kontinenata, Kandić je još u ljeto 2012. pokušao napustiti SAD kako bi se borio na strani terorističke grupe.

Odbijen mu je ukrcaj i zabranjeno da leti. Kandić je u januaru 2013. pokušao direktnim letom iz Toronta u Kanadi doleti do Istanbula.

Ponovo mu je odbijen ukrcaj. Optuženi je potom u novembru 2013. godine vozio autobusom Grejhaund od Njujorka do Montereja u Meksiku i leteo kroz Panamu, Brazil, Portugal, Njemačku, Kosovo i Tursku pre nego što je stigao u Siriju krajem 2013. godine. Kandić se pridružio militantima u Haritanu, uporištu grupe tada, u predgrađu Alepa.

Vođstvo terorističke grupe potom je uputilo Kandića u Tursku da preuzme ulogu krijumčarenja stranih boraca i oružja u Siriju iz inozemstva, te da bude emir za medije.

Kandić je širio poruke o regrutaciji i jezivu propagandu koristeći više od 120 Tviter računa.

Kandić je takođe bio predan i plodan regrut stranih militanata. Poslao je hiljade radikalnih dobrovoljaca iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom Islamske države u Siriji i drugde na Bliskom Istoku.

To je uključivalo jednog Njujorčanina koji je postao snajperista i trener snajperista, utvrđeno je tokom suđenja.

Jedan strani borac kojeg je regrutovao optuženik bio je Džejk Bilardi iz Australije, poznat kao Džihadi Džon. Bilardi je kontaktirao optuženika u junu 2014. za pomoć pri putovanju u Siriju radi pridruživanja grupi.

Kandić je Bilardiju – koji je tek napunio 18 godina i nikada pre nije putovao u inostranstvo – dao uputstva i smernice za dolazak u Istanbul u Turskoj.

Kandić je potom dogovorio da Bilardi bude pokupljen na aerodromu u Istanbulu i prokrijumčario ga u Siriju. Bilardi je počinio samoubilački napad kamionom 11. marta 2015. u Ramadiju u Iraku, ubivši sebe, više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca.

Prilikom izricanja presude preti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora po dve tačke koje su rezultirale smrću, te po 20 godina zatvora po svakoj od četiri druge optužbe.

Sudija saveznog okružnog suda odrediće kaznu nakon razmatranja američkih smernica o kazni i drugih zakonskih činilaca, saopšteno je.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track