UHAPŠENO 10 OSOBA ZBOG PRANJA NOVCA Sa računa firmi prenosili sredstva na privatne račune, da bi izbegli plaćanje poreza
Foto: Shutterstock

OŠTETILI BUDŽET

UHAPŠENO 10 OSOBA ZBOG PRANJA NOVCA Sa računa firmi prenosili sredstva na privatne račune, da bi izbegli plaćanje poreza

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UКP, Odeljenja za borbu protiv korupcije u nastavku akcije na suzbijanju korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom Poreske uprave Ministarstva finansija i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su deset osoba zbog postojanja osnova sumnje da sa su izvršile krivična dela pranje novca, poreska utaja i poreska prevara, dok će protiv dve osobe biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Uhapšeni se sumnjiče da su novac, koji je stečen fiktivnim poslovanjem, sa računa firmi prenosili na privatne račune, da bi izbegli plaćanje poreza i taj način oštetili budžet Republike Srbije za 42.862.165 dinara. Uhapšeni su J. S. (1967), odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider finansije“ iz Negotina, D.S. (1997) odgovorno lice DOO „Deostil“ iz Negotina, M.S. (1995) odgovorno lice knjigovodstvene agencije „Lider group“ 2021“ iz Negotina, M. P. (1993) zaposlena u knjigovodstvenoj agenciji „Lider group 2021“ iz Negotina, M. R. (1965) iz Čeneja odgovorno lice DOO „Mis sistem“, G. M. (1968) iz Beograda rukovodilac jedne službe u ISGS Beograd II DOO Beograd, S. M. ( 1964) iz Beograda faktički rukovodilac u DOO „Eksperteam&Consulting“, B. M. (1949) iz Negotina odgovorno lice omladinske zadruge „Elan tim“, S. T. (1983) odgovorno lice „Plus elan“ DOO Negotin i Z.M. (1960) zaposlen u PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAКS“ Niš, dok će protiv šezdesetpetogodišnjeg muškarca i sedemdesetdvogodišnjeg muškarca biti podneta krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičeni J. S., D.S. i M. S. su u periodu od 2020. godine do trenutka hapšenja, omogućili M.R. i B. M. da izvrše prenos novca koji su prethodno nabavili fiktivnim poslovanjem sa G.M. i S.M . Кako se se sumnja, taj novac su preneli na ručune firmi DOO „ Deostil“, „Elan tim“ i PR „Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje JAMAКS“ i preko knjigovodstvene agencije „Lider finansije“ vlasništvo J.S.

J.S se tereti da je sa odgovornim licima navedenih negotinskih firmi, novac sa računa tih firmi prenela na njihove privatne račune, kao i na račun M.P. zaposlene u knjigovodstvenoj agenciji „Lider group“ 2021. Ovako gotov novac su, kako se sumnja, izvukli sa poslovnih računa kako bi izbegli da plaćaju porez i na ovaj način oštetili budžet Republike Srbije za skoro 43 milona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu, dok je osumnjičena M.P. već sprovedena u ovo tužilaštvo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track