OVAKO JE DARKO ŠARIĆ IZ ZATVORA PLANIRAO UBISTVO NEBOJŠE JOSKOVIĆA: Dao tri snajpera za Kurjaka, Alena i Inženjera
Nebojša Joksović i Darko Šarić, Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

Tužilaštvo za organizovani kriminal prikupilo dokaze

OVAKO JE DARKO ŠARIĆ IZ ZATVORA PLANIRAO UBISTVO NEBOJŠE JOSKOVIĆA: Dao tri snajpera za Kurjaka, Alena i Inženjera

Crna Hronika -

Kako je funkcionisala krimi-hobotnica Darka Šarića u operaciji - ubistvo svedoka saradnika

Darko Šarić je prema dokazima koje je prikupilo Tužilaštvo za organizovani kriminal i na osnovu kojih je donelo naredbu o proširenju istrage, u periodu od početka 2020. godine do 14. aprila 2022. godine dok se nalazio u pritvoru u Specijalnom sudu, organizovao kriminalnu grupu koja se tereti za planiranje teškog ubistva Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u sudskim postupcima za krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, potom za postavljanje bombe ispod kola Gorana Nikolaševića koji je bio svedok u procesu Šarić, dok je u aprilu mesecu osumnjičen da je organizovao grupu koja se koja se tereti za teško ubistvo Milana Milovca Cigle koji je likvidiran na Ekvadoru, potom za šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu, za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotrebu službenog položaja.

Tužilaštvo za organizovani kriminal 31. maja ove godine donelo je naredbu o proširenju istrage protiv Darka Šarića i članova njegovog kriminalnog klana - Dejana Lazarevića, advokata, koji je osim njega branio i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, potom, Bojana Stanojkovića zvanog Boki označenog kao jednog od organizatora šverca više od dve tone kokaina koji je u policijskoj akciji "Balkanski ratnik" 2009. godine zaplenjen na jahti "Maui", te Danila Odovića telohranitelja, Stefana Andrejića, Uroša Radovanovića i Milana Vučinića.

Darko Šarić
foto: Ana Paunković, Nemanja Nikolić

Darko Šarić je početkom 2020. godine putem aplikacije "Skaj" koju je imao na svom mobilnom telefonu slao naređenja gore pomenutoj grupi iz pritvorske jedinice Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, Višeg suda u Beogradu.

Njegov plan je bio da likvidira Nebojšu Joksovića svedoka saradnika u sudskim postupcima upravo za krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu, kao i da ga diskredituje kao svedoka tako što će njegovi članovi krimi grupe da podmetnu bombu ispod džipa marke "Honda" čiji je vlasnik Valjevac Goran Nikolašević, i to delo svale upravo na Joksovića. Bombu je nabavio Bojan Stanojković.

Šarić je, kako smo naveli sve smislio u svojoj zatvorskoj sobi u Specijali, a njegov advokat - Dejan Lazarević, koji je ujedno branio Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, je bio jedan od glavnih koji je prenosio poruke u spoljašnji svet, odnosno, organizovao ljude koji treba da izvrše dela.

Prvi plan je bio da se Joksović ubije za vreme jedne manifestacije na reci Drini u kojoj je trebalo da učestvuje tako što će biti u čamcu. Okrivljeni Milan Vučinić je početkom marta 2020. godine putem "Skaj" aplikacije obavestio Šarića da će Joksović biti deo pomenute manifestacije i da je to idelno mesto da ga tu ubiju.

Na to Šarić govori Vučiniću da nabavi odgovarajuće oružje, te da pronađe i angažuje ubicu. Vučinić potom pronalazi osobu koja se na Skaju potpisivala kao Kurjak i angažuje ga za ubistvo. On potom naručuju "snajpersku" pušku čiju fotografiju dostavlja Vučiniću preko Skaja, a ovaj je potom šalje Šariću. Kurjak je zatim "uzeo" još jednu osobu, "pomagača" koji se na Skaju potpisivao kao Inženjer.

Inženjer je obavio obilazak splavova koji su deo pomenute manifestacije i terena na Drini na kome tradicionalno prolaze splavovi i pronašao je idealno mesto za likvidaciju. Potom je obavestio Vučinića da je pronašao mesto i da će "gledati da Joksoviću pomogne da ode na dug put". Kurjak je trebalo prvi da puca, a Inženjer kao "rezerva" ako ovaj "zakaže".

Nakon što su sve organizovali, zajedno sa vozilom za bekstvo, manifestaciju odlaže organizator i ubistvo se premešta u Beograd.

Dejan Lazarević ostaje Šarićeva desna ruka, osoba koja će da "vodi računa o svemu" za ubistvo Joksovića.

U međuvremenu Bojan Stanojković je nabavio tri snajperske puške, bicikl-snajper puške sa prigušivačem. Takođe je organizovao kola i štek stanove za izvršioce.

Lazarević potom prolanazi treću osobu za izvršenje likvidacije, izvesnog - Alena.

Šarić tada javlja Lazareviću da će za ubistvo Joksovića da da 1.000.000 evra. Lazarević potom ide u izvidnicu najboljeg terena za ubistvo Joksovića. Navodi da su to dve lokacije, kafić u kojem često boravi meta ili neposredno ispred ulaza u kojem živi.

Darko Šarić, Mileta Miljanić, Dejan Stojanović Keka
foto: Nenad Kostić, screenshot, Privatna Arhiva, op.Musala

Logistiku radi u odnosu na policijsko obezbeđenje koje je Joksović u tom trenutku imao zbog statusa svedoka saradnika.

Kada je sve "izračunao", Đavolji advokat javlja Šariću da imaju problem sa snajperom.

"Treba nam snajper dometa od 200 metara, a ovaj naš je slab", rekao je Lazarević i dodao: "Joksović sam prelazi rutu od 50 metara. Sam izlazi iz ulaza i na toj razdaljini ga čekaju policajci. Toliko imamo da ga gađamo, zato nam treba jači snajper", na šta je Šarić rekao da će da pošalje tri snajpera i da "izaberu koji im je najbolji". Inače, reč je o "bicikl snajperu" sa prigušivačem.

Šarić je potom izdao naređenje Lzareviću da se pobrine da ubica ima sve što mu treba u štek-stanu, u šta spada i novi Skaj telefon.

"Čovek svakako mora u štek i treba da bude spreman i da ima sve od opreme", napisao je Šarić na Skaju.

Nakon toga, Šarić nalaže Odoviću da odnese pare koje su potrebne za sve navedeno.

"Gađaćemo ga najverovatnije u kafiću u kojem jede", rekao je Lazarević Šariću i dodao mu da će sve još da utanače.

Valjevcu Goranu Nikolaševiću (51), svedoku u procesu Pljevljaku Darku Šariću (50), dignut je džip "Honda" u vazduh u avgustu 2020. godine, a organizaciju su izveli upravo pripadnici Šarićevog klana kako bi to delo pripisali Joskoviću i tako ga diskreditovali kao svedoka saradnika.

Naime, Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović, Nikola Spasojević su bili "mozak" operacije - bomba. Lazarević je prikupio sve podatke o Nikolaševiću, o tome gde parkira kola i Spasojeviću naložio da pronađe izvršioce za postavljanje bombe. Odović je angažovan na logistici.

Spasojević je potom angažovao Stefana Andrejića da nađe bombu, a potom da unajmi Uroša Radovanovića i Marka Vukića da postave bombu. Kada je sve bilo organizovano, Dejan Lazarević je obavestio Šarića preko "Skaja" da postoji rok od 8 dana za podnošenje prigovora na odluku tužioca o odbačaju krivične prijave podnete protiv Joksovića. Šarić tada donosi odluku da se bomba Nikolaševiću postavi u tom navedenom roku. Takođe, izdaje naređenje da Nikolašević potom počne da "kuka na sve strane, preko novina" i da Joksovića označi kao podmetača bombe.

Vukić i Radovanović su tada u ranim jutarnjim satima probali da sastave bombu, ali nisu uspeli, te je za to angažovan ekspert iz Bosne i Hercegovine.

Kada je ovaj sastavio bombu, Vukić i Radovanović je odnose do kola. Tačnije, Radovanović je čuvao stražu. Ova dvojica su za to delo dobili po 5.000 evra.

Nakon što je bomba eksplodirala, Nikolašević u policiji izjavljuje da sumnja da mu je bombu postavio Joksović.

Šarić potom u cilju usmeravanja policije u pogrešnom pravcu kaže Lazareviću da organizuje ljude da dojave policiji da je bombu postavio Saša Cvetinović. Za to je angažovao Bojana Stanojkovića koji je angažovao nepoznatog mladića koje je to učinio sa Novog Beograda.

Hapšenje u aprilu - Šarićeva krimi hobotnica

Podsetimo, Šarić je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

U međunarodnoj akciji koordiniranoj od strane EUROPOL-a i EUROJUST-a, u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni su članovi više organizovanih kriminalnih grupa.

Darko Šarić, Hapšenje, Privodjenje, Policija, Marica
foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

U Srbiji, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Republike Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Inače, Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Podsećanja radi, ovo je drugi zločin za koji se tereti Pljevljak. Protiv njega se vodi istraga za organizovanje i ubistvo bliskog saradnika Milana Milovca u Ekvadoru.

Paralelno sa hapšenjem u Srbiji, u Hrvatskoj su lisice stavljene još dvojici, kako se tvrdi, pripadnika Šarićeve kriminalne grupe, Petru Ćosiću i Manuelu Vuliću, koji su učestvovali u ubistvu Milovca, zvanog Cigla, u Ekvadoru. On je teško ranjen 13. novembra 2020. godine ispred teretane gde je vežbao. Prebačen je u bolnicu, odakle je pušten na kućno lečenje 11. januara naredne godine, da bi mu narednog dana pozlilo. Posle nekoliko sati, u zoru 13. januara, preminuo je u svom domu.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track