UHAPŠEN CRNOGORAC KOD PEĆI: Priveden zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji 1999. godine!
Peć, Foto: Marina Lopičić

specijalno tužilaštvo

UHAPŠEN CRNOGORAC KOD PEĆI: Priveden zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji 1999. godine!

Crna Hronika -

Muškarac crnogorskog porekla M. D. iz sela Vitomirica kod Peći, uhapšen je danas zbog sumnje da je počinio krivično delo „rat protiv civilnog stanovništva“ u vezi sa akcijom iz 1999. godine, saopštilo je kosovsko specijalno tužilaštvo.

M. D. je uhapšen posle višemesečne istrage jedinice za istraživanje ratnih zločina, a kako se u saopštenju navodi, predmet za koji se on tereti odnosi se na navodnu akciju „7. maja 1999. godine u regionu Peći kada je ubijeno devet civila albanske nacionalnosti, a nestalo još pet osoba“.

Tužilaštvo navodi da je krivično delo „rat protiv civilnog stanovništva“ koje se stavlja na teret uhapšenom, sankcionisano članom 142. u vezi sa članom 22. KZ Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao zakonom na snazi u vreme njegovog izvršenja.

Delo je trenutno okarakterisano kao „ratni zločin“ i „teška povreda člana“ 3. Ženevske konvencije, sankcionisano članom 146 u vezi sa članom 31 Zakona br. 06/L-074.

Uhapšenom je po nalogu tužioca određena mera policijskog zadržavanja, „da bi u zakonskom roku bio priveden pretpretresnom sudiji“, navode iz Tužilaštva.

Kurir.rs/Kossev.info

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track