ZEMUNCI SU IMALI PO 2 PORODICE SA DECOM, A TO JE SKUP ŽIVOT: Mile Novaković otkrio koliko je Spasojević plaćao svojim vojnicima
Foto: Stefan Jokić, Printscreen

nisu svi zarađivali mnogo

ZEMUNCI SU IMALI PO 2 PORODICE SA DECOM, A TO JE SKUP ŽIVOT: Mile Novaković otkrio koliko je Spasojević plaćao svojim vojnicima

Crna Hronika -

Penzionisani Pukovnik Mile Novaković se dugo borio sa zemunskim klanom, a jednom prilikom je otkrio kakav život su oni vodili. Prema njegovim rečima, velike svote novca je klan koristio za pravljenje dobrog "paravana", odnosno, na kuće za stanovanje za porodice. Kako je rekao, svaki član "zemunskog klana" imao je po dve žene i dve porodice sa decom, a takav život je bio mnogo skup, prenosi Mondo.

"Svi su u zemunskom klanu radili za platu. Šefovi regiona su imali platu od 1.000 do 3.000 maraka mesečno, zavisno od toga kako im je išao posao. A dileri i batinaši su primali po 500 maraka. Najbolji od njih, a to je bila grupa od 15 članova, zbog svog odličnog rada bili su od direktora Dušana Spasojevića nagrađivani pravom da dobiju stan, da kupe ili sagrade kuću. Zemunski klan je ulagao u svoje 'kadrove', brinuo o njima, tako da su, na primer, braća Krsmanović napravili kuću u Zemunu, a Sretko Kalinić u Novom Sadu", tvrdi Mile Novaković.

Mile Luković i Dušan Spasojević
Mile Luković i Dušan Spasojevićfoto: EPA

Dobar deo prve zarade od trgovine drogom Dušan Spasojević je uložio u izgradnju poslovne zgrade i tri stambene kuće sa bazenom u Šilerovoj ulici u Zemunu. Imao je tada 30 godina, a za izgradnju ove "tvrđave" zemunskog klana potrošio je tri miliona maraka. Za četiri godine, koliko je gradnja trajala, zgrada je jednom rušena do temelja, jer se Spasojeviću projekat nije dopao, pa je potom ponovo izgrađena po ukusu Spasojevića. Prema navodima komšija iz Šilerove, čak pet radnika su stradala na tom gradilištu.

O moći svog kuma Dušana Spasojevića najbolje je sudijama svedočio zaštićeni svedok Zoran Vukojević Vuk:

"'Zemunci' su imali jedan komandni centar. Policija je bila njihova, političari su bili njihovi. Oni su sami bili kreatori sudbine. Video sam da grupa Legije i Spasojevića ima uz sebe vlast, sudstvo, policiju. I da sam hteo da prijavim ovo što sam čuo i video, postavlja se pitanje - kome da prijavim? Bio bih mrtav."

1 / 7 Foto: Profimedia, Printscreen, EPA

Zdanje u Šilerovoj ulici, gde je bilo sedište "zemunskog klana", iz kojeg su komandovali Spasojević, Luković i Legija, ekspresno je srušeno odmah nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. a do danas nije još razjašnjeno koji je tačno bio razlog za to. Dan kada je završeno rušenje vile u Širelovoj, 27. marta, "sajevci" su pronašli Dušana Spasojevića i Milana Lukovića, a prilikom sukoba kod vikendice u Meljaku, obojicu su ubili.

(Kurir.rs/Mondo/Puls Asfalta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track