USPEŠNA AKCIJA TUŽILAŠTVA I POLICIJE: Slika "Blagoveštanski sabor" vraća se u Srbiju! Ukradena je 1993. iz dvorca POZNATE porodice
Foto: Kurir

tužilaštvo za organizovani kriminal

USPEŠNA AKCIJA TUŽILAŠTVA I POLICIJE: Slika "Blagoveštanski sabor" vraća se u Srbiju! Ukradena je 1993. iz dvorca POZNATE porodice

Crna Hronika -

Tužilaštvo za organizovani kriminal u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i švajcarskim tužilaštvom pokrenulo istražni postupak protiv četiri osobe, koji je rezultirao time da će slika poznatog slikara Vlaha Bukovca „Blagoveštanski sabor 1861. godine", koja je ukradena, 1993. godine iz dvorca Dunđerski, biti vraćena Republici Srbiji.

- Nakon uspešne međunarodne tužilačke i policijske saradnje, navedena slika koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju, danas je predata predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, u Cirihu, nakon čega će biti transportovana u Republiku Srbiju - saopšteno je iz tog tužilaštva.

Blagoveštanski sabor, Jelica Sretenović
foto: Kurir, Marina Lopičić

Podsetimo, vredna umetnička slika zaplenjena je prošle godine u Švajcarskoj.

U Švajcarskoj je tada uhapšen Slodan Gajin (77), poznati kolekcionar koji je tvrdio da je sliku dobio u nasledstvo, kao i Ratko Dragićević (44), koji je potom izručen Srbiji. Lisice su tada u Srbiji stavljene i Ratkovom ocu Nebojši (71) i Dejanu Miloševiću (49) iz Beograda, koji su se teretili za posredovanje u pokušaju prodaje ukradene slike.

Uhapšeni Ratko Dragićević je, inače, zet glumice Jelice Sretenović.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track