OVAJ ŠKALJARAC UBIJEN NA ISTI DAN KAD I VUKOTIĆ: Sasekla ga kiša metaka usred bela dana, Šaković se izvukao, usledila je OSVETA
Foto: Printscreen/Youtube rudar 7

pre 5 godina

OVAJ ŠKALJARAC UBIJEN NA ISTI DAN KAD I VUKOTIĆ: Sasekla ga kiša metaka usred bela dana, Šaković se izvukao, usledila je OSVETA

Crna Hronika -

Za nepuna tri meseca likvidirana su tri visokopozicionirana člana "škaljarskog klana", Milić Minja Šaković u Budvi, potom Goran Vlaović na Pagu, a sinoć u Turskoj i Jovan Vukotić, koji je označen kao vođa ozloglašene kotorske krimi-grupe.

Međutim, glave "škaljaraca" padale su i ranijih godina u ratu za "kavčanima".

Na isti dan kada je likvidiran Vukotić (8. septembar), ali pre pet godina usred bela dana u kafiću u centru Podgorice ubijen je Ivan Nedović, a teško je ranjen Milić Minja Šaković.

U Nedovića je ispaljeno 10 metaka, dok je Šakovića tada pogodilo pet. Obojica su povezivana sa "škaljarskim klanom". Ubice nikada nisu uhapšene, ali su se iza rešetaka našli Dragan Stojković iz Tivta i Vladimir Lemajić iz Nikšića, zbog sumnje da su pomagali ubicama.

Ivan Nedović
Ivan Nedovićfoto: Printscreen/Youtube rudar 7

Neposredno posle zločina pretpostavljalo se da je meta napada bio Šaković, koji se tada dovodio u vezu sa ubistvom jednog od vođa navijača Partizana Aleksandra Stankovića u Beogradu. Nedović je bio kum Stevana Stamatovića iz Podgorice, koji se takođe dovodio u vezu sa ubistvom Stankovića, a koji je likvidiran zajedno sa Igorom Dedovićem u Atini 19. januara 2020. godine.

Milić Minja Šaković, da podsetimo, likvidiran je 17. juna ove godine na terasi budvanskog kafića "Korkovado". Za njegovu likvidaciju osumnjičeni su Kragujevčanin Duško Tanasković i Luka Pilčević iz Beograda. Tanasković je 25. maja prešao granicu Crne Gore, a četiri dana kasnije u Budvi iznajmio stan iz kog je visokopozicioniranog člana "škaljarskog klana" nadzirao zajedno sa Pilčevićem. Kupio je i hranu za sebe i Pilčevića, kao i električni trotinet koji su koristili dok su pripremali likvidaciju.

Krvavi obračun u kom je ubijen Nedović, a ranjen Šaković, odigrao se u septembru 2017. godine, oko 12.30 sati, u lokalu “Auto Zeta”, čiji je vlasnik bio Nedović.

Na Šakovića i Nedovića otvorena je vatra iz automata u kafiću koji posluje u okviru mehaničarske radnje “Auto Zeta” u Podgorici.

Osveta posle nepune dve godine?

Motiv za ubistvo Podgoričanina Mila Ilića početkom maja 2019. godine, inače pripadnika "kavačkog klana", mogao bi biti osveta za ubistvo Ivana Nedovića, pisali su crnogorski mediji. Ilić je ubijen kad je izašao iz kladionice i krenuo prema svom automobilu. Uprkos medijskim spekulacijama, to nikada nije i zvanično potvrđeno.

Ivan Nedović i Milo Ilić
Ivan Nedović i Milo Ilićfoto: Printscreen YT, Printscreen Facebook

Zapaljen automobil

Sivi "BMW", inostranih registarkih oznaka, zaustavio se ispred tog objekta, a sa suvozačevog mesta izašao je maskirani muškarac, dotrčao do bašte lokala ograđene staklom i iz automata ispalio hice koji su pokosili Nedovića i Šakovića.

Na automobilu korišćenom u obračunu obrušen je broj šasije. To su utvrdili podgorički inspektori i forenzičari, nakon što je u Donjim Mrkama pronađen zapaljen sivi "BMW", kojim su se napadači dovezli do kompleksa "Auto Zeta". Registarske oznake na zapaljenom automobilu bile su austrijske.

Šaković je, prema pisanju crnogorskih medija, preživeo zahvaljujući bratu Marku, koji se bacio preko njega i oborio ga na pod. Milić Šaković je sa bratom došao da mu operu automobil i okončanje tog posla čekali su u kafiću koji posluje u okviru "Auto Zete".

- Znao je da je plaćeno njegovo ubistvo i uprkos tome, prilično slobodno se šetao. Neverovatno je da se vozio blindiranim automobilom, a da je sedeo u bašti ograđenoj staklom - kazao je izvor iz istrage za crnogorske medije.

Milić Šaković
Milić Šakovićfoto: Printscreen YT

Snimile ih kamere

Osim polomljenog stakla, na mestu pucnjave bio je veliki broj čaura. Nekoliko građana novinarima je saopštilo da su se čula tri rafala.

- Šaković i Nedović su sedeli za istim stolom. Nikog drugog nije bilo u lokalu. Kamere su snimile ubicu i pomagača, ali snimak nije od koristi, jer su obojica bili maskirani. Imamo indicije da su i Šaković i Nedović bili mete. Obojica su bliska sa “škaljarima” - rekao je izvor iz istrage za medije.

Milić Minja Šaković imao je još tada policijski dosije za više krivičnih dela počinjenih u Podgorici i šire. Više puta je privođen zbog oružja, ali i ubistva, nanošenja teških telesnih povreda i iznuda. Nedović se, prema priči onih koji ih poznaju, nije odvajao od njega. Tako je bilo i tog kobnog dana za njega.

Milić Šaković i njegov brat Marko odležali su zatvorske kazne zbog ubistva Miroja Baošića, 2005. godine. Taj Podgoričanin ubijen je iz automatske puške, kao i Nedović pre dva dana. Tada je saopšteno da je Minja sa bratom, sakriven iza žbunja, čekao da Baošić parkira vozilo ispred svoje porodične kuće i da je onda zapucao.

Bili u Beogradu

Tome su prethodili mnogobrojni vatreni obračuni između Marka i Baošića. Milić Šaković je i 2012. godine osuđen na pola godine zatvora zbog nasilničkog ponašanja nad porodicom Škrijelj.

Šaković je, piše u presudi, sa dvojicom nepoznatih muškarca napao oca i sina Ismeta i Elvisa Škrijelja i povredio ih. Navodi se da je Elvisa udario pištoljem u potiljak, da je otac pokušao da pomogne sinu, kada ga je jedan od nepoznatih muškaraca udario, posle čega je i ovaj pao, a oni nastavili da ih udaraju, nakon čega su pobegli.

Nedović je dovezen bio u bolnicu bez znakova života, a Šaković je operisan u bolnici i lekari su mu se borili za život. Taj napad je preživeo, ali je ubijen letos, gotovo pet godina kasnije.

Stevan Stamatović, kum Ivana Nedovića, dovođen je u vezu sa likvidacijom Alksandra Stankovića. Stamatović i Minja Šaković su u vreme tog ubistva, prema operativnim podacima, bili u Beogradu. Istog dana su napustili Srbiju, ali nije evidentiran njihov prelazak u Crnu Goru.

(Kurir.rs/24 sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track