BANKARKA IZ NIŠA IDE NA ROBIJU: Prisvojila više od 200.000 evra od 5 klijenata?! Evo kako je to uradila
Foto: MUP

osuđena je na zatvorsku kaznu

BANKARKA IZ NIŠA IDE NA ROBIJU: Prisvojila više od 200.000 evra od 5 klijenata?! Evo kako je to uradila

Crna Hronika -

NIŠ - Nišlijka D. Ć. (47) osuđena je na zatvorsku kaznu jer je oštetila jednu nišku banku u kojoj je bila zaposlena, za više od 200.000 evra.

Kako je saopšteno iz Višeg suda u Nišu, ona je zaključila sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom koji je sud potvrdio.

- D.Ć. je po sporazumu oglašena krivom zbog produženog krivičnog dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, produženog krivičnog dela posluga i krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica, takođe u produženom trajanju. Izrečena joj je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine i šest meseci u koju će joj biti uračunato vreme provedeno u pritvoru – saopštio je sudija Miško Radivojević, portparol ove pravosudne institucije.

D. Ć. su avgusta prošle godine uhapsili pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

- Kako se sumnja, D.Ć. je u jednoj banci u kojoj je radila kao koordinator u periodu od 2010. do 2021. godine u više navrata vršila neovlašćene isplate i transfere sa deviznih štednih računa pet klijenata jedne banke, falsifikujući njihove potpise na nalozima za isplatu i prenos novca. Takođe, sumnja se da je izdavala fiktivne ugovore klijentima da su novac ponovo deponovali na štednju iako je znala da u trenutku zaključenja ugovora novac ne postoji na njihovim računima nakon čega je prisvojila isplaćeni devizni novac koji joj je poveren na radu. Na ovaj način, D.Ć. je kako se sumnja, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist od 212.366 evra i tako oštetila banku u visini uvećanog navedenog iznosa za uračunatu kamatu po fiktivnim ugovorima koja se procenjuje na 238.359 evra – saopštilo je nakon njenog hapšenja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

D.Ć. nije prva niška bankarka koja je završila iza rešetaka zbog mahinacija za novčanim depozitima.

Njen kolega A.A. prošle godine je pravnosnažno osuđen na četiri godine i deset meseci zbog pronevere 240.000 evra. Pred sudom se branio da je bio žrtva iznuđivača i nije objasnio gde je nestalo skoro četvrt miliona ove valute. Bivši bankar M.K. presudom Višeg suda u Nišu osuđen je na tri godine zatvora jer je firmu oštetio za pola miliona evra koje je potrošio na internet klađenja. On je pred sudom priznao da je uzimao novac klijenata, da ne zna o kojoj se sumi tačno radi ali da nije u stanju da banku obešteti.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track