OVAJ ŠKALJARAC UBIJEN JE SNAJPEROM USRED ZATVORA I TO JE OPASNO UZDRMALO KLAN: Zbog te likvidacije Vukotić je morao da beži
Foto: Printscreen Rudar, screenshot

metak sa porukom

OVAJ ŠKALJARAC UBIJEN JE SNAJPEROM USRED ZATVORA I TO JE OPASNO UZDRMALO KLAN: Zbog te likvidacije Vukotić je morao da beži

Crna Hronika -

Dalibor Đurić ubijen je 22. septembra 2016. godine na filmski način i to je predstavljalo snažan udarac za "škaljarski klan". Likvidiran je iza zidina spuškog zatvora, dok je trenirao u poluotvorenom odelenju. Važio je za jednog od ključnih ljudi "škaljarca" i njegovo ubistvo bilo je ujedno i poruka ostalim članovima klana da više nigde nisu sigurni, a da u zatvoru neretko može da se nađe neprijateljska krtica koja će žrtvi "nacrtati metu" na čelu.

"Škaljarski šef" Jovan Vukotić tako je, poučen tuđim, ali i svojim iskustvom u bekstvu boravio, ne da bi izbegao zatvorsku kaznu koju bi morao da odleži, već samu likvidaciju koja bi vrebala i u samom zatvoru. Nije bio u pitanju samo Spuž, Vukotiću je glava visila o koncu i u Centralnom zatvoru u Beogradu, kao i na svakom ćošku u regionu. Međutim, ubice su sa Vukotićem na jednom "sigurnom" mestu imale dovoljno vremena da sve organizuju, obezbede i besprekorno zataškaju uz pomoć svojih jataka - zatvorskih čuvara.

Dalibor Đurić
Dalibor Đurićfoto: Privatna Arhiva

Iz ovih razloga, vođa "škaljaraca" izbegavao je da se vrati u Crnu Goru i pomislio da će u Turskoj, gde je likvidiran 8. septembra, biti bezbedniji.

Ovakav način razmišljanja Jovana Vukotića, samo je eskalirao kad je u javnost isplivala informacija da je njegovo ubistvo zaista planirano u spuškom zatvoru i da je o svemu imao saznanja i čuvar Vladimir Lučić, koji je kasnije uhapšen kao "kavački" doušnik.

Naime, kao dokaz poslužio je sadržaj Skaj komunikacija između vođa kavačke grupe, Radoja Zvicera i Milana Vujotića.

Plan je bio da pritvoreni pripadnici njihove grupe, unutar Istražnog zatvora, pucaju na prvog „škaljarca“ kada bi se pojavio na prozoru svoje pritvorske ćelije. U slučaju neuspeha, pripremili su i plan B.

Plan B podrazumevao je da zatvorski čuvar Vladan Lučić zatvori kapiju prostora za šetnju unutar Istražnog zatvora i onemogući eventualno bekstvo Vukotića koji je trebalo da se napadne i iz vazduha dronovima na koje su bile prikačene eksplozivne naprave.

"Češka zbrojevka"

Još jedan pokušaj likvidacije Jovana Vukotića sprečen je u oktobru 2020. godine. Nakon Vukotićevog izlaska iz Istražnog zatvora, u kom je bio zbog zbog optužbi za pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, policija je uhapsila Nikšićanina Petra Mujovića za kog se sumnjičilo da je pokušao da izvrši napad na vođu škaljaraca.

Jovan Jovica Vukotić, Jovan Vukotić
foto: Prinstcreen

Mujović je vozilom pratio Vukotića, kog je policija tada zaustavila ispred tunela Vrmac. Nakon što su mu saopštili da mora poći u policijske prostorije da od njega prikupe obaveštenja, Vukotić je tražio da mu uruče poziv.

- Nakon skoro sat vremena doneli su poziv i otišli su do stanice. Dok je Jovan sedeo unutra, video je da jedan od policajaca unosi „češku zbrojevku“ i rekao im je da to može da opali. Nastala je gungula, a onda je ušao Ćetković i kazao mu: „Uhvatio sam ga, sa metkom u cevi pištolja“. Vukotić je pitao koga, a ovaj je objasnio da ih je taj Mujović, kojeg je razoružao ispred stanice policije, pratio sve vreme, čak i onih skoro sat dok su čekali poziv za saslušanje- rekao je tada Vukotićev advokat Branko Anđelić.

Cijanid

I godinu dana ranije, 2019., Vukotić se ponovo našao na meti napada. Dok je boravio u srpskom zatvoru, četvoročlana kriminalna grupa pokušala je da ga otruje i to ne nesvakidašnji način.

Naime, uhapšena grupa navodno je planirala da stavi otrov u hranu koja se Vukotiću svakodnevno dostavljala u zatvor, jer je on odbijao da jede zatvorsku hranu u kantini. Među uhapšenima je bio Marko Drakula, a oni su se sumnjičili da su cijanidom hteli da otruju vođu škaljaraca.

Pretresom su kod njih pronađena četiri prsluka sa lažnim oznakama Uprave kriminalističke policije, kao i četiri kačketa sa istim oznakama, ali i značka za koju se sumnja da je još 2006. godine ukradena jednoj policijskoj službenici. Takođe, oni su posedovali i četiri prepravljena i ručno pravljena pištolja.

Ipak, optužnica je izmenjena i Vukotić nije gonio napadače za pokušaj ubistva.

Još ne postoje dokazi za to ko je i po čijem nalogu likvidirao Jovana Vukotića u Istanbulu, a isto je i sa brutalnim ubistvom Dalibora Đurića.

Označeni kao saučesnici i prvi osumnječeni za Đurićevo ubistvo su dileri droge iz Kotora, kako ih je označilo tamošnje tužilaštvo, Dejan Pavićević i Miloš Trbo, koji su prvostepeno osuđeni na 18 i 16 godina zatvora. Oni se terete da su, i dalje nepoznatoj osobi, pomogli oko uklanjanja tragova, prenosili su informacije i išli u izvidnicu. Dokazano je i da je auto kojim je ubica odvezen do Spuža kasnije zapaljen, jedino nerasvetljeno je ostalo ko je bio direktni izvršilac, a ko organizator.

Javnost je spekulisala da je ubica morao imati pomagača, doušnika u zatvoru, ali istaržitelji nisu došli do takvih podataka.

Đurić je inače, dva puta pre likvidacije bio na meti neprijatelja, u Kotoru i u Beogradu. Međutim, treći put ubica nije promašio. On je u Spužu ležao zbog iznude, a pred sudom je više puta ponovio da mu je život u opasnosti. Izgleda da je najugroženiji i bio dok je bio pod "zaštitom" unutar zidina spuškog zatvora.

Tek nakon njegovog ubistva, isplivalo je saznanje, da je likvidacija Đurića u Spužu pokušana i godinu dana ranije.

(Kurir.rs/24 sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track