HEMIJSKA KASTRACIJA NIJE IDEALNO REŠENJE, ALI U NEKIM ZEMLJAMA JE SMANJILA BROJ POVRATNIKA: Stručnjaci o serijskim silovateljima
Foto: Shutterstock

višestruki serijski povratnici

HEMIJSKA KASTRACIJA NIJE IDEALNO REŠENJE, ALI U NEKIM ZEMLJAMA JE SMANJILA BROJ POVRATNIKA: Stručnjaci o serijskim silovateljima

Crna Hronika -

U Srbiji je nekoliko puta bila pokrenuta incijativa za uvođenje ove mere kako bi se sprečilo ponavljanje seksualnih zločina, ali nikada nije zaživela

Pitanje na koje ovih dana svi u Srbiji pokušavaju da pronađu odgovor je "kako sprečiti višestruko osuđivanog silovatelja da ponovi krivično delo kada odsluži zatvorsku kaznu i pred zakonom postane slobodan čovek?".

Pojedini stručnjaci smatraju da bi hemijska kastracija osuđivanih silovatelja bila dobro rešenje, ali ne i idealno. Praksa nekih zemalja je to i potvrdila. Zatvor ne prevaspitava

Ova tema opet se, podsetimo, našla u žiži javnosti, pošto je Igor Milošević (44), serijski silovatelj 20. septembra, nakon izdržane zatvorske kazne od 15 godina, izašao na slobodu. Uznemireni građani danima prate svaki njegov korak i javljaju na društvenim mrežama njegovu lokaciju, a ono što je zabrinjavajuće je činjenica da je ovaj čovek od svoje 14. godine pa do danas proveo gotovo 30 godina u zatvoru zbog silovanja najmanje šest žena. Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da je ovaj čovek svaki put kada bi izašao na slobodu učini isto nedelo.

Igor Milošević, višestruki serijski silovatelj opet na slobodi
Igor Milošević, višestruki serijski silovatelj opet na slobodifoto: Instagram/serbialive_beograd_rezerva

U Srbiji je nekoliko puta bila pokrenuta incijativa za uvođenje hemijske kastracije, ali nikada nije zaživela, iako u okruženju imamo zemlje u kojima se ovaj metod pokazao kao efikasan. Velika Britanija, Nemačka, Portugal, Poljska, Moldavija, Estonija, Severna Makedonija - to su zemlje koje su uz zatvorsku kaznu uvele i hemijsku kastraciju silovatelja.

- Za silovatelje ne postoji lek koji bi im pomogao, a pokazalo se da ih zatvorska kazna ne prevaspitava i da većina njih po izlasku vrlo brzo napada novu žrtvu. Iako su naše zatvorske kazne za krivično delo silovanje najveće u Evropi, treba ih malo korigovati i uvesti i hemijsku kastraciju - kaže za Kurir advokat Nebojša Milosavljević:

advokat nebojša milosavljević
advokat nebojša milosavljevićfoto: MARINA LOPIČIĆ

- U svetu su mnoge zemlje uvele dobrovoljnu hemijsku kastraciju, recimo Rusija, Moldavija, Češka i Poljska.

Sličnog mišljenja je i sudski veštak i forenzički psiholog Milan Kostić, koji za Kurir kaže da je hemijska kastracija "poslednja opcija, ali da je treba uvesti".

- U zemljama gde je uvedena, kastracija je urodila plodom, ali samo kod određenih slučajeva. To znači da kod nekih silovatelja ni to ne pomaže. Za takve silovatelje je onda doživotni zatvor ili bolnica - kaže Kostić, koji se osvrnuo i na konkretan slučaj, odnosno na Miloševića s kojim je imao priliku da radi.

milan kostić sudski veštak i forenzički psiholog
milan kostić sudski veštak i forenzički psihologfoto: Media Centar

- U pitanju je narcisoidna i opasna osoba koja ne želi da joj se pomogne. Živi u svom svetu i nedozvoljava da joj se priđe, ikako smo pokušali sve kako bismo ga vratili u taj neki naš stvaran svet. Nisam ga video poslednje dve godine, ali mi deluje da je sada još opasniji. To se vidi po njegovom bolesnom pogledu psihopate i potonuo je još niže u tu svoju mračnu dubinu - objasnio je Kostić.

Drugačije mišljenje

S druge strane, psihijatar Ivica Mladenović ranije je za Kurir rekao da se ne slaže sa uvođenjem hemijske kastracije.

- Protivnik sam hemijske kastracije, ali zato se zalažem da sud bude stroži prema njima. Ti ljudi vape da im se pomogne i da budu smešteni u neku ustanovu, gde će imati odgovarajući psihoterapeutski i psihijatrijski tretman, ali nažalost, na njima sve to ima slabog efekta - kazao je Mladenović.

ivica mledenović psihijatar
ivica mledenović psihijatarfoto: Media Centar

Koristi se od 1944. godine Znatno smanjen seksualni nagon

Hemijska kastracija je hemijski tretman tela koji se koristi od oko 1944. godine za smanjenje nivoa testosterona kod muškaraca, a takođe i kod žena, budući da hormon pokreće seksualni nagon kod oboje. Sprovodi se davanjem antiandrogenih lekova, bilo u obliku tableta ili češće putem injekcija.

silovanje
foto: Shutterstock, Ilustracija

Generalno, kastrirani muškarci osećaju znatno smanjeni seksualni nagon, jer njihova tela imaju vrlo nizak nivo muškog hormona testosterona. To smanjuje učestalost, jačinu i trajanje erekcije i može izazvati groznice, vrtoglavicu, gubitak telesne dlake i rast grudi.

Dr Donald Filmlejter Imaju fizički, ali ne i emotivni efekat

Doktor Donald Fimlejter je u jednom ranijem intervju za BBC objasnio šta se zapravo dešava kod silovatelja koji je hemijski kastriran.

- Glavno je pitanje da li taj proces daje rezultat i da li je efikasan. Treba imati na umu i njihovu lošu stranu - one imaju fizički, ali ne i emotivni efekat. Prestupnik je u stanju da napadne žrtvu i ako nema erekciju. Postoji procena da takav tretman može biti efikasan za deset do petnaest procenata prestupnika - kaže doktor za BBC.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track