PROGOVORIO UJAK PETRE KOJU JE OTAC UBIO U VRŠCU: Sestri sam rekao da će OVO da se desi! ISTINA mora da se zna
Foto: Kurir, Nenad Kostć

dete više niko ne može da vrati

PROGOVORIO UJAK PETRE KOJU JE OTAC UBIO U VRŠCU: Sestri sam rekao da će OVO da se desi! ISTINA mora da se zna

Crna Hronika -

Centar za socijani rad u Vršcu napravio je propust u odnosu na Petru B. (3), koju je 4. oktobra ubio otac Marko B. (35), pa se obesio, jer "dete nisu tretirali kao žrtvu nasilja i nisu procenili da je ono ugroženo od strane oca, a takođe nisu se ni interesovali o toku krivičnog postupka za nasilje i porodici i o presudi"! Ovo su rezultati nadzora nad CZSR u Vršcu, a koji je od 5. do 7. oktobra vršio Pokrajinski sekretarijat za socijalna pitanja.

Vršac
foto: Nenad Kostić

Kako je naveo Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar, utvrđeno je da Centar nije postupao po propisima i nije pružio zaštitu detetu, jer su se koncentrisali na zaštitu majke i izostavili da procene bezbednost deteta i pruže mu zaštitu.

Nije tretirana kao žrtva

Zaposleni u Centru su se, kako je navedeno, oslonili na to da dete nije prisustvovalo nasilju nad majkom, te nije tretirano kao žrtva. Po njima, izostala je i razmena informacija u Grupi za koordinaciju i saradnju, CZSR se nije interesovao oko psihijatrijskog veštačenja nasilnika. Sekretar je istakao i da se mora uzeti u obzir da ako je majka žrtva, onda su i deca potencijalno uvek žrtve.

stan, Vršac, Marko B., Suzana B., ubistvo i samoubistvo, ubistvo deteta
foto: Kurir/J.M.

- Majka je u jednom razgovoru sa radnicima Centra rekla da dete nije bilo svedok nasilja, te da devojčica želi da se viđa sa ocem - rekao je Vuletić.

Konferenciju za medije najavila je i Suzana B., majka ubijene devojčice, na kojoj će detaljno govoriti o propustima institucija, a njen brat Slavko Isaković rekao je za Kurir da su oni očekivali da će "krivica biti svaljena na majku".

- Našu Petru ništa više ne može da vrati. Samo želimo da se ovo više nikad ne ponovi, ne želimo da neko drugi pati, samo da se zna istina - kaže neutešni ujak ubijene devojčice.

Sutra pomen

Porodica na groblju

Ujak Slavko naveo je da će sutra biti održan sedmodnevni pomen ubijenoj Petri.

- Izlazimo na groblje, ovaj period je težak za Suzanu, za nas. Suzana je mnogo bolna, treba da skupi snage da ispriča i pokaže svima šta joj se dešavalo i da je dete sada ubijeno, da više ne može niko da je vrati - naveo je Slavko Isaković. Grob devojčice prepun je cveća.

On kaže i da je očekivano da nadležne institucije prebacuju krivicu sa jednih na druge.

- Mojoj sestri sam rekao da će na kraju to da se desi, da će uperiti prst u nju. Suzana ih je upozoravala, ali nije bilo efekta. Socijalna radnica joj je rekla da Petra mora da bude i sa njim i da ne postoji opasnost po dete, da mora da daje dete ocu, i da je 95 odsto bezbedna s njim. Kada je moja sestra pitala šta će biti sa ovih pet posto, oni su joj rekli da je to samo statistika - navodi ujak:

Pokazaće sva dokumenta

- Ona im je i tada rekla da će njeno dete biti baš u tih pet posto, ali joj je radnica rekla da je odluka takva i da mora da je poštuje iako je on nju maltretirao pet godina.

Pokrajinski sekretarijat traži

Krivične prijave i smena direktorke

Iz Pokrajinskog sekretarijata juče su na konferenciji najavili je da će oni podneti i krivične prijave protiv nadležnih, ali i pokrenuti inicijativu za smenu direktorke Centra za socijalni rad u Vršcu.

Slavko navodi i da će Suzana u četvrtak svima pokazati sve dokumente koji će dokazati da ona priča istinu i da je molila za pomoć, ali je nije dobila.

  • 30. april - Suzana B. prijavila nasilje u porodici, o čemu je policija obavestila Centar za socijalni rad, a nasilniku izrečena hitna mera zabrane prilaska Suzani
  • 4. i 5. maj - CZSR formirao tim koji je zaključio da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici, što je predočeno radnoj grupi koju čine i pripadnici MUP i Osnovnog tužilaštva
  • 25. maj - CZSR sačinio i podneo tužbu protiv Marka B. zbog nasilja u porodici
  • 27. maj - Osnovni sud u Vršcu odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa žrtvom, koja može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka
  • 30. maj - Centar po zahtevu suda sačinio mišljenje u kom se nasilje nad žrtvom karakteriše kao fizičko, psihološko i ekonomsko. Procenjeno da su odnosi među supružnicima trajno poremećeni i da nasilje traje dugu, da žrtva oseća strah, i da postoji visok rizik od daljeg nasilja
  • 2. jun - Suzana B. imala razgovor sa radnicima CZSR, gde je voditelj slučaja obavešten da dete viđa oca, da je odvodi i preuzima baka, te da Petra nije bila svedok nasilja, kao i da Suzana nije spremna da u tom trenutku pokreće postupak za razvod braka
  • 3.jun -Osnovni sud doneo presudu kojom je Marku B. zabranjeno približavanje Suzani na udaljenosti ne manjoj od 300 metara kao i uznemiravanje svake vrsta i kontaktiranje sa žrtvom u periodu od godinu dana
  • 3. jun - Suzana B. obavestila CZSR da je OSnovni sud osudio Marka B. na uslovni zatvor i na psihijatrijsko lečenje

Kurir.rs/ B. Travica - J.Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track