ŠTIĆENICI VASPITNO-POPRAVNOG DOMA PRVACI U ŠAHU: Ostvaren veliki uspeh na svetskom takmičenju
Foto: UIKS

UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

ŠTIĆENICI VASPITNO-POPRAVNOG DOMA PRVACI U ŠAHU: Ostvaren veliki uspeh na svetskom takmičenju

Crna Hronika -

Štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu osvojili su prvo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode, dok su se osuđenice KPZ za žene u Požarevcu plasirale u finale takmičenja čime su obe ekipe ostvarile ogroman uspeh budući da ove godine po prvi put učestvuju na ovom takmičenju.

Tim od četiri momka iz VP Doma je u finalu pobedio šahiste iz Engleske, dok su osuđenice igrale u polufinalu protiv ekipe iz Trinidada i Tobaga, a u finalu ih čeka ekipa iz Mongolije.

šah, UIKS, osuđenici
foto: UIKS

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević čestitao je štićenicima VP Doma prvo mesto i poželeo nove pobede u svim „životnim" utakmicama koje budu imali.

šah, UIKS, osuđenici
foto: UIKS

- Uzeli smo učešće kad je prvenstvo prošle godine pokrenuto, a ove godine imamo najbolji mogući rezultat - istakao je Carević.

Na Drugom interkontinentalnom prvenstvu učestvovala su i osuđena lica još dve kazneno-popravne ustanove u Srbiji - KPZ u Požarevcu (Zabeli) i KPZ u Beogradu (Padinskoj skeli).

šah, UIKS, osuđenici
foto: UIKS

Reč je o takmičenju u kome osuđena lica i štićenici igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovim ustanovama.

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom u okviru projekta FIDE „Šah za slobodu".

U cilju popularizaciju šaha medu osuđenim licima u svim većim zavodima u Srbiji već 10 godina postoje šahovske sekcije i turniri se redovno organizuju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track