DEJAN NASRED ULICE UBIO BIVŠU, UMIRALA JE U MUKAMA: Među prvima dobio doživotnu kaznu u Srbiji, ali neće robijati kod nas!
Foto: Kurir/S.S., Privatna arhiva

iza rešetaka do kraja života

DEJAN NASRED ULICE UBIO BIVŠU, UMIRALA JE U MUKAMA: Među prvima dobio doživotnu kaznu u Srbiji, ali neće robijati kod nas!

Crna Hronika -

Od kako je uvedena doživotna kazna u Srbiji, primenjena je na četiri slučaja

1. de­ce­m­bra 2019. uve­de­na je ka­zna do­ži­vo­t­nog za­tvo­ra u Srbiji. Prvi osuđenik kome je dosuđena doživotna robija bio je Malčanski berberin, kako su zvali Ninoslava Jovanovića, koji je nedavno preminuo u zatvoru.

Jovanović, koji je osuđen zbog otmice i mučenja devojčice, preminuo je u julu ove godine, u Opštoj bolnici u Požarevcu od posledica srčanog udara.

No, od kako je uvedena ova kazna, izrečena je još jednom osuđeniku, čiji je zločin zaprepastio Srbiju.

Reč je o Dejanu Daboviću (31), bivšem vaterpolisti iz Herceg Novog, koji je doživotnu robiju dobio za ubistvo svoje bivše devojke Dušanke Jocović (25), 26. decembra 2019. godine na novosadskoj Grbavici.

Najteža kazna predviđena Krivičnim zakonikom Srbije Daboviću je potvrđena za počinjeno teško ubistvo iz bezobzirne osvete, nakon što je Jocovićeva sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu.

1 / 7 Foto: Kurir/S.S., Privatna arhiva

U presudi izrečenoj tada u prisustvu okrivljenog navedeno je da je Dabović, prilikom izvršenja tog teškog krivičnog dela, ispred zgrade u novosadskoj Ulici Alekse Šantića, bio svestan svog postupka.

Kako je utvrđeno tokom suđenja, Dabović je nakon prepirke četiri puta ubo Dušanku po vratu i grudima i naneo joj druge povrede nožem, koji je doneo kada je iz Herceg Novog dan ranije došao u Novi Sad gde je nesrećna devojka živela i radila. Dušanka je desetak minuta trpela bolove jakog intenziteta i od tih teških povreda preminula.

- Od kako sam u pritvoru, stalno razmišljam o tome šta sam uradio i kajem se. Sećam se da sam Dušanku udarao pesnicama po glavi i ničega više. Ne znam kada sam izvadio nož. Sledeće čega se sećam je dolazak u sobu u hostelu - ispričao je svojevremeno Dabović pred sudom.

Dabović je obavezan da majci pokojne Dušanke isplati naknadu materijalne i nematerijalne štete kao i naknadu na ime uobičajenih troškova sahrane.

Dabović je osuđen i zbog toga što je u danu koji je prethodio ubistvu, u objektu kladionice "Liman" uperivši nož u radnicu oduzeo dnevni pazar i prisvojio ukupno 11.300 dinara.

U momentu kada je nožem, napao bivšu devojku, jer je prethodno raskinula desetogodišnju vezu, Dabović je, kako je sud zaključio, bio smanjene uračunljivosti usled poremećaja ličnosti i afekata besa. Ipak, sud je smatrao da je reč o "naročito opasnom učiniocu, koji ne preza ni od čega kako bi zadovoljio svoje potrebe, nagone i želje", pa je zato kazna doživotnog zatvora za njega jedina adekvatna.

On je u pritvoru od dana ubistva, a u junu ove godine odobren je njegov transfer, na molbu branioca osuđenog Dabovića, u Crnu Goru, čiji je državljanin, radi daljeg izdržavanja kazne doživotnog zatvora.

Prema poslednjim informacijama on još uvek čeka izvršenje transfera.

Nedela za doživotnu

Doživotna kazna zatvora uvedena je izmenama Krivičnog zakonika u decembru 2019. Ministarstvo pravde usvojilo je predlog Fondacije „Tijane Jurić“, koja nosi ime po devojčici (15) koja je silovana i ubijena, da se u krivična dela sa najstrožim zaprećenim kaznama ubroje teško ubistvo, silovanje, obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem sa smrtnim ishodom.

Osim Malčanskom berberinu i Daboviću, kazna je izrečena još dvojici muškaraca. Jedan je silovao i ubio staricu, drugi je ženu silovao a potom i zapalio.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja