Pretučeni autori spota o LGBT populaciji

Pretučeni autori spota o LGBT populaciji

Crna Hronika -
Pretučeni su reditelj Danilo Marunović, glumac Todor Vujošević i njihov prijatelj, novinar Mirko Bošković, prenele su podgoričke "Vijesti"

PODGORICA - Grupa navijača "Varvari" pretukla je prošle noći u centru Podgorice reditelja i glumca spota "Mi smo dieo ekipe", kao i njihohvog prijatelja, inače, novinara RT Crna Gora.

Pretučeni su reditelj Danilo Marunović, glumac Todor Vujošević i njihov prijatelj, novinar Mirko Bošković, prenele su podgoričke "Vijesti".

LGBT Forum Progres podneo je, tim povodom, Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe "Varvari" i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela - izlaganje opasnosti, nanošenje povreda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Marunović, Vujošević i Bošković su se vraćali sa koncerta u okviru festivala "Main Art Street", koji se održavao u sklopu Podgoričkog kulturnog leta, u ulici ispred muzičke škole “Vasa Pavić” i "Blues bara".

Centar za građansko obrazovanje CGO i LGBT Forum Progres najoštrije su osudili brutalni napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića i zahtevaju od državnih organa da u konkretnom slučaju bude potvrđena zakonska svrha utvrđenih krivičnih sankcija, a LGBT zajednici i svim osobama, koje kroz svoje stvaralaštvo, podržavaju ravnopravnost u Crnoj Gori bude omogućen siguran i dostojanstven život.

"Tokom trajanja koncerta njima je grupa navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mestu održavanja koncerta, uputila niz pogrdnih reči i uvreda dok su Vujoševiću pored glave zapalili baklju.

To je kod njih izazvalo osećaj uznemirenosti, ali su svojim ćutanjem i odsustvom negativnih reakcija učinili sve da se izbjegne konflikt i incident", navodi se u saopštenju CGO i LGBT Foruma Progres.

Iz tih nevladinih organizacija se pitaju da li su preduzete u skladu sa zakonom mere obezbeđenja svih osoba prisutnih na koncertu, jer na licu mesta nije bilo pripadnika policije niti obezbeđenja.

LGBT Forum progres i CGO smatraju da je jasno da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, osudio je brutalni napad navijača Budućnosti i ocenio da je to najgrublji vid kršenja temeljnih ljudskih prava.

Iz Akcije za ljudska prava su, uz osudu fizičkog napada, istakli da su žrtve bili umetnici koji su svojim delom branili ljudsko pravo na zaštitu od diskriminacije i da su zbog toga divljački napadnuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track