MLADIĆ (28) IZ NEGOTINA IZBODEN ZBOG OVE MAJICE: Tužilaštvo traži 2 godine zatvora za napadača
Uroš Janjić, Foto: Privatna arhiva

MLADIĆ (28) IZ NEGOTINA IZBODEN ZBOG OVE MAJICE: Tužilaštvo traži 2 godine zatvora za napadača

Crna Hronika -

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je danas da se Nikoli Radonjiću (35) iz ovog grada, izrekne zatvorska kazna u trajanju od dve godine zbog teškog ranjavanja Uroša Janjića (28) iz Negotina.

Janjić je izboden nožem 21. juna 2019. godine na Keju Kola srpskih sestara a tužilaštvo je ovaj događaj okvalifikovalo kao zločin iz mržnje jer je po navodima javne tužbe, napadnut zbog antifašističkog natpisa na majici.

Jelena Kocić, zamenik OJT predložila je u završnoj reči da se Radonjiću izrekne stroža kazna od jedne godine zatvora, koliko je zatražila prilikom podizanja optužnog predloga.

- Imajući u vidu da se radi o specijalnom povratniku koji je 2016. godine osuđivan za isto krivično delo kada je dobio šest meseci zatvora, predlažemo da okrivljenog sud osudi na zatvor od dve godine – kazala je Kocić.

Što se tiče ostalih okrivljenih, zamenik OJT je rekla da ostaje pri kaznama navedenim u optužnom predlogu. Tako je za Radonjićeve prijatelje Aleksandra Zorića i Miloša Krstića, zbog učestvovanja u tuči tokom koje je Uroš povređen, predložila novčane kazne od po 150.000 dinara. Tužilaštvo je smatralo da je tokom sudskog postupka dokazano da je i Janjićev drug Đorđi Đeorgiev kriv za isto krivično delo za koje se terete Zorić i Krstić pa je za njega zatražila zatvorsku kaznu od tri meseca uslovno na godinu dana.

Uroš Janjić
foto: Privatna arhiva

Obrazlažući zbog čega tužilaštvo tereti i Đeorgieva, koji je u sukobu bio na strani ranjenog Uroša Janjića, tužilac Kocić se pozvala na presudu Vrhovnog suda koja se bavi krivičnim delom učestvovanja u tuči.

- Učesnik u tuči samom svojom delatnosti, bez obzira protiv koga je upravljena, doprinosi razvoju takvog događaja da za sva lica koja učestvuju postoji opasnost da ih snađe posledica ovog krivičnog dela – objasnila je Kocić.

Ukazujući da su se stekli uslovi da se radnje optuženih kvalifikuju kao zločin iz mržnje, tužilac Kocić je predočila sudu praksu Evropskog suda za ljudska prava donetu 2016. godine po predstavci za sličan događaj.

- Činjenica da se jedna osoba obratila Urošu rečima : - Smeta mi tvoja majica, jel možeš da je skineš? , upućuje da je on napadnut zbog natpisa na majici, odnosno da je mržnja motiv za izvršenje dela, pa smatram da ima osnova za primenu člana 54a Krivičnog zakonika koji predviđa da se prilikom odmeravanja kazne to ceni kao otežavajuća okolnost – navela je Kocić.

Radonjićev branilac advokat Predrag Tomović u poslednjem obraćanju sudu istakao je da smatra da je tužilačka kvalifikacija neosnovana.

- Sud je u situaciji da mora da bira kome će verovati jer osim izjava oštećenog i okrivljenih, nema drugih dokaza kako je došlo do ovog događaja. Svi koji su saslušani pred sudom kazali su da je te reči, na kojima se zasniva tužilačka kvalifikacija da je reč o zločinu iz mržnje, izreklo N.N. lice. To ne znači da su se moj branjenik i njegovi prijatelji složili sa takvim navodima. Sa druge strane, moram da ukažem da prilikom donošenja odluka u ovakvim slučajevima, treba razmotriti da li onaj koji je više povređen ili poginuo, treba da bude privilegovan. Treba uzeti u obzir da li je onaj ko je bio veštiji u tuči i izbegao udarce treba da odgovara. Ne možemo nekog da samo zbog toga amnestiramo a drugog da šaljemo u zatvor na dve godine – kazao je Tomović.

Uroš Janjić
foto: Privatna arhiva

Komentarišući navode optužbe da je natpis na Uroševoj majci “Accion Antifascista” bio povod sukoba, Tomović je ocenio da čak i da je tako, to se ne može podvesti pod zločin iz mržnje.

- Član zakona na koji se tužilaštvo poziva predviđa da delo iz mržnje postoji ako je učinjeno zbog rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta a ovde bi se moglo raditi o ideološkoj mržnji koja se u zakonu ne navodi – rekao je Radonjićev branlac.

Završnu reč iznela je i Marina Ristić, advokat odbrane Đorđija Đeorgieva koja je istakla da njenog klijenta treba osloboditi.

- Moj branjenik i njegov prijatelj Uroš su bili opkoljeni, Đorđi je reagovao sa strahom, branio se od udaraca koje mu je zadavao Zorić. Osuđujuća presuda u njegovom slučaju bi mu dala osećaj sigurnosti a i njemu i čitavoj javnosti poslala poruku da nadležni organi nisu u stanju da ih zaštite – kazala je Ristić.

Sudu se obratio i Đeorgiev kazavši da mu je sudski postupak koji se protiv njega vodio promenio život.

- Dve godine sam pod psihološkim pritiskom, zbog ovih događaja ne mogu da dobijem državljanstvo, putne isprave i druge dokumente. Kakva god bila sudska odluka, ja sam već dosta izgubio – istakao je Đeorgiev.

Uroš Janjić, nije prisustvovao današnjem suđenju a na prethodnim glavnim pretresima bio je eksplicitan u tvrdnji da je isključivi motiv napada tokom kojeg mu je probušena plućna maramica, bio natpis na njegovoj majici.

Sudija Osnovnog suda Valentina Miladinović Pešić objavljivanje presude zakazala je za 10. novembar.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track