SRBI I KOMŠIJE KLJUČNI IGRAČI NA TRŽITU NARKOTIKA: Za prevlast u švercu kokaina za 3 godine ubijeno mnogo pripadnika klanova!
Foto: AP

izveštaj

SRBI I KOMŠIJE KLJUČNI IGRAČI NA TRŽITU NARKOTIKA: Za prevlast u švercu kokaina za 3 godine ubijeno mnogo pripadnika klanova!

Crna Hronika -

Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana postale su ključni akteri na tržištu narkotika u regionu, a za poslednje tri godine dogodilo se toliko ubistva zbog prevlasti na tržištu kokaina, stoji u izveštaju agencije "Evropski centar za monitoring droge i zavisnosti od droge".

Izveštaj je, kako prenosi crnogorski portal CDM, pokazao da je strateški geografski položaj Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s velikom potražnjom za drogom, prevashodno u EU i Turskoj, pospešio delovanje kriminalnih grupa. Kao primer je navedena balkanska ruta za trgovinu heroinom, ali i tržište kokaina koje je u razvoju.

Tajland, metamfetamin, droga
foto: AP

- Neke zemlje EU nalaze se na rutama trgovine, koje prolaze kroz Zapadni Balkan pre ponovnog ulaska u EU. To znači da tokovi trgovine mogu da budu kompleksni - navodi agencija koja je objavila izveštaj.

Izveštaj je deo veće regionalne studije sprovedene između 2019. i 2022. godine, a jedan od zaključaka je da rad kriminalnih grupa ima značajan uticaj na bezbednost, upravljanje i vladavinu prava u regionu. Važan faktor svega toga čini nasilje povezano sa borbom za prevlast na tržištu droge, posebno kokaina, koje je dovelo do većeg broja ubistava.

- Činjenica da u zemljama EU živi veliki broj ljudi poreklom iz balkanskih zemalja takođe, znači da su i te grupe izvor pojedinaca koji mogu biti iskorišćavani ili regrutovani u mreže - piše u izveštaju.

MSC Gajan, zaplena, droga, kokain, istorijska zaplena, zaplena droge, Crnogorac, Ivan Đurašević
foto: AP

Agencija je takođe navela da zapadnobalkanske grupe imaju operativno prisustvo u Belgiji i Holandiji, gde se nalaze luke Antverpen i Roterdam, važne za distribuciju i uvoz droge u EU.

Dodatno, Nemačka, Italija, Španija, Švajcarska i Velika Britanija takođe su važne lokacije za grupe koje učestvuju na tržištima kokaina, heroina i kanabisa u Evropi.

Kao primer je navedeno direktno učešće grupa u proizvodnji kanabisa u EU, prevashodno u zatvorenim prostorima. Istovremeno, obrasci proizvodnje na Zapadnom Bakanu se diversifikuju, pa tako na tržišta dolazi mnogo manje kanabisa iz Albanije koji je uzgajan na otvorenom, dok je u drugim zemljama uočeno mnogo više lokacija za uzgajanje velikih količina kanabisa.

MSC Gajan, zaplena, droga, kokain, istorijska zaplena, zaplena droge, Crnogorac, Ivan Đurašević
foto: Pritscreen YouTube/Daily Mail, AP

- Mreže koje deluju kao mafija takođe su usvojile najnovije dostupne tehnologije za poboljšanje efikasnosti proizvodnje droge, trgovine i pranja novca. To uključuje kompleksnu opremu za uzgoj u zatvorenom prostoru, dronove, pa i korištenje kriptovaluta i enkriptovane komunikacije - navodi se u pomenutom izveštaju.

Prema izveštaju, Zapadni Balkan, ali i zemlje EU, služe kao utočište za kriminalce koji se skrivaju od suparničkih kriminalnih grupa ili organa za sprovođenje zakona:

- Postoje podaci da članovi italijanskih i turskih kriminalnih mreža izbegavaju pravdu locirajući se na zapadnom Balkanu, dok se za ruske kriminalne organizacije smatra da su uključene u aktivnosti pranja novca duž obale tog regiona - navodi se u izveštaju.

(Kurir.rs - CDM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track