"NIJE LOŠA APLIKACIJA NEGO ONI KOJI JE ZLOUPOTREBE" Stručnjaci: Enkripcija postoji od II svetskog rata, a Skaj ne mogu ZABRANITI
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

mafija

"NIJE LOŠA APLIKACIJA NEGO ONI KOJI JE ZLOUPOTREBE" Stručnjaci: Enkripcija postoji od II svetskog rata, a Skaj ne mogu ZABRANITI

Crna Hronika -

Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije i Blaža Marković, predsednik Sindikata policije i policijskih starešina razgovarli su o problemima koji su stvoreni usled tehnološkog napretka Skaj aplikacija, koje su pospešile razvoj kriminala.

Skaj aplikacija, Crna Gora
foto: EPA/Boris Pejović, Printscreen/Twitter

Živković je retrospektivno započeo izlaganje od Drugog svetskog rata i čuvene Nemačke mašine Enigma, pa do klasičnog današnjeg kodovanja -šifrovanja u programerstvu.

Kako je priča u studiju bila o suđenju Belivuka i njegovih saradnika, koji su operisali preko aplikacije Skaj, Živković je pojasnio funkcionisanje ovih aplikacija.

- Apsolutna enkripcija je poznat način zaštite informacija. Period Drugog svetskog rata je najpoznatiji. Pored Skaj aplikacije postoji i bezbroj drugih sličnih toj aplikaciji. Pre svega dominiraju tehnološki i svetski giganti, a to su zaštita komunikacije vojnih satelita, Apolo programi, kosmički i satelitski programi Kine, Amerike i Rusije - rekao je Živković.

programeri, posao, karijera, HTML, CSS, programiranje, programski jezici
foto: Promo

Marković je podsetio na sve aplikacije od viber-a do whats-up-a koji su napravljeni u iste svrhe, pa onda puštene za masovno korišćenje civila.

- Skaj aplikacija nije zamišljena za kriminalce nego da se zaštiti privatni razgovor i to samo porukama. I nije to loša apllikacija, ali je zloupotrebljena - rekao je Marković.

09:41

NIJE LOŠA APLIKACIJA NEGO ONI KOJI JE ZLOUPOTREBE! ENKRIPCIJA postoji od I I svetskog rata! Skaj logaritam ne mogu ZABRANITI

Živković je akcenat stavio na to da je nemoguće zabraniti aplikaciju, jer bi to izazvalo bum u svetu programerstva.

Prava na zaštitu ličnih podataka zagarantovana su svima

- Ne možete vi zabraniti da neko zaštiti svoje podatke. Zašto bi iko znao s kim ja komuniciram u privatnom životu? Ako bi i zabranili tu aplikaciju ceo digitalni svet gubi smisao. Ali ako se sumnja da sam ja kriminalac, onda Sud i struka imaju pravo da utvrde šta ja to radim - rekao je Živković i dodao da je svaki lap-top skaj telefon, ako je na njemu instalirana Skaj aplikacija.

Ostatk pogledajte na Kurir TV

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja