SAŠA IZAŠAO S ROBIJE PRE 4 GODINE, PA ZAPOČEO NARKO-BIZNIS: Srbin sa Hrvatima prodavao drogu po Grčkoj, zovu ga ZVER OD DVA METRA
Foto: Saša Đorđević EPA

šok hapšenje u atini

SAŠA IZAŠAO S ROBIJE PRE 4 GODINE, PA ZAPOČEO NARKO-BIZNIS: Srbin sa Hrvatima prodavao drogu po Grčkoj, zovu ga ZVER OD DVA METRA

Crna Hronika -

Pripadnici srpsko-hrvatskog kartela uhapšeni su u Atini u velikoj akciji grčke policije zbog sumnje da su švercovali drogu iz Španije i prodavali je po Grčkoj, a kao jednog od vođa grupe, policija je označila Srbina Sašu Cvjetana, nekadašnjeg pripadnika paravojne formacije "Škorpioni".

- Grčka policija je u saradnji sa američkom DEA uhapsila 11 osoba. Među njima su dvojica Srba, Saša Cvijetan i mladić (26), čiji identitet nije otkrivren. Lisice su stavljene i četvorici Hrvata, kao i trojici Grka i dvema Grkinjama - navodi grčki portal Prototema.

Uslovni otpust

Podsetimo, Saša Cvijetan je u Srbiji robijao 16 godina, a iz zatvora je na uslovni otpust izašao 22. marta 2018.

- Iz zatvora je pušten nakon izdržane više od dve trećine kazne od 20 godina na koju je osuđen zbog ratnog zločina, ubistva 14 albanskih civila, žena i dece, članova porodice Bogujevci u Podujevu u martu 1999 - potvrđeno je pre četiri godine iz Ministarstva pravde.

Obrazloženje za ovakvu odluku suda bilo je "da je proces resocijalizacije kod Cvijetana uspešno okončan".

- Očekivano je da će se on na slobodi dobro vladati i da za vreme trajanja uslovnog otpusta neće izvršiti novo krivično delo - navedeno je tada.

Saša Cvijetan
Saša Cvijetanfoto: Saša Đorđević EPA

Međutim, nije mnogo prošlo, a ovaj osuđenik se sada ponovo našao iza rešetaka i to zbog trgovine narkoticima. Kako prenose grčki mediji, droga koju su pohapšeni pripadnici krimnalne grupe prodavali stizala im je iz Španije i u pitanju je uglavnom bio kokain i marihana. Narkotike su, kako se navodi, švercovali u kutijama za deterdžent.

Posebno je šokantno i to što je ovj srpsko-hrvatski kartel, kako su grčki istražitelji nazvali grupu, angažovao i nastavnike iz osnovne škole u Atini?!

- Kartel je razotkiven preko dva grčka profesora, koja su za njih prodavala drogu po Atini. Nastavnici su u kontakt sa kartelom stupili preko jednog Grka, koji je među uhapšenima. Još nije poznato da li su uhapšeni prosvetni radnici drogu prodavali i učenicima - prenose grčki mediji.

Luksuzan život

Vođe srpsko-hrvatskog kartela, od kojih je jedan Saša Cvijetan, koga su grčki mediji nazvali "zločincem od dva metra", živele su luksuznim životom u iznajmljenim objektima u predgrađima Atine, a za prevoz kokaina i marihuane koristili su vozila marki BMW i "mercedes".

- Grupa je bila dobro organizovana, a svaki član je imao jasno određenu ulogu. Tako je uhapšeni državljanin Hrvatske (45) bio zadužen za pronalaženje i snabdevanje kupaca, kao i za iznajmljivanje kuća u kojima bi skrivali nakrotike. Takođe, on je iznajmljivao vozila za saradnike - pišu mediji.

Krcati dosijei

Drugi državljanin Srbije, koji je uhapšen kao pripadnik kartela, ima 26 godina i poznat je grčkoj policiji.

Kako navode tamošnji mediji, ovaj Srbin je u Grčkoj već osuđen na pet godina i devet meseci zatvora zbog izazivanja eksplozije i remećenja javnog reda i mira, a kako se nalazio u bekstvu za njim je bila raspisana poternica.

I četvorica uhapšenih Hrvata imaju kriminalnu prošlost. U Hrvatskoj su hapšeni zbog raznih krivičnih dela, kao što su razbojništva, krađe, pretnje, napad na policajce, nasilje u porodici, zbog posedovanja narkotika.

Šta je sve zaplenjeno:

x 250.000 evra vredni narkotici x 26.215 evra u kešu x 41 mobilni telefon x 2 lažne grčke lične krate x 3 računara i tableta x 2 automobila x 2 ploče eksploziva TNT

Kurir.rs - Dijana Antonijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track