TIKTOK ROBIJAŠI! Pogledajte šta kače na društvene mreže, jedna stvar je u prvom planu! MISTERIOZNA DAMA PRIVLAČI PAŽNJU
Foto: Printscreen TikTok, Shutterstock

ŠOK!

TIKTOK ROBIJAŠI! Pogledajte šta kače na društvene mreže, jedna stvar je u prvom planu! MISTERIOZNA DAMA PRIVLAČI PAŽNJU

Crna Hronika -

U Srbiji u ovom trenutku 1.348 osoba ima nanogicu, odnosno nalazi se u kućnom zatvoru ili pritvoru zbog raznih krivičnih dela. Pojedini vreme na robiji koriste pokušavajući da pronađu način da prevare sistem, dok pojedini prekraćuju vreme na društvenim mrežama.

Tako se na Tiktoku sve češće mogu videti snimci iz kućnog zatvora, a osuđenici ili pritvorenici uglavnom ne snimaju svoja lica i kriju identitet. U prvom planu im je članak na nozi na kom je nanoogica.

Kriju lice

- Snimaju svoj život u kući i svakodnevne aktivnosti, ali im je fokus baš na nanogici. Oni objavljuju klipove kako se tuširaju sa nanogicom, kupaju u bazenu ili samo piju pivo ispred televizora. Pojedini do detalja objašnjavaju kako je to biti u kućnom zatvoru - kaže izvor Kurira:

- O tome da li će neko robijati kod kuće ili u nekioj kazneno-popravnoj ustanovi odlučuje sud, a glavni preduslov za dobijanje nanogice jeste da zaprećena kazna za krivično delo ne bude veća od jedne godine. Ukoliko neko robija kod kuće može da koristi internet i društvene mreže, osim ako mu sudskom odlukom to nije zabranjeno.

Među "tiktok robijašima", mnogima je za oko zapala misteriozna žena. Ona se snima u provokativnim odevnim kombinacijama, uvek ističući detalj na svojoj nozi. Takođe, ona ne pokazuje lice.

- Nanogica... Da li je doživljavate kao kućni zatvor ili slobodu u kući? Nije ni malo jednostavno ni lako, ali uvek pomislite da je postojala i lošija varijanta... zatvor. A, ko se i u toj situaciji nađe, pomislite da postoje i bolesti i nesreće. Bolestan čovek bi pristao na svaku vrstu lišenja slobode, samo da je zdrav. Zato, dok je glava na ramenima i zdravlje u duši, budite zahvalni na svemu. U ovakvom slučaju vreme koje imate na pretek jako sporo prolazi, iskoristite ga radeći na sebi - napisala je osuđenica na Tiktoku.

1 / 5 Foto: Printscreen TikTok

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) objašnjavaju da je značaj vanzavodskih sankcija i mera višestruk.

- Izbegavaju se negativni efekti zatvora (uticaj drugi osuđenika i pritvorenika), smanjuje se broj ica u zatvorima, što znači i mnogo manje izdvajanje novca iz budžeta. Osuđeni u kućnom zatvoru imaju mogućnost nastavka radnog odnosa, školovanja i studiranja, a ne dolazi do "kidanja" porodičnih odnosa jer se kazna sprovodi u kući u kojoj osuđeno lice stanuje. Sve skupa pomaže da ne dođe do novog činjenja krivičnog dela - navode iz UIKS:

Dozvoljene šetnje

- Okrivljeni prema kome se primenjuje mera kućnog pritvora ima pravo na boravak van prostorija u kojima se primenjuje mera u trajanju od najviše jednog sata dnevno, dok osuđena lica imaju šetnju dva sata. Svako drugo napuštanje prostorija u kojima se izvršava mera kućnog pritvora odobrava jedino nadležni sud.

Inače, kontrolu poštovanja ograničenja koja su okrivljenom određena odlukom suda obavlja Poverenička služba preko poverenika.

Takođe, osuđeni može napustiti prostorije u kojima stanuje u sledećim slučajevima: zbog pružanja nužne medicinske pomoći osuđenom ili članu njegovog porodičnog domaćinstva, ako je za pružanje medicinske pomoći neophodno napuštanje prostorija, radi odlaska na posao i to ako krivično delo za koje je osuđen nije u vezi sa radom, radi pohađanja nastave tokom redovnog školovanja, zbog odlaska na polaganje ispita, zbog teške, akutne ili hronične bolesti, radi odlaska na redovne zdravstvene preglede ili stacionarnog lečenja, zbog smrti bliskog srodnika.

Broj ljudi koji izdržavaju kazne van zatvora u Srbiji

x kućni pritvor sa elektronskim nadzorom - 335 lica

x kućni pritvor bez elektronskog nadzora - 82 lica

x kućni zatvor sa elektronskim nadzorom -1.013 lica

x kućni zatvor bez elektronskog nadzora - 1.019 lica

x rad u javnom interesu - 144

Zloupotrebe i nestanci

U poslednje vreme svedoci smo zloupotreba kućnog zatvora ili pritvora s nanogicom, a poslednja u nizu je ona koju je počinio Dejan Vuksanović (29), osumnjičen za prebijanje Darka Lilića, sina bivšeg predsednika države Zorana Lilića.

Naime, on je, kako se sumnja, svoju nanogicu okačio psu i napustio je stan u vreme kada je morao biti u njemu.

Javnost je nedavno čula i za slučaj iz Krnjače, kada je pritvorenik s nanogicom Aleksandar L. nestao, odnosno nije se vratio kući iz redovne šetnje. Porodica je prijavila njegov nestanak.

Kurir.rs - Dijana Antonijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track