UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE ODLUČILO: Doneli odluku da neće učestvovati u javnoj raspravi
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

SAOPŠTENjE

UPRAVNI ODBOR UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE ODLUČILO: Doneli odluku da neće učestvovati u javnoj raspravi

Crna Hronika -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) donelo je odluku da ne učestvuje u javnoj raspravi povodom nacrta pet pravosudnih zakona koji treba da se usvoje u skladu sa izmenama Ustava Republike Srbije iz februara ove godine.

UST ne želi da svojim učešćem daje legitimitet predloženim zakonskim izmenama, jer za dobar deo njih smatra da će razoriti već dovoljno krhko pravosuđe, a građanima Srbije naneti štetu, obzirom da su u potpunosti suprotna evropskim standardima. Ovo stoga jer su zakonska rešenja pisana po meri pojedinih članova radnih grupa, a ne u interesu građana, struke, zarad unapređenja nezavisnosti sudstva i samostalnosti javnog tužilaštva, a što su, podsećamo, glavni ciljevi ovih ustavnih i zakonskih reformi.

sednica UST Srbije
sednica UST Srbijefoto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Podsećamo da nijedan od brojnih predloga koje je UST već dalo u dosadašnjoj raspravi povodom Radnih verzija zakona objavljenih u septembru ove godine, nije usvojen od strane radnih grupa Ministarstva pravde, što sudije i tužioci, sudijski i tužilački pomoćnici, članovi UST, vide kao potpuno ignorisanje njihovog mišljenja, čak se može reći i šikaniranje.

sednica UST Srbije
sednica UST Srbijefoto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Posebno ističemo da se čak dva meseca svi ti predlozi, komentari i primedbe UST nisu našli na sajtu Ministarstva pravde, za razliku od mišljenja i komentara drugih strukovnih udruženja, organizacija civilnog društva, pa čak i ličnih mišljenja pojedinih članova radne grupe, te da se široj stručnoj javnosti nije ni pružila prilika da se sa njima upozna. Ponovo podsećamo da se nijedan član našeg udruženja nije našao u radnim grupama za izradu predloga zakonskih tekstova, što predstavlja još jedan vid diskriminacije UST, kao i da nam nije data prilika da razgovaramo sa članovima Venecijanske komisije koji su prošlog meseca boravili u Beogradu.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije
foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

Sve nabrojano nam govori da bi učešće članova UST u javnoj raspravi samo dalo legitimitet rešenjima koje ne podržavamo i protiv kojih ćemo, ukoliko budu usvojena u Narodnoj skupštini, nastaviti borbu pred Ustavnim sudom Srbije, ustavnim inicijativama.

(Kurir.rs - J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track