SMRTNI NEPRIJATELJI POD ISTIM KROVOM! Otkrivamo kako "kavčani" i "škaljarci" žive iza rešetaka! EVO ŠTA NIKAKO NE SME DA SE DESI
Foto: Youtube Printscreen, Printscreen, Privatna Arhiva, Printscreen/Twitter, Printscreen/ Instagram

spuž

SMRTNI NEPRIJATELJI POD ISTIM KROVOM! Otkrivamo kako "kavčani" i "škaljarci" žive iza rešetaka! EVO ŠTA NIKAKO NE SME DA SE DESI

Crna Hronika -

U crnogorskom kazamatu trenutno ima mnogo članova dve zavađene kotorske kriminalne grupe, zbog čega su mere obezbeđenja podignute na najviši mogući nivo

U godini za nama nastavljen je rat između zavađenih kotorskih klanova, iako se tokom prošle godine iza rešetaka našlo dosad najviše pripadnika obe kriminalne grupe.

Mnogi "kavčani" i "škaljarci" život sa slobode preselili su u zatvor, pa se tako i iza zidina Spuža u Crnoj Gori našao veliki broj pripadnika i jednog i drugog klana. Da se podgorički zatvor ne bi pretvorio u bojno polje, stepen obezbeđenja podignut je na najviši mogući nivo, a prema podacima tamošnje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), tokom 2022. nije se dogodio nijedan incident među članovima klanova.

klanovi iz kotora ratuju od 2014. godine
klanovi iz kotora ratuju od 2014. godine foto: Nacionalna policija Ukrajine, Printscreen, Ana Paunković, Profimedia, Marina Lopičić, detective-info.com.ua, Privatna Arhiva, Ilustracija

Nadzor i praćenje

- Sukobi pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa u protekloj godini nisu zabeleženi zbog preduzimanja preventivnih mera kao što je odvojeni smeštaj, konstantni nadzor i praćenje, pretresi zatvorenika i slično - navode iz UIKS za Dan.

Objašnjavaju i kako za pripadnike škaljarskog i kavačkog klana u Spužu važi "poseban režim".

- Svakodnevnim sprovođenjem preventivnih mera svoj rad usmeravamo na očuvanje reda unutar zatvorskih zidina. Tako za "škaljarce" i "kavčane" zatvorska uprava ima posebne metode rada. Službenici sprečavaju svaki mogući kontakt ili mogućnost eventualnih sukoba između pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupa - objašnjavaju iz UIKS.

Naš izvor objašnjava da to praktično znači da članovi zavađenih klanova ne mogu da dele ćeliju, u šetnje idu odvojeno, a vodi se računa da i prilikom svih drugih aktivnosti ne dolaze u međusobni kontakt.

spuški zatvor
spuški zatvorfoto: Vijesti.me/Jelena Jovanović

- U Spužu trenutno boravi jedan od vođa "kavčana" Slobodan Kašćelan, kao i visokopozicionirani "kavčanin" Igor Božović, te njegov sin Vladimir. Pod istim krovom je i Janko Vukadinović, visokopozicionirani pripadnik škaljarskog klana, kao i veliki broj nižerangiranih vojnika - navodi izvor i dodaje da se u Spužu od prošle godine nalazi i državljanin Turske Binali Čamgoz, koji se sumnjiči da je bio u grupi koja je 8. septembra u Istanbulu likvidirala Jovana Vukotića, vođu škaljarskog klana.

Telefoni i bodeži

Bezbednost u Spužu tokom godine za nama bila je dobra, prema podacima UIKS, uprkos tome što su pojedini zatvorenici uspevali da prokrijumčare u svoje ćelije razno oružje, ali i telefone.

telefone kriju u dno šerpe
telefone kriju u dno šerpefoto: UIKS

- Čuvari su u ćelijama zaplenili više od 60 mobilnih u samo tri meseca, ali i improvizovane bodeže i druge nedozvoljene predmete, koje su robijaši skrivali čak i u zidovima ćelija. Sve ovo ukazuje da su oni nameravali da se međusobno obračunavaju - kaže izvor i dodaje da su u Spužu trenutno 1.062 osobe lišene slobode, od čega je 436 pritvorenika i 626 zatvorenika.

Radno angažovani

Kriminalci kuvaju i dele hranu!

Osobe lišene slobode u Spužu radno su angažovane, pa tako neki od njih rade na poslovima pripreme, distribucije i podele hrane na nivou Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Na ovim poslovima angažovano je oko 50 zatvorenika.

pripadnici klanova i kuvaju iza rešetaka
pripadnici klanova i kuvaju iza rešetakafoto: Youtube prtscr / Duklja Zeta Crna Gora

- Zatvorenici se radno angažuju na poslovima u zatvorskoj kuhinji na osnovu potreba uprave, ličnih afiniteta zatvorenika, predloga odseka za tretman i saglasnosti organizacione jedinice za obezbeđenje lica - precizirali su iz UIKS za Dan.

Zatvorenici su, dodaju, radno angažovani u zatvorskoj kuhinji na pripremi obroka i u zatvorskim trpezarijama na podeli obroka.

Raniji incidenti u zatvoru

"Škaljarca" likvidirali, "kavčane" polivali vrelim uljem i gađali jajima

Ranijih godina iza zidina crnogorskog kazamata dešavali su se razni incidenti koji su se vezivali za netrpeljivost među pripadnicima klanova. U poslednjih sedam godina desila su se dva ubistva, nekoliko pokušaja ubistva i mnogo fizičkih obračuna, a javnost najviše pamti likvidaciju "škaljarca" Dalibora Đurića 22. septembra 2016.

ubijeni đurić
ubijeni đurićfoto: Privatna Arhiva

Đurić je pogođen hicem iz snajpera dok je trenirao u poluotvorenom delu zatvora. Iste godine, dva meseca ranije, u Spužu se desio jeziv napad na "kavčanina" Igora Božovića. Njega je pripadnik škaljarskog klana Jovan Jovanović polio vrelim uljem.

igor božović
igor božovićfoto: Prinstcreen

- Na Božovića je prosuto dve litre vrelog ulja. Napadnuti je uspeo da okrene glavu i zaštiti oči, ali je opečen po telu, zbog čega je bio na bolničkom lečenju - podseća izvor i dodaje da je 2021. na isti način u Spužu povređen i "škaljarac" Janko Vukadinović, a nedugo zatim i "škaljarac" R. K.

slobodan kašćelan
slobodan kašćelanfoto: Privatna Arhiva

Da ni članovi škaljarskog klana nisu ostajali dužni svojim protivnicima, govore i napadi na Slobodana Kašćelana. Naime, njega su gađali jajima i dezodoransima.

Propali planovi

Puška i dron za Jovana

Pokojni Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, tokom 2020. dva puta je izbegao smrt u spuškom zatvoru. Prema pisanju Pobjede, vođa "kavčana" Radoje Zvicer sa jednim od svojih najbližih saradnika, Milanom Vujotićem, do detalja je dva puta isplanirao i organizovao ubistvo u zatvoru, ali su oba plana propala.

jovan vukotić i radoje zvicer
jovan vukotić i radoje zvicerfoto: Privatna Arhiva

- Čim je 2020. godine Vukotić izručen Crnoj Gori iz Beograda, osmislili su da ga ubiju iz puške ili drona koji bi nosio eksploziv - podseća izvor.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track