DA LI SU POLICAJCI SMELI DA USMRTE PLJAČKAŠA PUMPE?! Stručnjaci nemaju dilemu: Oni su naučeni da to automatski rade! (VIDEO)
Foto: Kurir Televizija, Privatna Arhiva

kurir tv

DA LI SU POLICAJCI SMELI DA USMRTE PLJAČKAŠA PUMPE?! Stručnjaci nemaju dilemu: Oni su naučeni da to automatski rade! (VIDEO)

Crna Hronika -

Pljačka pumpe na Mirijevu završila se kobno po lopova.

Naime, policijski službenici su nakon uperenog vatrenog oružja opomenuli pljačkaša da spusti svoje, a on je to odbio nakon čega su osledici smrtonosni hici policijskih službenika.

Pitanje koje se povlači je u kom trenutku policajac ima pravo da ugrozi život čoveka koji remeti javni red i mir, a to su odgonetnuli gosti "Usijanja", Mladen Radulović, novinar Kurira i Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijskog sindikalnog saveza.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nakon izjave očevidaca, Radulović je rekao da je ova akcija policije bila opravdana i u skladu sa njihovim funckijama.

- Kao što smo i čuli od očevidaca, policajci su se striktno držali zakonske procedure, koja prvenstveno propisuje uzvik upozorenja "Stoj, pucaću", a ukoliko je potrebno istovremeno se ispaljuje hitac u vazduh i kasnije se pribegava ispaljivanju hitaca prema meti, odnosno licu koje ugrožava bezbednost ovlašćenih službenih lica i građana - rekao je Radulović.

Dumanović je potom rekao da bi kolega koji je odgovoran za ispaljivanje hitaca, trebalo da bude nagrađen.

01:04

DA LI SU POLICAJCI SMELI DA USMRTE PLJAČKAŠA PUMPE?! Stručnjaci nemaju dilemu: Oni su naučeni da to automatski rade!

- Službena lica su, u ovom slučaju, apsolutno postupila u skladu sa zakonom. Oni su gonili izvršioca jednog od najtežih krivičnih dela, odnosno razbojništva. Policija je jasno i glasno, više puta, rekla "Stoj, policija!" , a lice je izvadilo oružije na njih i oni su ga u tom trenutku likvidirali. Kolega koji je to počinio neće odgovarati za krivično delo, a po nama iz Sindikata ovo je nešto za šta bi trebalo da bude nagrađen - poručio je Dumanović, pa nastavio:

- Lice koje je izvršilo razbojništvo, moglo je da usmrti i neko drugo lice. Po članu 124, o upotrebi vatrenog oružija, policajci su u obavezi da spreče istovremeni protivpravni napad vatrenim oružijem. To ne rade samo da bi zaštitili sebe, već i sigurnost drugih lica.

Nakon toga, Dumanović je obrazložio u kom trenutku u glavi dolazi do trenutka kada osoba odluči da zapravo i ispali smrtonosan hitac.

- Tu ulogu igra stručnosti policajaca koji su bili na terenu. Pretpostavljam da su to kolege koje dugo rade u patroli. Tu nema odlučivanja, to je automatski već naučeno višegodišnjim radom. Prosto su naučeni da u tim trenucima moraju da reaguju tako brzo. Brzina je ključna. Smatram da su ljudi sada videli koliko je težak posao policajca, a kolegama sigurno u ovom trenutku nije lako da se izbore psihički sa tim - rekao je Dumanović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track