ŽELJKA USRED ZEMUNA LIKVIDIRALA HRVATSKA SLUŽBA? Pilot Parađina ubio mnogo hrvatskih vojnika i nemačkih instruktora (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

stradanje pukovnika jna

ŽELJKA USRED ZEMUNA LIKVIDIRALA HRVATSKA SLUŽBA? Pilot Parađina ubio mnogo hrvatskih vojnika i nemačkih instruktora (VIDEO)

Crna Hronika -

Željko Parađina (39), pukovnik JNA i pilot RV i PVO, mučki je ubijen pre 31 godine.

Tog 23. januara 1992. likvidiran je u zemunskom kafiću dok je čekao ćerku iz škole.

Parađina su ubili kriminalci Mile Bakić i Milorad Mačešić.

Postojale su dve verzije. Prema prvoj, njih dvojica su se posvađala sa Parađinom, koji je pokušao da izvuče svoj pištolj, ali su oni brže reagovali i ubili ga. Druga verzija kaže da ga je likvidirala Hrvatska obaveštajna služba.

Iz Komande RV i PVO su urgirali kod tadašnjeg načelnika SUP Beograd Radeta Markovića da se ubice procesuiraju što pre, a oni su oslobođeni.

Kasnije su i njih dvojica izrešetana na zemunskim ulicama.

Tadašnji načelnik Državne bezbednosti Jovica Stanišić pričao je da su Bakića i Mačešića ubili "labradori" iz struktura KOS pod upravom generala Ace Vasiljevića kako bi se osvetili. Ali, to nije nikad dokazano.

Pilot Željko Parađina je početkom 90-ih tokom rata u Hrvatskoj uništio lansere za SKAD rakete, pri tom pobivši i instruktore iz Nemačke, koja je Hrvatskoj dala to naoružanje, kao i 50 hrvatskih vojnika.

Zbog toga je na Parađina otvorena "sezona lova" po Beogradu, više puta su pokušali da ga ubiju, na kraju su i uspeli.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track