"AKO JAVIŠ POLICIJI, DIĆI ĆEMO TI SINA U VAZDUH! SAT OTKUCAVA, ČEKAJ POZIV" Srpkinja sa mužem pretila Kotoranki, tražila 200.000 €
Foto: Shutterstock

istraga

"AKO JAVIŠ POLICIJI, DIĆI ĆEMO TI SINA U VAZDUH! SAT OTKUCAVA, ČEKAJ POZIV" Srpkinja sa mužem pretila Kotoranki, tražila 200.000 €

Crna Hronika -

Više državno tužilaštvo pokrenulo je istragu protiv srpske državljanke R.S.(68) zbog pokušaja iznude 200.000 eura od Kotoranke P.S.

Osnovano se sumnja da je ta šezdesetosmogodišnjakinja tokom novembra i decembra prošle godine, zajedno sa sada pokojnim K.M., u nameri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, sa umišljajem uz pretnju pokušala da prinudi P.S. da joj na štetu svoje imovine preda 200.000 eura.

U naredbi za sprovođenje istrage piše da su oštećenoj prvo poslali telefonsku poruku preteće sadržine: "Do petka moraš imati 200.000 eura. Ako javiš policiji, dići ćemo ti sina u vazduh. Sat ti otkucava, čekaj poziv. Ako napraviš grešku, sina ti niko ne može spasiti".

Nakon upućenih pretnji, R.S. i K.M. su nastavili u kontinuitetu da šalju više poruka sa istog broja telefona, tražeći novac. Pretili su da će joj ubiti sina i određivali rok, naređujući joj da novac donese iz Kotora u Njeguše.

Sumnja da je R.S izvršila krivično delo proizilazi iz nekoliko službenih zabeleški OB Kotor koje datiraju iz decembra prošle godine, izveštaja mobilnih operatera o ostvarenim telefonskim komunikacijama, zapisnika o pretresanju stana i drugih prostorija, izveštaja – foto-elaborata SMS poruka upućenih na broj oštećene P.S. od 11.12.2022. godine, izjave okrivljene R.S. i izjava svedoka-oštećenih koje su dali u postupku istrage, i to P.S., P.D. i P.I.

U sklopu aktivnosti koje su preduzete radi rasvetljavanja ovog krivičnog dela, na Njegušima je istog dana uhapšena R. S. zbog sumnje da je izvršila krivično delo pokušaj iznude i privedena je na dalju nadležnost Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

–Sve navedeno, po nalaženju sudija Apelacionog suda, predstavlja osnovni preduslov da bi se nekom odredio odnosno produžio pritvor – piše u rešenju.

Imajući u vidu težinu krivičnog dela, koja se ogleda kroz visinu propisane kazne, te da okrivljena u daljem toku postupka može biti proglašena krivom i osuđena na relativno visoku kaznu zatvora, sud joj je produžio pritvor. Sud je konstatovao da postoji opasnost od bekstva, posebno pri činjenici što se radi o stranoj državljanki koja ima razvijene socijalne mreže van Crne Gore, od kojih bi mogla zatražiti i dobiti pomoć u slučaju bekstva i skrivanja, obrazloženo je u rešenju Apelacionog suda.

Veće Apelacionog suda potvrdilo je rešenje kojim je početkom januara ove godine pritvor osumnjičenoj produžen za još dva meseca. Žalba njenog branioca je odbijena kao neosnovana.

– Ispitujući prvostepeno rešenje, drugostepeni sud je utvrdio da ono nije zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka niti povredom postupka na koju se ukazuje žalbom branioca okrivljene, jer je prvostepeni sud vezano za pritvorski osnov iz čl. 175 st. 1 tač. 1 ZKP po kojem je produžio pritvor okrivljenoj dao jasne i detaljne razloge o odlučnim činjenicama, koji nisu protivrečni i koje prihvata ovaj sud – navodi se u rešenju.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track