3 HRVATA ZAVRŠILA U SOMBORSKOM ZATVORU ZBOG GROMOBRANA! Evo za šta se terete, oglasilo se Osnovno javno tužilaštvo
Foto: Nemanja Nikolić, MUP

šokantno

3 HRVATA ZAVRŠILA U SOMBORSKOM ZATVORU ZBOG GROMOBRANA! Evo za šta se terete, oglasilo se Osnovno javno tužilaštvo

Crna Hronika -

Trojica državljana Hrvatske uhapšeno na graničnom prelazu Bezdan kada je u njihovom "audiji" pronađen zabranjen tovar

Trojici državljana Hrvatske određen je pritvor zbog sumnje da su pokušali da preko granice sa Srbijom prokrijumčare glavu gromobrana, koja je u sebi imala veliki nivo radijacije, a zbog čega je devetoro policajaca i Carinika završilo kod lekara.

Sve se dogodilo 4. marta na graničnom prelazu Bezdan, a deo gomobrana bio je sakriven u rezervnom točku u gepeku "audija", nemačkih tablica. Naime, prisustvo radioaktivnih materijala alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prelazu, a carinicu su na izlazu iz Srbije, pomoću ručnog detektora za merenje jonizacije, pronašli sakriveni gromobran. Hitna kontrola

glava gromobrana
glava gromobranafoto: Ministarstvo finansija uprava carina

Uprava carine navela je da su nakon pronalaska opasnog predmeta hitno spoveli kontrolu, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

- U prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađena je neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava metala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao - naveli su iz Uprave carine i dodali da su nadležni uzeli i obezbedili opasnu radioaktivni predmet, a da su policija i tužilaštvo preduzeli dalje mere.

- Carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja.

Svim službenicima MUP i Carine, koji su u subotu radili na prelazu Bezdan, naloženo je da bace subotnju uniformu i upućeni su na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.

zaplena na graničnom prelazu
zaplena na graničnom prelazufoto: Nemanja Nikolić, MUP

- Sumnja se da ova glava gromobrana kao jedinka ne može da izazove opasnost, ali ukoliko se udruži sa još nekoliko njih može da se napravi i bomba - kaže Kurirov izvor.

Nema opasnosti

Iz Laboratorije za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine Instituta za nuklearne nauke "Vinča" za Kurir su rekli da su od MUP dobili informaciju da je u vozilu konstatovana povišena radioaktivnost, odnosno prisustvo predmeta u čijoj blizini je merena visoka doza zračenja.

- Dana 5. marta inspektor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost nalaže da se radioaktivni predmet preuzme i bezbedno transportuje i uskladišti, što su i učinila stručna lica Instituta "Vinča" - stoji u saopštenju.

Takođe, JP "Nuklearni objekti Srbije" su objasnili da je 6. marta izvor jonizujućeg zračenja predat kod njih na skladištenje i da je sada na bezbednom i da ne postoji opasnost po zdravlje stanovništva i žiovtnu sredinu.

OJT u Somboru

Krivična prijava i protiv četvrte osobe

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru koje vodi istragu protiv troje hrvatskih državljana oglasilo se saopštenjem.

- Lica kod kojih je pronađen predmet su po nalogu postupajućeg tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru zadržana, te 06. marta, uz krivičnu prijavu, dovedena javnom tužiocu radi saslušanja zbog sumnje da su učinili krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija - piše u saopštenju OJT u Somboru:

- U odnosu na sva tri osumnjičena lica Osnovnom sudu u Somboru stavljen je predlog za određivanje pritvora, radi obezbeđenja prisustva osumnjičenih, te obezbeđenja dokaza. U odnosu na još jedno lice naloženo je podnošenje krivične prijave za istovrsno krivično delo u redovnom postupku. Sledi dalje preduzimanje istražnih radnji povodom krivičnopravnog događaja.

(Kurir.rs - B. Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track